Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Priopćenje za javnost
 
U ime redakcije i kolektiva »Subotičkih novina« ispričavam se svima koji nisu mogli, ili narednih dana neće moći na uobičajenom mjestu predati svoje poruke, sjećanja ili male oglase. Riječ je o još jednoj smicalici nekadašnjeg vlasnika najvećeg paketa akcija, koji je u međuvremenu – raskidom kupoprodajnog ugovora – potpuno ispao iz posla oko privatizacije »Subotičkih novina«.
»Subotičke novine«, će i ove nedjelje izaći u skromnom obimu od osam strana, ali će zato i ovog puta biti – besplatne. Uobičajeni oblik i izgled novine će dobiti od 21. broja, koji izlazi iz tiska 25. svibnja, ističe u priopćenju Đorđe Dragojlović. 
Izabrano novo vodstvo
 
Akcionari Subotičkih novina a. d. održali su Izvanrednu skupštinu poduzeća, na kojoj su promijenili osnivački akt, razriješili članove Upravnog i Nadzornog odbora, te izabrali nove članove tih tijela. Novi Upravni odbor Subotičkih novina sada čine: Ištvan Huđi (na sjednici UO koja je uslijedila nakon Skupštine izabran za predsjednika), dr. Branko Malagurski i Ljubomir Đorđević, dok novi Nadzorni odbor čine: Zvonimir Perušić, Olga Kosanović i Radovan Mijatović.
Upravni odbor je nakon toga za v.d. direktora i v.d. glavnog i odgovornog urednika Subotičkih novina imenovao Đorđa Dragojlovića, koji je ujedno i privremeni zastupnik državnog kapitala.
Skupština je održana u utorak 15. svibnja u prostorijama Otvorenog sveučilišta u Subotici, budući da prostorije matične kuće akcionarima trenutačno nisu nedostupne, jer su pod ključem prethodnog vlasnika, s kojim je Agencija za privatizaciju raskinula ugovor.
Z. S.
 
Spriječimo bolesti usta i zuba
 
Sedamnaesti po redu Tjedan zdravlja usta i zuba predstavlja završnu manifestaciju sveukupnih ovogodišnjih aktivnosti za očuvanje i unapređenje zdravlja usta i zuba stanovništva. Ove godine obilježava se od 14. do 20. svibnja.
Zavod za zaštitu zdravlja i Stomatološka služba Doma zdravlja 16. svibnja organizirali su središnju manifestaciju na Trgu slobode u Subotici. Djeca nižih razreda osnovnih škola na Sunčanom su satu crtali kredama po pločniku, na panoima su bili izloženi najljepši crteži, a izveden je i zanimljiv program. Liječnici, stomatolozi i farmaceuti informirali su djecu i prolaznike o pravilnom načinu održavanja higijene usta i zuba, pravilnoj ishrani, štetnom djelovanju duhanskog dima i o mnogim metodama za sprečavanje oralnih bolesti. Glavna poruka organizatora je bila: »Bolesti usta i zuba se mogu spriječiti«, te da ova manifestacija treba kao eho odjeknuti kod što većeg broja sugrađana.  
Nejasni kriteriji za dodjelu 
općinskih stipendija 
 
Nakon trosatne rasprave, lokalni parlament je u utorak 15. svibnja, u nastavku 35. zasjedanja, usvojio prijedlog pravilnika o stipendiranju studenata Općine Subotica. Glavna zamjerka vijećnika bili su nejasni kriteriji dodjele sredstava, ali i pitanje tko je mjerodavan predlagati studente za stipendije. 
Još jedna točka dnevnog reda zasjedanja Skupštine općine Subotica bila je i donošenje projekta razvoja Lječilišta Palić, takozvanog Master plana. Vijećnici su pozdravili Master plan, ali su u raspravi istaknuli da su sljedeći koraci, u smislu realizacije plana, značajni te se s njima ne treba mnogo čekati. 
U raspravi je zamjerke bilo na račun isključenja Zoo vrta Palić iz projekta Master plana na Paliću. 
Na ovom zasjedanju Skupštine općine, među ostalim, usvojen je program turističkih manifestacija u gradu, a predsjednik Skupštine općine Saša Vučinić najavio je još dvije sjednice do ljetne stanke u radu lokalnog parlamenta. 
M. K. K.
 
Palićke vinske svečanosti
 
U srijedu 16. svibnja u zelenoj vijećnici Gradske kuće organizirana je prikladna press konferencija JP »Palić-Ludaš« i Rotary kluba Palić u povodu organiziranja predstojećih Palićkih vinskih svečanosti. U pitanju je obnavljanje štovanja sv. Urbana, zaštitnika vinara i vinogradara u Subotičko-horgoškoj peščari, te se ova manifestacija u podnaslovu zove »Urbane vinske radosti« koje će se održati 25. i 26. svibnja na Paliću. U sklopu bogatog programa koji je predviđen tijekom ova dva dana, župa Marije Kraljice Svijeta na Paliću održat će svečanu ceremoniju povodom sv. Urbana. Bit će upriličena prigodna izložba karikatura Davora Štambuka iz Splita, otkrit će se spomen ploča Beli Hanvasu, dok će Rotary klub Palić organizirati humanitarno kuhanje riblje čorbe, a organizatori obećavaju još i druge zanimljivosti. 
D. P. 
 
U Subotici obilježen Dan Europe 
 
Dan Europe obilježen je i u Subotici posjetom izaslanstva kojega su činili predstavnici veleposlanstava Francuske, Italije i Mađarske u Beogradu, a nazočni su bili i srbijanski predstavnik Misije Europske unije u Bruxellesu, te generalni konzul Republike Mađarske u Subotici. 
Predsjednik Općine Géza Kucsera u Velikoj je vijećnici pozdravio diplomatsko izaslanstvo, lokalne dužnosnike, političare i gospodarstvenike. 
Za vrijeme posjeta međunarodnog diplomatskog izaslanstva, na središnjem gradskom trgu postavljen je bio Europski šator, gdje su dijeljeni promidžbeni materijali o EU, a građani su pod šatorom imali prigodu razgovarati s izaslanstvom. 
M. K. K.
 
Priopćenje O. O. Saveza vojvođanskih Mađara u Subotici
Neka bude više distributivnih službi
 
Općinska organizacija Saveza vojvođanskih Mađara u Subotici sa zaprepaštenjem je primila vijest o ponovnoj odluci KDS-a da je u subotu 12. svibnja 2007. godine navečer isključila iz sustava sve kanale koji su emitirali natjecanje za pjesmu Eurovizije izuzev kanala RTS-a. 
Nacionalne zajednice u Srbiji, među njima i Mađari i Hrvati imaju ustavno pravo na informiranje na materinjem jeziku. Zbog toga zahtijevamo da Kablovski distributivni sustav u Subotici Mađarima i Hrvatima koji žive na teritoriju ove općine, omogući praćenje svih značajnih programa emitiranih na njihovom materinjem jeziku. 
Općinska organizacija Saveza vojvođanskih Mađara u Subotici je već više puta po zahtjevu stanovništva tražila od KDS-a da poveća izbor programa na mađarskom jeziku, a s obzirom da je na teritoriju susjednih općina mnogo veći izbor, iako u Subotici živi najbrojnija zajednica Mađara u Vojvodini.
Ukoliko nadležni KDS-a u Subotici i dalje ne omoguće da stanovništvo Općine ima veći izbor programa na mađarskom jeziku, Općinski odbor SVM-a će kod Lokalne samouprave inicirati pokretanje ili tražiti da se dozvoli rad konkurentnim kablovskim distributivnim sustavima, a stanovnici neka odluče kojoj će dati svoje povjerenje.
H. R. 
 
Uspješno završena 
proljetna sjetva 
 
Sjetva u subotičkom ataru uspješno je okončana, a ovoga proljeća zasijano je ukupno oko 51,5 tisuća hektara, stoji u izvješću općinske Službe za praćenje sjetve. Sve planirane površine su i zasijane, a najviše prostora kao i uvijek zauzima kukuruz na 38.300 hektara. Druga kultura u našoj općini je suncokret koji je zasijan na 5.120 hektara, što je znatno manje od višegodišnjeg prosjeka. Slijede soja i šećerna repa, zob i jari ječam. Na nekoliko lokacija je došlo do presijavanja ječma, pa su zato krmno bilje i kukuruz premašili plan sjetve. 

Najava događaja

28.09.2024 - Tavankutski festival voća

XIV. Tavankutski festival voća i autohtonih rukotvorina bit će održan u subotu, 28. rujna, na Etnosalašu Balažević, s početkom u 10 sati.

Manifestacija je posvećena predstavljanju privrednih potencijala i proizvoda, autentičnih rukotvorina, kao i proizvoda starih zanata. Ovom manifestacijom organizatori žele afirmirati privredni i stvaralački potencijal Tavankuta.

29.09.2024 - Festival bunjevački pisama u Subotici

Festival bunjevački pisama, 24. po redu, bit će održan u nedjelju, 29. rujna, u Subotici, u Sportskoj dvorani Tehničke škole Ivan Sarić. Vokalne soliste pratit će Festivalski tamburaški orkestar HGU Festival bunjevački pisama, koja je i organizator te glazbene manifestacije. Početak je u 19 sati.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika