Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Tri u jedan

Osijek se bez sumnje potvrđuje kao sajamski grad, pa je od 9. do 12. svibnja održana još jedna uspjela sajamska priredba »Osijek-expo«, kako su je popularno nazvali »Tri u jedan«, jer je obuhvatila tri gospodarske priredbe: 15. Međunarodni Sajam graditeljstva i opreme, 8. Obrtnički sajam i 3. Međunarodnu izložbu inovacija, prototipova i poslovnih planova pod nazivom »Budi uzor 2007«. 
U četiri dana na sajamskom je prostoru Pampas na više od 5 tisuća četvornih metara otvorenog i zatvorenog prostora, svoje pro-izvode i umijeća ponudilo više od 360 izlagača iz čitave Hrvatske ali i Bosne i Hercegovine, Mađarske, Njemačke, Slovenije i Srbije.
OBLJETNICA: Ovaj je sajam odavno prerastao lokalne pa i hrvatske okvire, rekla je Ines Teskera, direktorica Osječkog sajma d.o.o., a proistekao je iz Domovinskoga rata i rastuće potrebe obnove ratom razrušenih stambenih objekata, gospodarstva i infrastrukture, kada je bio »Sajam obnove«, no s ovim brojem izlagača on postaje profilirana i usko specijalizirana sajamska priredba Jugoistočne Europe. To je i najstariji osječki sajam i evo obilježavamo 15. obljetnicu, a od 2000. obogatili smo ga i Obrtničkim sajmom, u cilju promicanja obrta i obrtništva kao vrlo važnog dijela gospodarstva. Treća i najmlađa priredba je Sajam inovacija i bilježi tek treću godinu, ali okuplja 70 i više izlagača koji su ponijeli više od 400 inovacija, pa su ga ljudi u Tehnologijsko-razvojnom centru nazvali – »Mi pretvaramo sveučilišnu izvrsnost u konkurentne proizvode«. Tu su i naši gradovi prijatelji: Pečuh, Pforzheim, Subotica i Tuzla. Govorili su još Karlo Mišković, predsjednik Obrtničke komore Osječko-baranjske županije, dožupan dr. Dinko Burić, direktor Tehnologijsko-razvojnog Centra Ivan Štefanić, te dogradonačelnik Vladimir Šišljagić koji je i otvorio Sajam, ali ne presijecanjem vrpce, kako je to uobičajeno, već piljenjem cjepanice i to motorkom.
Pomoćnik ministra gospodarstva, rada i poduzetništva Leo Begović istaknuo je tom prigodom kako se broj malih tvrtki u posljednje tri godine povećao za 3200, a broj uposlenika za 50.000. Broj obrtničkih tvrtki povećao se za 5000 a broj uposlenika za 13.000, što najbolje svjedoči o porastu maloga gospodarstva, porastu broja uposlenika ali i porastu financijskih rezultata. Samo u Osječko-baranjskoj županiji registrirano je više od 5000 obrta s više od 8000 uposlenika, a ovakve sajamske priredbe imaju snažnu ulogu u promicanju poduzetništva i obrtništva.
ŠOKAČKI JASTUCI I INO-VACIJE: Parkiranje i ulaz su ponovno bili besplatni, pa je sajam posjetilo mnoštvo posjetitelja i gostiju, a podosta ih se okupilo u velikom šatoru oko tisuću četvornih metara gdje se smjestilo više od 70 inovatora. Štefica Kojić iz Vinkovaca nudi tradicijski šokački jastuk, zaštićeni proizvod koji je okićen već brojnim nagradama, a na štandu tuzlanskoga kantona razgovarali smo s glavnim tajnikom Ismetom Omerčehajićem: »Ove smo godine u Osijek došli sa šest inovacija a ja posjetiteljima i zainteresiranim preporučam pokretnu prešu za uljarice i drugo voće i povrće, kapaciteta od 50 do 2500 litara, koja je dala odlične rezultate u nas u ratnim uvjetima, kada smo preradili 450 tona uljane repice i proizveli 115 t ulja odlične kvalitete u otežanim uvjetima, i to kada je litra ulja u Bosni bila 35 DEM. Drugo, tu je ekološka brana, izum naših učenika, koja je pokretna i uz pomoć lanaca i pokretne trake služi za čišćenje vodotoka od plutajućih predmeta, odlaže otpad u kontejnere na obali i ima tri bazena za prečišćavanje vode, grubo, finije i najfinije, a talog nakon toga prečišćavanja služi kao mineralno gnojivo«. 
Mirjana Gorjanac dežurna je na štandu mađarskoga grada Pečuha, živi i radi u Mađarskoj a podrijetlo vodi iz Vojvodine, naime, baka i djed su joj iz Bačkog Brega. Ovdje su skupa Grad Pečuh, Turistička zajednica, Obrtnička komora i pečuški Expo-Centar, jer i Pečuh ima svoj Expo sajam, a u Osijeku su vrlo često, ne samo na Sajmu graditeljstva, no i Osječani dolaze sajmovati u Pečuh.
Na štandu Pforzheima su Gordana Rus, Hrvatica koja živi i radi u Njemačkoj, Peter Trojtla i Slavko Štefanac ispred Društva njemačko-hrvatskog prijateljstva. I oni su često na sajmovima u Osijeku, ali imaju suradnju i sa Sveučilištem Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku i to dugu već tridesetak godina.               
Iz Subotice su došli predstavnici Turističke zajednice grada i Palića Neven Višnjić i Ivana Nešković te Ljubica Mesaroš, koja je predstavila obiteljsku tvrtku  »Velur«. 
»Ovaj obrt započeo je naš otac još davne 1956. godine a od 1992. godine nastavili smo brat i ja, imamo 17 uposlenika i bavimo se proizvodnjom galanterije i izvozimo ono što se u Srbiji uvozi. Vidite ovdje sportske i putne torbe, toaletne torbe i opremu za lov i ribolov, a ovaj smo program namijenili hrvatskim kupcima, jer puno toga radimo za Podravku, Cedevitu i druge. Drugi puta sam na osječkom sajmu, a Osijek je divan grad i neodoljivo me podsjeća na moju Suboticu«, rekla je Ljubica Mesaroš.
 
 

Najava događaja

28.09.2024 - Tavankutski festival voća

XIV. Tavankutski festival voća i autohtonih rukotvorina bit će održan u subotu, 28. rujna, na Etnosalašu Balažević, s početkom u 10 sati.

Manifestacija je posvećena predstavljanju privrednih potencijala i proizvoda, autentičnih rukotvorina, kao i proizvoda starih zanata. Ovom manifestacijom organizatori žele afirmirati privredni i stvaralački potencijal Tavankuta.

29.09.2024 - Festival bunjevački pisama u Subotici

Festival bunjevački pisama, 24. po redu, bit će održan u nedjelju, 29. rujna, u Subotici, u Sportskoj dvorani Tehničke škole Ivan Sarić. Vokalne soliste pratit će Festivalski tamburaški orkestar HGU Festival bunjevački pisama, koja je i organizator te glazbene manifestacije. Početak je u 19 sati.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika