Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Veliki broj izlagača i posjetitelja

U Novom Sadu je u tijeku od 12. do 19. svibnja 74. Međunarodni poljoprivredni sajam. Kao i svake godine do sada, okupio je veliki broj izlagača te posjetitelja iz zemalja u regiji, ali i iz zemalja diljem Europe i svijeta. Tako su ove godine po prvi puta nastupile tvrtke iz pojedinih zemalja iz Azije te iz Latinske Amerike i Sjedinjenih Država. Svakako je ipak najveći broj izlagača iz europskih zemalja a posebice iz zemalja u okruženju. 
Na sajmu se doista može vidjeti svašta, od proizvoda prehrambene industrije, metalo-prerađivačke, kožarske, svih vrsta strojeva za poljoprivredu i dijelova za strojeve, raznih uslužnih djelatnosti, razna nova tehnološka dostignuća u spomenutim oblastima, jednom riječju sve što je vezano za poljoprivredu moglo se pronaći. U stočnom dijelu ima svih vrsta žive stoke: krava, ovaca, koza, konja, svinja, živine, čak i dio s ukrasnim sitnim životinjama, a prikazan je i uzgoj puževa.
PREZENTACIJE I POSJETITELJI: Svaki dan u kongresnoj dvorani pojedine tvrtke imaju svoje prezentacije te na taj način i putem medija pokušavaju što bolje prezentirati svoje proizvode ili usluge. Na sajmu su uspostavljani novi kontakti između potencijalnih kupaca i proizvođača, te poslovni kontakti predstavnika samih tvrtki kako bi poboljšali svoj položaj na tržištu.
Veliki broj posjetitelja dolazi organizirano iz svih dijelova zemlje, te iz zemalja regije. Tako je i vodstvo Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini iz Subotice i Sombora organiziralo kolektivni posjet ovoj manifestaciji. Organizator ovog posjeta Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu bio je Antun Lulić, član Predsjedništva stranke. Iz Subotice i Sombora je na sajam organizirano išao po jedan autobus. Među onima koji su organizirano došli na sajam 14. svibnja, bio je i vijećnik ispred DSHV-a u Skupštini Općine Subotica Luka Dulić, poljoprivrednik iz Đurđina. On je istaknuo kako je ovo odličan potez prije svega za članove ali i simpatizere stranke koji se bave poljoprivredom. Lulić nam je još dodao da se svakako planira i ubuduće organizirati sličan kolektivan posjet manifestacijama sličnog karaktera i u drugim mjestima, prije svega Osijeku koji je prijateljski grad Subotice. Organiziran posjet sajmu je sljedećeg dana, 15. svibnja, organizirala i Udruga poljoprivrednika Općine Subotica.
HRVATSKE TVRTKE: Kao i prethodnih godina, tako i na ovom poljoprivrednom sajmu izlaže veliki broj hrvatskih tvrtki. Neke se tvrtke iz Hrvatske samostalno predstavljaju, poput »Kraša« i »Ine«, no ipak najveći broj tvrtki iz Republike Hrvatske se predstavlja organizirano preko Hrvatske gospodarske komore i to Županijske komore Osijek. Predsjednik Županijske komore Osijek Zoran Kovačević je vrlo angažiran  svih dana trajanja sajma i svakodnevno ima veliki broj susreta s poslovnim ljudima iz regije. Ove se godine preko Županijske komore predstavilja 25 hrvatskih tvrtki, tu su i dobro poznate tvrtke poput »Saponije« ili »Kandita«, ali i tvrtke koje su manje poznate, te je ovo bila prigoda da se predstave potencijalnim suradnicima i potrošačima. Preko Komore se predstavljaju: »Ambalažni servis« iz Zagreba, »BC Institut za oplemenjivanje i proizvodnju bilja« iz Zagreba, »Bekušće« d.d.« iz Belišća koje se bavi ambalažom, »Biljemerkant« iz Osijeka se bavi prehrambenim proizvodima, »Borovo d.d.« iz Vukovara – obućom od kože i proizvodima od kože, »Dučkić Prom« iz Sesveta bavi se kavom i čajevima, »Kanaan« iz Donjeg Miholjca – prehrambenim proiz-vodima, »Tvornica ulja Čepin« iz Čepina, »Okiroto« iz Pregrade bavi se proizvodima od plastičnih masa, »Plamegal Trio« iz Dugog Sela – proizvodima od plastičnih masa, »Saponija« iz Osijeka – kemijskim proizvodima, »Seting inžinjering« iz Delnica – sušare i silosi za žitarice, »Slavonija Slad« iz Nove Gradiške – proizvodima pivarskog slada, »Stražaplastika« – Hum na Sutli, »Šafram« iz Zagreba – začinskom paprikom, »Tvornica mreža i ambalaže« iz Biograda, »Vage« iz Zagreba – mjernim uređajima, »C-M« iz Rovinja – kava Monte, »Darna« iz Rovinja – alkoholna pića, »MIH« iz Poreča – sadni materijal, »Puris« iz Pazina – meso i prerađevine od mesa, »Zigante tartufi« Buje i »Hrvatska obrtnička komora« iz Zagreba. Tvrtke organiziraju i prezentacije, kao i degustacije svojih proizvoda na zadovoljstvo posjetitelja. Ovo je osma godina zaredom kako Županijska komora Osijek organizira predstavljanje hrvatskih tvrtki na ovom sajmu. Komora je zakupila prostor od 268 četvornih metara. Četvrtog radnog dana sajma u posjet je organizirano došla skupina gospodarstvenika iz Osiječko-baranjske županije, te su obišli i štand Županijske komore Osijek i upoznali se s nastupom hrvatskih tvrtki.
 
 

Najava događaja

28.09.2024 - Tavankutski festival voća

XIV. Tavankutski festival voća i autohtonih rukotvorina bit će održan u subotu, 28. rujna, na Etnosalašu Balažević, s početkom u 10 sati.

Manifestacija je posvećena predstavljanju privrednih potencijala i proizvoda, autentičnih rukotvorina, kao i proizvoda starih zanata. Ovom manifestacijom organizatori žele afirmirati privredni i stvaralački potencijal Tavankuta.

29.09.2024 - Festival bunjevački pisama u Subotici

Festival bunjevački pisama, 24. po redu, bit će održan u nedjelju, 29. rujna, u Subotici, u Sportskoj dvorani Tehničke škole Ivan Sarić. Vokalne soliste pratit će Festivalski tamburaški orkestar HGU Festival bunjevački pisama, koja je i organizator te glazbene manifestacije. Početak je u 19 sati.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika