Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Ljubav iznad svega

Mladi Subotičke biskupije su se i ove godine tradicionalno okupili jednodnevnom susretu 12. svibnja u Baču. 
Geslo ovog susreta je bila  poruka pape Benedikta XVI. za Svjetski dan mladih 2007. koja glasi: »Kao što sam ja ljubio vas, tako i vi ljubite jedan drugoga« (Iv 13, 34). Ove se godine okupilo oko 200 mladih od kojih je naravno najviše bilo krizmanika. 
PREDAVANJE I RAD U SKUPINAMA: Nakon što su prispjeli svi mladi, te poslije otpjevanih pjesama, sljedilo je predavanje vlč. Gorana Vilova, koji je na svoj način, mladima zanimljiv, prikazao papinu poruku: 
»... Ljubav nije trgovina, nije pogađanje, nije slučajnost, nije osjećaj. Ona je odluka!«
»... Svatko želi biti ljubljen i zato je na nama da i mi ljubimo...«
»... Ako ne ljubimo previše, ne ljubimo dovoljno!« Također je dao primjer o filmu »Peti element«, u kojemu je pokraj sva četiri elementa prirode, najbitnija ljubav!!! Svi smo mi bića iz svemira koja ne mogu živjeti bez ljubavi! I koje mržnja uništava!!! Zato nemojmo klonuti, jer Bog to ne želi od nas.« Predavač je također citirao riječi sv. Terezije: »Ljubav se mora učiti!« Te spominje da je Kristov križ najveći izraz Božje ljubavi! A kao odgovor na to je naveo riječi sv. Franje: »Ljubav nije ljubljena...« te je time htio prikazati koliko ljudi prihvaćaju »Ljubav tj. Boga«. Te je na kraju napomenuo da: »Nas Bog ljubi preko naših bližnjih, te ne možemo živjeti bez njih, jer je Bog nazočan u njima«.
Nakon predavanja usljedio je rad u skupinama, od kojih su kriz-manici bili kod mons. Stjepana Beretića, a ostali animatori su bili pod vodstvom vlč. Andrije Anišića, kao i mladi iz Selenče te studenti Katehetskog instituta »Ivan Antunović«. Ovom prilikom su mladi mogli reći svoja mišlje-nja, razmijeniti životna iskustva i napose dobiti upute kako ići dalje. Poslije rada u skupinama slijedio je ručak te sportske aktivnosti na tvrđavi. 
NOVINE U PROGRAMU: Naime, ove godine je program u cijelosti bio ispunjen zbog jedne velike novine! Gostovala je skupina »Novo svitanje« zahvaljujući vlč. Josipu Štefkoviću. Oni su na tvrđavi održali koncert, te su svojom pjesmom i nastupom osvojili srca mnogih mladih! Od pjevača su bili: glavni vokali Sanja Bardun i Sandra, te instrumentalisti: bass-gitaru je svirao Mihael Pavić, zatim Goran Markić je bio za bubnjevima, Branko Bardun za  klavijaturom, Domagoj Marković za gitarom. 
»Novo svitanje« je glazbeni sastav iz Zagreba čiji se članovi duhovnom glazbom bave već dugi niz godina. Pod nazivom »Novo svitanje« rade od 2003. godine, dok su od 1985. do tada radili pod nazivom »Electro Spiritus«. Poslije koncerta uslijedio je plenum u crkvi sv. Jakova, na kojem su mladi iznijeli zaključke do kojih su došli u radu po skupinama. Na sv. misi koja je slijedila kao vrhunac susreta,  koncelebriralo je oko 15 svećenika, dok je skupina »Novo svitanje« predvodila pjevanje. Nakon misnog slavlja mladi su se još jednom okrijepili te pošli svojim domovima. Najiskrenije zahvaljujemo svima koji su pridonijeli ovom susretu, prvenstveno vlč. Josipu Štefkoviću (župniku u Baču), te Andriji Anišiću (organizatoru animatora) kao i svim svećenicima, te svim ljudima dobre volje!
 
 

Najava događaja

28.09.2024 - Tavankutski festival voća

XIV. Tavankutski festival voća i autohtonih rukotvorina bit će održan u subotu, 28. rujna, na Etnosalašu Balažević, s početkom u 10 sati.

Manifestacija je posvećena predstavljanju privrednih potencijala i proizvoda, autentičnih rukotvorina, kao i proizvoda starih zanata. Ovom manifestacijom organizatori žele afirmirati privredni i stvaralački potencijal Tavankuta.

29.09.2024 - Festival bunjevački pisama u Subotici

Festival bunjevački pisama, 24. po redu, bit će održan u nedjelju, 29. rujna, u Subotici, u Sportskoj dvorani Tehničke škole Ivan Sarić. Vokalne soliste pratit će Festivalski tamburaški orkestar HGU Festival bunjevački pisama, koja je i organizator te glazbene manifestacije. Početak je u 19 sati.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika