Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Radost poezije podijeljena s publikom

U Hrvatskom centru za dječju knjigu u Zagrebu, u srijedu 9. svibnja, predstavljena je knjiga pjesama za djecu »Igrajmo se radosti« Ljubice Kolarić-Dumić. Ova je zbirka pjesama 11. po redu knjiga riječke pjesnikinje i spisateljice rođene u srijemskom mjestu Kukujevci, a objavljena je u nakladi NIU »Hrvatska riječ« kao prva u ediciji »Tintilinić«. Promociju je u ime organizatora, Hrvatskog centra za dječju knjigu, otvorila ravnateljica prof. Ranka Javor, dok je suorganizatora i nakladnika knjige NIU »Hrvatska riječ« predstavio direktor Zvonimir Perušić.
O knjizi »Igrajmo se radosti« prvi je govorio prof. Branko Pilaš, ustvrdivši kako pisati za djecu nije ni lako ni jednostavno i da se mora, ako se želi djeci ponuditi pjesme koje će privući njihovu pozornost, s mnogo ljubavi prema djetetu i poeziji odabrati zbirka pjesama koja mora biti umjetnički zrela.
Književnik, povjesničar i recenzent knjige prof. Đuro Vidmarović, u uvodnom je dijelu rekao kako mu je posebna čast pozdraviti goste iz Subotice, ljude koji u Vojvodini čuvaju književnu riječ u vrlo teškim uvjetima. »Svaka knjiga ima svoje literarno značenje, ali i svoje izvanliterarne dosege, pogotovo u kraju odakle oni dolaze, te vas molim da shvatite, cijenite i uvažite hrabrost, napor i povijesnu misiju ovih ljudi koji vode NIU ‘Hrvatska riječ’. U tom kontekstu ova je Ljubičina knjiga dragocjena za djecu koja nemaju gdje naučiti prekrasni hrvatski jezik, jer djeca dugo pamte takve pjesmice, kao što i ja pamtim iz djetinjstva pjesme Zmaj Jove, pisane na prekrasnom srpskom jeziku«, rekao je prof. Vidmarović.
Predstavljajući knjigu urednik nakladničke djelatnosti NIU »Hrvatska riječ« Milovan Miković je rekao kako je ona značajan doprinos pisanim djelima podunavskih Hrvata i da je po svom sadržaju i jezičnoj strukturi namijenjena djeci, ali i odraslima. »Sretan sam što će djeca iz ove knjige naučiti riječi ljubavi, riječi koje će ih povezivati, koje će ih upozoravati na pripadnost jednom narodu i naučiti ih da taj narod ima svoju bogatu prošlost, a nama poslužiti kao putokaz«, rekao je Miković.
»Zahvaljujem vam svima što ste došli i sa mnom podijelili moju radost«, rekla je za kraj  autorica knjige Ljubica Kolarić-Dumić i skupa s Paulom Holovčukom, ukrajinskim pjesnikom, koji je s hrvatskog na ukrajinski jezik preveo 20-ak njezinih pjesama, pročitala nekoliko stihova iz knjige »Igrajmo se radosti«. 
 

Najava događaja

28.09.2024 - Tavankutski festival voća

XIV. Tavankutski festival voća i autohtonih rukotvorina bit će održan u subotu, 28. rujna, na Etnosalašu Balažević, s početkom u 10 sati.

Manifestacija je posvećena predstavljanju privrednih potencijala i proizvoda, autentičnih rukotvorina, kao i proizvoda starih zanata. Ovom manifestacijom organizatori žele afirmirati privredni i stvaralački potencijal Tavankuta.

29.09.2024 - Festival bunjevački pisama u Subotici

Festival bunjevački pisama, 24. po redu, bit će održan u nedjelju, 29. rujna, u Subotici, u Sportskoj dvorani Tehničke škole Ivan Sarić. Vokalne soliste pratit će Festivalski tamburaški orkestar HGU Festival bunjevački pisama, koja je i organizator te glazbene manifestacije. Početak je u 19 sati.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika