Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

»Hrvatska riječ Gradišća i Bačke« 
u Zagrebu
 
Na tribini pod nazivom »Hrvatska riječ Gradišća i Bačke«, koja je prema najavama održana jučer, u četvrtak 17. svibnja, u zagrebačkom KIC-u, predstavljeni su »Panonski ljetopis 2007.« Panonskog instituta u Pinkovcu i zbirka pjesama hrvatskog književnika iz Bačke Milovana Mikovića »Slušaj: zemlja, riječi«, objavljena u nakladi Panonskog instituta u Pinkovcu.
Na tribini su sudjelovali dr. Sanja Vulić iz Zagreba, dr. Robert Hajszan iz Gradišća i Milovan Miković iz Subotice, a voditelj je bio Naco Zelić.
 
Ansambl »Zagreb Markovac« gostuje 
u Tavankutu
 
Folklorni ansambl »Zagreb Markovac« bit će gost HKPD »Matija Gubec« iz Tavankuta, gdje će  u subotu 19. svibnja, u dvorani Doma kulture održati cjelovečernji koncert. Koncert je posvećen pokojnom dr. Ivanu Ivančanu, bivšem koreografu ovog ansambla, te će ovom prigodom biti izvedene njegove koreografije kao što su Posavina, Slavonija, Međimurje, Banija, Podravina, Pag i mnoge druge. Početak je u 20 sati.
 
Gostovanje zbora »Pro musica« iz Graza
 
Koncert Komornog zbora »Pro musica« iz Graza održat će se večeras, u petak 18. svibnja, u Franjevačkoj crkvi u Subotici. Dirigent zbora je mr. Gerd Kenda, koji je u više navrata gostovao u Subotici.
 Na programu su djela Schumanna, Schuberta, Brahmsa, Brucknera, Rachmaninoffa, Mendelssohna, Durufle, Peetersa, Pärta, Palmgrena i Mendelssohna. Početak je u 20 sati, a ulaz je slobodan.        
 
Snoop Dog na Exitu
 
Američka hip-hop zvijezda Snoop Dog nastupit će treće festivalske večeri (14. srpnja), ovogodišnjeg EXIT-a koji će se od 12. do 15. srpnja održati na Petrovaradinskoj tvrđavi.
Kako su najavili organizatori, »prateći vokali, gitare, trube, gramofoni, bubnjevi, klavijature – ukratko još deset ljudi«uz Snoop Dogga pojavit će se na velikoj bini najvećeg glazbenog festivala u jugoistočnoj Europi.
Snoop Dog je tijekom 15 godina karijere prodao preko 18,5 milijuna primjeraka albuma, od kojih je posljednji objavljen u studenom prošle godine »Tha Blue Carpet Treatment«, a s kojeg je skinuto pet hit sing-lova.
»II. Dani Ilije Okrugića« u Zemunu
 
Simpozij o životu i djelovanju Ilije Okrugića – Sremca i drugih zemunskih i srijemskih stvaralaca pod nazivom »II. Dani Ilije Okrugića« održat će se idućeg petka i subote, 25. i 26. svibnja, u Knjižnici i čitaonici »Ilija Okrugić« u Zemunu. U dvodnevnom programu sudjelovat će izlagači iz zemlje i Republike Hrvatske: dr. sc. Jasna Melvinger, mons. Marko Kljajić, dr. sc. Cvijeta Pavlović (docent, Filozofski fakultet, Zagreb), Đuro Rajković, dr. sc. Vlatko Rukavina, dr. sc. Stanislav Marijanović (sveučilišni profesor iz Osijeka), Jasna Ivančić, (prof. viši leksikograf iz Zagreba), mr. sc. Željko Graz, dr. sc. Šimun Jurišić (sveučilišni profesor iz Zadra), Slavko Žebić, (novinar iz Osijeka) mr. sc. Đuro Vidmarović (profesor iz Zagreba) i Mato Batorović (ravnatelj Muzeja grada Iloka). U okviru simpozija bit će priređena izložba zemunskih i drugih srijemskih slikara.
Organizatori simpozija su Udruga Zemunaca u Republici Hrvatskoj i Zajednica Hrvata Zemuna – Knjižnica i čitaonica »Ilija Okrugić«.
 
»Klupče« u Maloj Bosni i Subotici 
 
Dramska sekcija HKUD »Ljutovo« iz Ljutova gostovat će u subotu 19. svibnja, u Domu kulture u Maloj Bosni gdje će s početkom u 20 sati izvesti predstavu »Klupče« Pere Budaka, u režiji Nandora Klinockog. Istu predstavu publika će u nedjelju 20. svibnja, moći pogledati i u Subotici, u Velikoj dvorani HKC »Bunjevačko kolo«, s početkom u 19 i 30 sati. 
Cijena ulaznice koja se može kupiti prije predstave iznosi 100 dinara.
 
Tamburaši HKC »Bunjevačko kolo« 
gostovali u Vinkovcima
 
Tamburaški orkestar HKC »Bunjevačko kolo« iz Subotice sudjelovali su na 8. Memorijalu Hrvoja Majića, koji je krajem prošlog mjeseca održan u Vinkovcima. Subotičani su nastupili uz još pet manjih orkestara, kao jedini gosti iz Republike Srbije.
 
Članice Likovnog odjela na koloniji u Slatini
 
Dvije članice Likovnog odjela HKC »Bunjevačko kolo« iz Subotice – Ildiko Slacki i Rozika Vojnić Liliom, sudjelovale su prošle subote 12. svibnja, na 9. likovnoj koloniji pod nazivom »Slatinske slike 2007.« u Slatini. Ovo je treće sudjelovanje slikara Odjela na koloniji što ju organizira Slatinski likovni klub (SLIK)  iz ovog mjesta. Osim Subotičanki, na koloniji su sudjelovali slikari iz 12 gradova iz Hrvatske.
 
»Igrajmo se radosti« 
u Osijeku
 
Knjiga »Igrajmo se radosti« Ljubice Kolarić-Dumić istoga je dana predstavljena i u Osijeku, a dvorana Gradske četvrti Retfala i ovoga je puta bila prepuna. O knjizi i autorici govorili su predsjednica Šokačke grane mr. Vera Erl, predsjednik Zavičajne udruge Gibarčana Slavko Žebić, direktor NIU »Hrvatska riječ« Zvonimir Perušić, urednik nakladničke djelatnosti ove kuće Milovan Miković, te Jelena Dodig ispred Zavičajnog kluba Kukujevčana.
Divan je kićeni Srijem, tako je počela tamburaška skupina Šokačka duša i emocije su narasle do neslućene razine a onda je Ljubica kazivala svoju pjesmu Srijemu, pa se u prepunom gledalištu mogla primijetiti i suza u oku protjeranih Srijemaca.                  
»Lijepo piše ova naša Šokica Ljubica«, rekla je Vera Erl u ime organizatora večeri, »a lijepo je vidjeti i sve ove moje Šokce i Šokice, koji su odvojili svoga slobodnog vremena i došli da se družimo s lijepom književnom riječju. Ali da nam druženje bude ugodnije i zabavnije, pobrinuli su se naši tamburaši te ženska pjevačka skupina ‘Šokice’ i muška pjevačka skupina ‘Šokci’. Zahvaljujem i našim Kukujevčanima i našim Gibarčanima, ali sve su to naši Šokci, i oni su također članovi naše Šokačke grane, a od večeras, naša je članica i Ljubica Kolarić-Dumić«.
Brojnim pohvalama zbirke, koje su se tijekom večeri mogle čuti, pridružila se i Ljubičina gimnazijska profesorica Katica Čorkalo, tvrdeći kako je zbirka na tragu naše starije lirike, jasna i jednostavna izraza, nezamagljena smisla i neskrivenih poruka. 
Osim što je zastupljena u raznim izdanjima, Ljubica je nagrađivana više puta, a najdraža joj je nagrada Grada Rijeke, koju je dobila prošle godine. Kroz suze radosnice zahvalila se Osječanima i Šokačkoj grani i obećala ponovno doći.
S. Ž.

Najava događaja

28.09.2024 - Tavankutski festival voća

XIV. Tavankutski festival voća i autohtonih rukotvorina bit će održan u subotu, 28. rujna, na Etnosalašu Balažević, s početkom u 10 sati.

Manifestacija je posvećena predstavljanju privrednih potencijala i proizvoda, autentičnih rukotvorina, kao i proizvoda starih zanata. Ovom manifestacijom organizatori žele afirmirati privredni i stvaralački potencijal Tavankuta.

29.09.2024 - Festival bunjevački pisama u Subotici

Festival bunjevački pisama, 24. po redu, bit će održan u nedjelju, 29. rujna, u Subotici, u Sportskoj dvorani Tehničke škole Ivan Sarić. Vokalne soliste pratit će Festivalski tamburaški orkestar HGU Festival bunjevački pisama, koja je i organizator te glazbene manifestacije. Početak je u 19 sati.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika