Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Proslavljena peta obljetnica Hrvatske čitaonice

Stihovima Milovana Mikovića, u kazivanju Nevene Mlinko, otpočela je multimedijalna večer »U čast riječi« kojom je prošloga petka, 11. svibnja, obilježeno pet godina rada Hrvatske čitaonice, udruge koja se bavi njegovanjem hrvatskog jezika i njegovih dijalektalnih govora na području Vojvodine.
Nazočni u Velikoj dvorani HKC »Bunjevačko kolo« ovom su prigodom mogli vidjeti svojevrsnu retrospektivu dosadašnjeg rada Hrvatske čitaonice, koju su predstavili redoviti sudionici manifestacija u organizaciji ove udruge – »Dana Balinta Vujkova«, Susreta pučkih pjesnika »Lira naiva« i Pokrajinske smotre recitatora na hrvatskom jeziku.
BROJNI SUDIONICI: Kako je program djelovanja Čitaonice usmjeren prema prostoru cijele Vojvodine, sudionici su bili iz svih onih mjesta u kojima žive Hrvati (Subotica i okolica, Bački Monoštor, Sonta, Sombor, Srijemska Mitrovica). U okviru programa koji je nastojao »dočarati riječ u raznovrsnim žanrovima« prikazani su dječji igrokazi (nastup djece iz vrtića »Marija Petković« i OŠ »Vladimir Nazor« iz Đurđina), dok su stihove kazivali recitatori na hrvatskom jeziku (Ivana Rudić, Karla Rudić, Ivan Kovač, Marko Stantić, Antonija Sudarević, Slaven Španović) i pučke pjesnikinje (Đula Milodanović, Cecilija Miler i Ruža Silađev). U glazbenom dijelu publika je mogla čuti groktalicu autorice Nele Skenderović (u izvedbi Jovane Vuksanović, Darka Temunovića i Ivana Ivankovića Ivandekića), te pjesme u izvedbi ženske pjevačke skupine KUDH »Bodrog« iz Bačkog Monoštora i VIS »Proroci«, dok je večer »začinjena« ulomcima iz nekoliko dokumentarnih te jednog animiranog filma, nastalih u produkciji ili koprodukciji Hrvatske čitaonice.
RAZNORODNA DJELATNOST: Osim umjetničkog dijela programa, publika je mogla čuti i nekoliko osvrta na djelatnosti ove udruge, te značaj manifestacija što ih priređuje. Tako je o važnosti proučavanja zaostavštine sakupljača narodnih pripovijedaka Balinta Vujkova, govorio novinar Zlatko Romić, na značaj njegovanja materinjeg jezika kroz susret pučkih pjesnika »Lira naiva« ukazao je mons. dr. Andrija Kopilović, dok je nakladničku djelatnost Hrvatske čitaonice predstavio preč. Andrija Anišić, podsjetivši kako je ova udruga dosad objavila 12 knjiga, samostalno ili u suradnji s Katoličkim institutom za kulturu, povijest i duhovnost »Ivan Antunović«, Hrvatskim akademskim društvom (HAD) ili Gradskom knjižnicom iz Subotice. 
Poseban naglasak u svojoj nakladničkoj djelatnosti Čitaonica stavlja na tiskanje knjiga za djecu, o kojima su ovom prigodom govorili predsjednik HAD-a Dujo Runje i psihologinja Dijana Kopunović.
O »proizvodima« Hrvatske čitaonice realiziranim u suvremenim medijima (animiranom i dokumentarnom filmu i zvučnom zapisu) govorili su redatelj i snimatelj Rajko Ljubič i publicist Tomislav Žigmanov. Ističući kako Hrvatska čitaonica ovakvim ostvarenjima pluralizira scenu čuvanja i trajanja usmene i pismene baštine, Žigmanov je naveo kako se na taj način »svjedoči naša slika svijeta u suvremenim oblicima, čime pospješujemo samopoštovanje i dostojanstvo«.
Na koncu večeri svim suradnicima i sponzorima Hrvatske čitaonice zahvalila se ravnateljica udruge Katarina Čeliković.
 
 

Najava događaja

28.09.2024 - Tavankutski festival voća

XIV. Tavankutski festival voća i autohtonih rukotvorina bit će održan u subotu, 28. rujna, na Etnosalašu Balažević, s početkom u 10 sati.

Manifestacija je posvećena predstavljanju privrednih potencijala i proizvoda, autentičnih rukotvorina, kao i proizvoda starih zanata. Ovom manifestacijom organizatori žele afirmirati privredni i stvaralački potencijal Tavankuta.

29.09.2024 - Festival bunjevački pisama u Subotici

Festival bunjevački pisama, 24. po redu, bit će održan u nedjelju, 29. rujna, u Subotici, u Sportskoj dvorani Tehničke škole Ivan Sarić. Vokalne soliste pratit će Festivalski tamburaški orkestar HGU Festival bunjevački pisama, koja je i organizator te glazbene manifestacije. Početak je u 19 sati.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika