Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Raznovrstan program »lutkarskog Bitefa«

Na 14. Međunarodnom festivalu kazališta za djecu u Subotici, koji će se održati od 20. do 26. svibnja, predstavit će se ukupno 24 predstave iz 23 države svijeta, najavili su organizatori na konferenciji za tisak održanoj prošloga četvrtka.
Na predstojećem »lutkarskom Bitefu«, kako je istaknuo predsjednik festivala Slobodan Marković, među kazalištima koja će prvi put nastupiti u našoj zemlji, poput kazališta iz Uzbekistana i Irana, predstavit će se i kazalište iz Kamčatke, kojima je ovo ujedno i prvo gostovanje u inostranstvu. Osim toga, među predstavama natjecateljskog programa koji se će održavati na dvije lokacije (Dječjem i Narodnom kazalištu) publika će moći vidjeti i ostvarenja iz Bjelorusije, Bugarske, Rumunjske, Slovačke, Mađarske, Češke, Španjolske, SAD, Kine, te iz država iz regije. Kako su organizatori naveli, pojedine predstave bit će igrane i u drugim gradovima Vojvodine, a neke i u Srbiji.
O festivalskim nagradama odlučivat će međunarodni žiri u sastavu: poljski teatrolog Henrik Jurkowsky, hrvatski redatelj i književnik Luko Paljetak, kazališni kritičar iz Njemačke Hartmut Topf, srpski teatrolog Miroslav Radonjić i Viktor Klimčuk, redatelj iz Bjelorusije kojemu će prvog dana festivala biti uručena nagrada za životno djelo »Mali princ«.
Nagrada koja se dodjeljuje za ukupni stvaralački rad na polju kulture i kazališta za djecu, bit će uručena Branku Milićeviću – Kockici i mađarskom glumcu Henriku Kemenjiju, u čiju čast će biti održane i posebne večeri od 22. do 24. svibnja.
Raznovrstan kazališni repertoar bit će obogaćen pratećim programom, u okviru kojeg će biti prikazan filmski ciklus »Životinje kao filmske zvijezde«. Također, bit će promovirana knjiga »Teorija lutkarstva« člana žirija festivala Henrika  Jurkowskog, u prijevodu Biserke Rajčić. 
Kao najznačajniji dio pratećeg programa izdvojena je prošle godine ustanovljena Majska internacionalna škola lutkarstva, koja za sada predstavlja jedino mjesto gdje umjetnici zainteresirani za lutkarstvo mogu steći neku vrstu obuke, budući da u zemlji, kako je istaknuto, nema ovak-vih škola.  
Predstave koje čine prateći program festivala bit će izvođene svakoga dana od 17 sati na Trgu slobode, na kojem će, osim 20 predstava iz zemlje i inozemstva, biti glazbe, plesa i promocija. 
Organizator festivala je Otvoreno sveučilište iz Subotice, a pokrovitelji su Ministarstvo za kulturu, Pokrajinsko tajništvo za obrazovanje i kulturu i Skupština Općine Subotica. 
 

Najava događaja

28.09.2024 - Tavankutski festival voća

XIV. Tavankutski festival voća i autohtonih rukotvorina bit će održan u subotu, 28. rujna, na Etnosalašu Balažević, s početkom u 10 sati.

Manifestacija je posvećena predstavljanju privrednih potencijala i proizvoda, autentičnih rukotvorina, kao i proizvoda starih zanata. Ovom manifestacijom organizatori žele afirmirati privredni i stvaralački potencijal Tavankuta.

29.09.2024 - Festival bunjevački pisama u Subotici

Festival bunjevački pisama, 24. po redu, bit će održan u nedjelju, 29. rujna, u Subotici, u Sportskoj dvorani Tehničke škole Ivan Sarić. Vokalne soliste pratit će Festivalski tamburaški orkestar HGU Festival bunjevački pisama, koja je i organizator te glazbene manifestacije. Početak je u 19 sati.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika