Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Kolekcija poznatih pjesama

Autor i izvođač mnogih bunjevačkih uspješnica čija je popularnost odavno prešla granice njegova zavičaja Zvonko Bogdan, objavio je nedavno pod okriljem Croatia Records album nazvan prema velikom hitu »Tko te ima, taj te nema«. Album sadrži 15 starih i poznatih, već snimanih skladbi čiji su autori Bogdan, Kristić, Grcevich, Britvić, a među njima je i nekoliko tradicionalnih pjesama »Seoska sam lola«, »Četir’ konja debela«, »Oj Dunave teci, teci« i druge. 
»Tko god dirne Zvonka Bogdana, dira ostavštinu Slavonije, Vojvodine – Bačke, Srijema i Banata, a napose bunjevačkih Hrvata. Svima kojima zemljopis od srednje škole ne predstavlja jaču stranu, neće puno značiti činjenica da se radi o ravničarskom šoru kojim se prije Balaševića orila starogradska pjesma. Nju je pak na ovim prostorima emancipiralo i populariziralo grlo Zvonka Bogdana čija je vokalna stilistika i dikcija naglašavanja na prvim slogovima toliko šarmantna i neodoljiva da morate biti zatucani diskografski snob ako mu pokušate oduzeti vjerodostojnost ... Jer ako itko drži monopol za pjevanje o starogradskim fenjerima, kočijama koje gone konji vrani, ljepoticama i zimskim noćima kada pada prvi snijeg, onda je to stari svatovac koji kaže ‘Tko te ima, taj te nema’«, zapisao je, među ostalim, u recenziji albuma glazbeni kritičar Anđelo Jurkas.
Inače, osim ovoga Croatia Records objavila je i Bogdanov album »Život teče u laganom ritmu«, 2001. godine.
 

Najava događaja

28.09.2024 - Tavankutski festival voća

XIV. Tavankutski festival voća i autohtonih rukotvorina bit će održan u subotu, 28. rujna, na Etnosalašu Balažević, s početkom u 10 sati.

Manifestacija je posvećena predstavljanju privrednih potencijala i proizvoda, autentičnih rukotvorina, kao i proizvoda starih zanata. Ovom manifestacijom organizatori žele afirmirati privredni i stvaralački potencijal Tavankuta.

29.09.2024 - Festival bunjevački pisama u Subotici

Festival bunjevački pisama, 24. po redu, bit će održan u nedjelju, 29. rujna, u Subotici, u Sportskoj dvorani Tehničke škole Ivan Sarić. Vokalne soliste pratit će Festivalski tamburaški orkestar HGU Festival bunjevački pisama, koja je i organizator te glazbene manifestacije. Početak je u 19 sati.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika