Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Mnogo se htjelo, malo se uradilo

Počela je sezona velikih blockbustera. Nakon što je »300: bitka kod Termopila« Zacka Snydera bukvalno »pojeo blagajne«, malo prije uobičajenog hollywoodskog termina za istu djelatnost počeli su stizati novi »proždirači« – hitovi koje su svi željeli. Prvi na listi našao se, za mnoge dugo očekivani »Spider-Man 3« redatelja Sama Raimia s Tobeyem Maguireom i Kirsten Dunst u glavnim ulogama, ali kako to već biva kada su očekivanja velika, a svakako su bila, rezultat je poprilično mlak. Za to je prije svih kriv redatelj Sam Raimi.
TREĆI DIO: Kao po nekom pravilu, treći dio trilogije je najlošije parče torte, iako bi trebao biti šlag na istu, kao što je drugi dio bolji od prvog (obrazac koji se uočava u mnogim trilogijama: »Kum«, »Terminator«, »Tri boje« itd). »Spider-Mana 3« su i kritika i publika dočekale na nož što u posljednje vrijeme i nije redak slušaj s holivudskim hitovima. Krivca za lošu kvalitetu filma već smo identificirali, sad samo da obrazložimo. Sam Raimi je prije svega kriv što je osim redateljskog posla uhvatio i olovku (ili ako hoćete tastaturu) u ruke i pokušao glumiti scenarista (osim njega na scenariju su radili Stan Lee i Steve Ditko iz Marvel Comicsa kao i Ivan Raimi, Samov brat). Kako je »Spider-Man 3« posljednje ostvarenje, postojala je očigledno velika želja da se kaže sve što do sada nije rečeno, ali to nije bilo moguće čak i za film koji traje 140 minuta. Pokraj postojećeg zapleta koji je pokrenut u prva dva dijela, scenaristi su ubacili još nekoliko zapleta tako da ovaj film ima više likova nego prva dva zajedno. Mnogo su htjeli, a na koncu nisu ništa uradili, ostalo je mnogo rupa i trivijalnih rješenja. 
LOŠA GLUMA: Kad smo već kod trivijalnosti treba spomenuti više nego lošu glumu, osobito onih glumaca koje smo, ako ne u dobrim onda barem solidnim rolama, viđali u prva dva reda. Krivica svakako ponovno pada na redatelja koji im očigledno nije posvetio dovoljno vremena. Za utjehu bi svakako mogli biti specijalni efekti, ali osim jedne scene koji je »Hollywood Reporter« proglasio za »najnapregnutiju« CGI scenu svih vremena u filmu i nema se što vidjeti. Nakon ovako oštre kritike postavlja se pitanje spada li »Spider-Man 3« i dalje u blockbustere, jer tko bi gledao tako loš film? »Spider-Man 3« ne samo da spada u spomenutu kategoriju nego je i redefinirao pojam blockbustera kao i svjetske standarde, srušivši sve moguće rekorde koje je mogao, a dok ovo čitate vjerojatno ruši još neke koje do trenutka pisanja ovog teksta nije mogao zbog vremenskih ograničenja. Film je oborio rekorde po broju kina u kojima je simultano prikazivan (4252, na preko 10.000 ekrana), imao je najveću prosječnu zaradu po kinu, najveću zaradu prvog dana prikazivanja u povijesti, kao i najbolje otvaranje za vikend i najbolji prvi tjedan ikada. Interesantno je da je »Spider-Man 3« i u Srbiji na listu ušao kao najgledanije ostvarenje i tamo se zadržao, što je rijedak slučaj jer je to mjesto uglavnom rezervirano za domaće filmove (jedinstven fenomen u Srbiji i Francuskoj), kojih ruku na srce trenutačno i nema u kinima. Tako da, ako do sada niste pogledali po svemu sudeći posljednju avanturu Čovjeka-pauka, obvezno u kino, makar da biste bili dio jedne fenomenalne povijesne statistike. g

Najava događaja

28.09.2024 - Tavankutski festival voća

XIV. Tavankutski festival voća i autohtonih rukotvorina bit će održan u subotu, 28. rujna, na Etnosalašu Balažević, s početkom u 10 sati.

Manifestacija je posvećena predstavljanju privrednih potencijala i proizvoda, autentičnih rukotvorina, kao i proizvoda starih zanata. Ovom manifestacijom organizatori žele afirmirati privredni i stvaralački potencijal Tavankuta.

29.09.2024 - Festival bunjevački pisama u Subotici

Festival bunjevački pisama, 24. po redu, bit će održan u nedjelju, 29. rujna, u Subotici, u Sportskoj dvorani Tehničke škole Ivan Sarić. Vokalne soliste pratit će Festivalski tamburaški orkestar HGU Festival bunjevački pisama, koja je i organizator te glazbene manifestacije. Početak je u 19 sati.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika