Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Blagoslov novoga križa

U nedjelju 13. svibnja blagoslovljen je novi križ na Verušiću, koji su podigli vjernici, dobročinitelji. Križ je načinjen od prirodnog kamena – granita, a nalazi se na parceli koja pripada župi Marija Majka Crkva iz Aleksandrova, pokraj novoizgrađene zgrade Mjesne zajednice Verušić. 
  Kako je rekao predsjednik Savjeta MZ Verušić Miroslav Kiš, vjernici s Verušića, okolnih sela i grada dragovoljno su davali prilog i na taj su se način prikupila sredstva za podizanje ovoga križa. »Osim ovog podignutog križa na Verušiću se priprema i izgradnje kapelice. Naime, sada je pokrenuto prikupljanje potrebne dokumentacije, ta raznih dozvola za izgradnju kapelice na ovome mjestu. U nedjelju je nazočnim vjernicima bila prikazana idejna skica, kako bi trebala izgledati ova kapela kada bude završena. Za sada se prikuplja potrebna dokumentacija, a nadam se da ćemo uskoro moći blagosloviti i kamen temeljac. Bitna je činjenica da na ovome podneblju ima vjernika, te da su se vjernici, žitelji ovoga mjesta okupili, dogovorili i pokrenuli ovu ideju«, rekao je Kiš. 
 O početku izgradnje kapele, kao i njenom završetku rano je još govoriti, jer sve ovisi o potrebnoj dokumentaciji, kao i o sredstvima. Kapela će biti posvećena sv. Leopoldu Bogranu Madiću, hrvatskom svecu, a idućih godina na ovaj blagdan, koji se obilježava 12. svibnja, bit će održano mjesno proštenje. 
Ovome događaju prisustvovao je lijepi broj vjernika, dok su križ blagoslovili mons. Andrija Kopilović, vlč. Julije Bašić, i vlč. Oskar           Čizmar.                           

Najava događaja

28.09.2024 - Tavankutski festival voća

XIV. Tavankutski festival voća i autohtonih rukotvorina bit će održan u subotu, 28. rujna, na Etnosalašu Balažević, s početkom u 10 sati.

Manifestacija je posvećena predstavljanju privrednih potencijala i proizvoda, autentičnih rukotvorina, kao i proizvoda starih zanata. Ovom manifestacijom organizatori žele afirmirati privredni i stvaralački potencijal Tavankuta.

29.09.2024 - Festival bunjevački pisama u Subotici

Festival bunjevački pisama, 24. po redu, bit će održan u nedjelju, 29. rujna, u Subotici, u Sportskoj dvorani Tehničke škole Ivan Sarić. Vokalne soliste pratit će Festivalski tamburaški orkestar HGU Festival bunjevački pisama, koja je i organizator te glazbene manifestacije. Početak je u 19 sati.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika