Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Kršćanska tribina potakla brojna pitanja
Uskrsnuće ili reinkarnacija
 
U ponedjeljak, 21. svibnja u HKC »Bunjevačko kolo« održana je redovita Kršćanska tribina grada Subotice. Predavanje na temu: »Uskrsnuće ili reinkarnacija« (Tajna Isusova groba) održao je dr. Tadej Vojnović, franjevac iz Novog Sada i direktor Radio Marije Srbije. U uvodnom predavanju p. Tadej osvrnuo se na lansirane ali i »tempirane« priče o navodnom otkriću »Isusovog groba« s Isusovim kostima u njemu. On je naglasio da su to sve smišljene priče da se zbune oni koji su slabije vjere. Tako je bilo i s Da Vincijevim kodom, Judinim evanđeljem i drugim. Sve je to kasnije demantirano, ali je ipak nanijelo štetu i zbunilo neke vjernike. 
U drugom dijelu predavanja naglasio je kako čovjekov »krik za životom« uvijek traži konkretne odgovore na pitanje što je s čovjekom poslije smrti. Zatim je prikazao kakvu su vjeru u prekogrobni život imali Židovi, Egipćani i Grci. Protumačio je pojam reinkarnacije koji znači u biti »ponovno utjelovljenje«. Po reinkarnaciji čovjek je »netko drugi« koji je već bio i poslije smrti opet će biti netko, ponovno će se utjeloviti ili u čovjeka ili u »bubašvabu«, već prema zaslugama. Istaknuo je također da mnogi vjeruju u reinkarnaciju. Ukazujući na nedosljednost nauke o reinkarnaciji naglasio je kako je preslabi argument da čovjek na osjećaju »kao da sam to već doživio, čuo, vidio…« gradi vjeru u svoj život prije ovog života. Ako je čovjek stvarno postojao prije, onda bi se morao malo više toga sjećati, a ne samo imati dojam »kao da« je to već vidio ili čuo. U svakom slučaju vjera u reinkarnaciju je ponižavajuća za čovjeka, jer čovjeka ne smatra originalnom osobom nego nekom osobom ili nekim bićem iz prijašnjeg života.
U glavnom dijelu predavanja, govorio je o biblijskoj vjeri u Uskrsnuće. Ističući da su svi pokušaji opisivanja prekogrobnog života nedostatni jer oni svi dolaze »odozdo«, jedini je Isus kompetentan da govori o vječnom životu jer on je došao »odozgor« iz vječnosti. 
Predavač je protumačio biblijski pojam čovjeka. Biblija i kad govori o duši ili o tijelu posebno misli na cijeloga čovjeka, tako da cijeli čovjek živi nakon smrti, a ne samo njegova duša. Uskrsnuće čovjeka na koncu vremena bit će u vlastitom identitetu ali u sasvim drugačijem – proslavljenom tijelu. To je vidljivo iz opisa Isusovih ukazanja jer se on ukazivao poslije uskrsnuća upravo u takvom tijelu zato ga nisu mogli prepoznati, ali iz razgovora s njim prepoznali su njegov identitet i bili su uvjereni da je to On. Svi pokušaj opisivanja uskrsloga tijela i vječnoga života samo su »transfer«, odnosno ljudski opis nadnaravnoga stanja ljudskim riječima, što je uvijek nedostatno.
Predavanje je potaknulo burnu raspravu u kojoj su neki istaknuli da je takvo predavanje otvorilo brojna pitanja i zahtjeva dodatna predavanja i tumačenja. 
A. A.
 
 
Liturgijska slavlja u Svetištu 
Majke Božje na Bunariću
 
31. svibnja – Pohod Blažene Djevice Marije, sv. misa u 16 sati
2. lipnja – prva subota sv. misa u 9 sati
16. lipnja – Srce Marijino u 10 sati susret dječjih zborova »Zlatna harfa«
 
Devetnica u čast Marije Majke Crkve
 
Pobožnost u čast Marije Majke Crkve, koja se svake godine obavlja u istoimenoj župnoj crkvi u Aleksandrovu, započela je 19. svibnja i traje do 28. svibnja, kada će biti svečana završnica i proštenje.
Tema ovogodišnjih propovijedi je »Svetopisamske žene«, a devetnica počinje svakim danom u 18,30 sati. 
Predavači i teme: 
25. svibnja – udovica od Naina – koja je vidjela silu Isusovu - preč. Josip Pekanović
26. svibnja – Lidija - žena koja sluša -vlč. Goran Vilov
27. svibnja – Ivana - pratilja Isusova -vlč. dr. Oskar Csizmar
28. svibnja – u 7,30  sv. misa na mađarskom jeziku  
- u 9,30 sv. misa na hrvatskom jeziku i blagoslov djece
- 18 sati sv. misa proštenja – koju predvodi mons. Stanislav  
Hočevar, nadbiskup i metropolita beogradski.
 
Dođi, Duše Presveti
 
U nedjelju 27. svibnja u Katoličkog crkvi se proslavlja blagdan Duhova, silazak Duha Svetoga na apostole. Ovogodišnji krizmanici subotičkih crkava sakrament sv. krizme (potvrde) primit će u nedjelju na svečanoj biskupskoj sv. misi koja započinje u 10,30 sati u subotičkoj katedrali bazilici sv. Terezije Avilske.

Najava događaja

28.09.2024 - Tavankutski festival voća

XIV. Tavankutski festival voća i autohtonih rukotvorina bit će održan u subotu, 28. rujna, na Etnosalašu Balažević, s početkom u 10 sati.

Manifestacija je posvećena predstavljanju privrednih potencijala i proizvoda, autentičnih rukotvorina, kao i proizvoda starih zanata. Ovom manifestacijom organizatori žele afirmirati privredni i stvaralački potencijal Tavankuta.

29.09.2024 - Festival bunjevački pisama u Subotici

Festival bunjevački pisama, 24. po redu, bit će održan u nedjelju, 29. rujna, u Subotici, u Sportskoj dvorani Tehničke škole Ivan Sarić. Vokalne soliste pratit će Festivalski tamburaški orkestar HGU Festival bunjevački pisama, koja je i organizator te glazbene manifestacije. Početak je u 19 sati.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika