Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Muzički i video plejeri s Wi-Fi vezom

Ugrađen Wi-Fi pristup općoj mreži nije povećao prodaju Microsoftovog plejera Zune, niti manje pozna­tog Music Gremlina. Među­tim, digitalni audio plejeri s Wi-Fi vezom neće nestati s tržišta, a nova generacija ure­đaja tvrtki AOL, iRiver i Sandisk donijet će i nove moguć­nosti i funkcije u svijet umreženih muzičkih plejera. 
Zune koristi mogućnost umrežavanja u stanovitoj mjeri. Vlasnici tog plejera mogu međusobno razmjenjivati pjesme, ali primatelj može reproducirati pjesme samo tri puta u roku od najviše tri dana.
Umreženi audio plejeri bi idućih mjeseci trebali dobiti nove mogućnosti i funkcije, a kao rezultat svega toga, Microsoft će možda biti prinuđen malo i »juriti« svoje ri­vale. Kako biste i vi znali čemu se možete nadati, priredili smo pregled uređaja koji će se uskoro pojaviti na tržištu.
Svi koji traže zamjenu Zune-u a ne brine ih ograni­čeni prostor za smiještanje datoteka, trebali bi obratiti pažnju na model Sansa Connect tvrtke Sundisk. Ovaj plejer kapaci­teta 4 GB koristit će uslugu Zing (www.zing.net), a ona će korisnicima omogućiti da razmjenjuju liste za reproduciranje numera, slušaju pro­gram internet radio-postaja i preuzimaju pjesme izravno u Sansu sve dok je aktivna Wi-Fi veza.
Pokraj 4 GB flash memorije, Sansa Connect ima mjesto za karticu microSD i podržava uslugu za preuzimanje datote­ka i pretplatu PlaysForSure. Sandiskov plejer će na svom 2,2-inčnom zaslonu u boji moći prikazivati fotografije, ali ne i video sadržaj. Rhapsody surađuje s tvrtkom iRiver na usavršava­nju Wi-Fi umreženog plejera koji će imati interesantne mo­gućnosti. Još uvijek bezimeni uređaj imat će 3-inčni ekran osjetljiv na dodir i radno okru­ženje zasnovano na Flashu. U iRiveru kažu da će se plejer, u varijantama od 2 i 4 GB poja­viti tokom ljeta, kao i to da će nakon jednog punjenja ba­terija raditi do 25 sati.
Pretplatnici usluge Rhapsody će joj moći pristupiti uz po­moć Wi-Fi veze novog plejera, a samim tim i reproducirati pjesme mimo računala. Plejer ima i podršku za VoIP, iako u iRiveru nisu rekli ništa o osobenosti usluga kojima će se ta funk­cija moći koristiti.
Tvrtka Archos započela je integriranje Wi-Fi um­režavanja prošle jeseni svo­jim plejerom 604 Wi-Fi, koji ima čvrsti disk ka­paciteta 30 GB i 4,3-inčni zaslon u boji razlučljivosti 480 x 272 točaka. Plejer 604 radi, u biti, poput osobnog digitalnog pomoćnika s mogućnosti korištenja medijskih sadržaja - iako može snimati zvuk i video uz odgovarajuće do­datke, njegova je Wi-Fi veza više usmjerena na korištenje e-pošte i surfanje webom negoli na preuzimanje glazbe. Do kraja godine, Archos će korisnicima ponuditi nadograđenu verziju ovog plejera. Detalji još uvijek nisu poznati, ali bi Archos trebao imati zaslon razlučljivosti 800 x 400 točaka i čvrsti disk kapaciteta 80 GB.
Osim tih uređaja, u dogled­no vrijeme pojavit će se i nove serije Wi-Fi Mp3 plejera, me­đu kojima će se naći i neki koji zaslužuju pozornost. Tvrtka Polaroid planira svoju obitelj medijskih ple­jera predstaviti na jesen, a u njoj će se naći i model od 30 GB koji će imati 2,8-inčni zaslon, kao i model od 40 GB s zaslonom od 4,3 inča. Oba plejera podržavat će
reproduciranje videa i moći će se povezivati s Polaroidovim medijskim serverom za bežično preuzi­manje medijskih datoteka.
U Microsoftu se nadaju kako će u klasične prodavaonice s vru­ćim »pristupnim točkama« dodati i postaje za »punjenje« Zunea, tako da će korisnici moći učitavati pjesme i dok su u pokretu.
Iako se možda čini kako je Zu­ne malo zaostao u osnovnoj varijanti, u Microsoftu su spremni nastaviti utrku – i dobro je za njih da je tako. Ka­ko se godina bude bližila kraju, tako će biti sve više novih i spremnijih konkurenata.

Najava događaja

28.09.2024 - Tavankutski festival voća

XIV. Tavankutski festival voća i autohtonih rukotvorina bit će održan u subotu, 28. rujna, na Etnosalašu Balažević, s početkom u 10 sati.

Manifestacija je posvećena predstavljanju privrednih potencijala i proizvoda, autentičnih rukotvorina, kao i proizvoda starih zanata. Ovom manifestacijom organizatori žele afirmirati privredni i stvaralački potencijal Tavankuta.

29.09.2024 - Festival bunjevački pisama u Subotici

Festival bunjevački pisama, 24. po redu, bit će održan u nedjelju, 29. rujna, u Subotici, u Sportskoj dvorani Tehničke škole Ivan Sarić. Vokalne soliste pratit će Festivalski tamburaški orkestar HGU Festival bunjevački pisama, koja je i organizator te glazbene manifestacije. Početak je u 19 sati.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika