Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Koalicije

Nerijetko se u srbijanskoj javnosti stranke nacionalnih manjina doživljavaju kao nužne samo u prijelaznoj fazi k demokratskom društvu, kada ćemo, svi na neki, u dosadašnjoj povijesti, nepoznati način postati anacionalni »građani«. Često se tako ističe kako su nacionalno-manjinske stranke potrebne samo dotle, dok se društvo »u dovoljnoj mjeri« ne demokratizira i dok manjine ne »dobiju« sva svoja prava. Na stranu to, što se prava ne »dobivaju« kao poklon ili milostinja, nego – ili postoje ili ne u potpunosti za sve građane. Među proklamiranim nacionalno-manjinskim pravima svakako je i pravo na sudjelovanje u donošenju odluka o svim važnijim pitanjima. Drugim riječima pravo na autentično sudjelovanje u političkom životu na svim razinama. Pa čak i u demokratskom društvu ili, bolje reći, upravo u demokratskom društvu. 
Upravo je stoga izjava novog predsjednika Narodne skupštine, kako je u Subotici sazrelo vrijeme da »nacionalne« stranke ne budu više dominantne i da »građanske« stranke najzad pobjede, zazvučala, u najmanju ruku, neprihvatljiva i netaktična prema nacionalno-manjinskim strankama, dugogodišnjim partnerima »demokratskog bloka« u Subotici, Vojvodini i Srbiji.  
Na ovu rukavicu, bačenu u lice pred lokalne izbore, koji vjerojatno slijede krajem godine, odgovorila je otvorenim pismom jedna od spomenute nacionalno-manjinske stranke u Subotici, Savez vojvođanskih Mađara, i zatražila ispriku za ovu uvredu. Druga nacionalno-manjinska stranka, Demokratski savez Hrvata u Vojvodini, na koju se ova izjava također odnosi nije za sada reagirala na ovu izjavu. Je li tomu razlog koalicijski dogovor, zahvaljujući kome su Hrvati dobili svog autentičnog predstavnika u republičkoj Skupštini na listi Demokratske stranke ili pak nešto drugo? 
U svakom slučaju stranački savezi zasnovani su prije svega na obostranim interesima neovisno o tome je li stranka »velika« ili »mala« i ne bi trebali ugroziti programe onih »manjih«. Ukoliko nije interes »velikih« da manjinske stranke vremenom nestanu.
Do sada su u »demokratskom bloku« stranke nacionalnih manjina doživljavane kao poželjni partneri u borbi za demokratizaciju društva, ali svakako i za osvajanje vlasti na svim razinama. Jesu li »velikim« strankama samo potrebni glasovi nacionalnih manjina ili »borba za demokraciju« podrazumijeva i participiranje nacionalnih manjina u vlasti na svim razinama – ostaje i dalje otvoreno pitanje. 
U međuvremenu predstoje izbori na razini mjesnih zajednica. Možda je to uvertira za predstojeće lokalne izbore. 
 

Najava događaja

28.09.2024 - Tavankutski festival voća

XIV. Tavankutski festival voća i autohtonih rukotvorina bit će održan u subotu, 28. rujna, na Etnosalašu Balažević, s početkom u 10 sati.

Manifestacija je posvećena predstavljanju privrednih potencijala i proizvoda, autentičnih rukotvorina, kao i proizvoda starih zanata. Ovom manifestacijom organizatori žele afirmirati privredni i stvaralački potencijal Tavankuta.

29.09.2024 - Festival bunjevački pisama u Subotici

Festival bunjevački pisama, 24. po redu, bit će održan u nedjelju, 29. rujna, u Subotici, u Sportskoj dvorani Tehničke škole Ivan Sarić. Vokalne soliste pratit će Festivalski tamburaški orkestar HGU Festival bunjevački pisama, koja je i organizator te glazbene manifestacije. Početak je u 19 sati.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika