Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

U Hrvatskom nacionalnom vijeću
Sastanak o formiranju hrvatskog odjela u Gimnaziji
Neposredno prije zatvaranja ovoga broja »Hrvatske riječi«, u Subotici  je trebao otpočeti sastanak na kojemu bi, kako je najavljeno, trebalo biti riječi o formiranju odjela na hrvatskom jeziku u Gimnaziji »Svetozar Marković« u Subotici. Ovome bi susretu trebali prisustvovati pokrajinski tajnik za obrazovanje Zoltan Jeges,  potpredsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Josip Ivanović, predsjednica Izvršnog odbora HNV-a Slavica Peić, član IO HNV zadužen za obrazovanje Jašo Šimić te član tima za izradu Platforme o obrazovanju na hrvatskom jeziku Dujo Runje. O rezultatima ovoga susreta moći ćete pročitati u sljedećem broju »Hrvatske riječi«.
D. D.
 
 
Prijedlog Zakona o izboru članova vijeća nacionalnih manjina
Ponuđena pogrešna rješenja
Predstavnici nacionalnih vijeća nacionalnih manjina održali su koordinativni sastanak 6. lipnja u Beogradu na kojemu se vodila rasprava o Zakonu o izboru članova vijeća nacionalnih manjina i funkcioniranju nacionalnih vijeća, koji je predložen od strane Vlade Republike Srbije. Prema riječima predsjednika Hrvatskog nacionalnog vijeća Branka Horvata, nakon rasprave je zaključeno kako su u prijedlogu ovoga Zakona ponuđena pogrešna rješenja kojima predstavnici nacionalnih vijeća nisu zadovoljni. Na koncu sastanka dogovoreno je formiranje radne grupe koja će izraditi prijedloge za izmjenu predloženog Zakona. Sastanku je prisustvovao i potpredsjednik Skupštine Republike Srbije Esad Džudžević.
Z. S.
 
 
Nakon usuglašavanja Odluke o izboru zastupnika
Prijedlog upućen 
Skupštini AP Vojvodine
Koordinator vladajuće koalicije i šef zastupničkog kluba Demokratske stranke za europsku Vojvodinu u pokrajinskoj Skupštini  prof. dr. Dragoslav Petrović saopćio je na konferenciji za novinare da je usuglašen Prijedlog odluke  za izmjenu i dopunu Odluke o izboru zastupnika u Skupštinu AP Vojvodine, te je taj prijedlog 4. lipnja upućen u skupštinsku proceduru. 
Predložene izmjene, uz prethodnu suglasnost predstavnika nacionalnih vijeća nacionalnih zajednica u Vojvodini, predviđaju, po principu afirmativne akcije, zagarantiranih najviše 12 zastupničkih mjesta u sljedećem sazivu vojvođanskog parlamenta: tri za mađarski kolektivitet, po dva za slovački i hrvatski i po jedno zastupničko mjesto za rumunjski, romski, rusinski, makedonski i bunjevački manjinski kolektivitet. 
Kada se prijedlog prihvati, istaknuo je prof. Petrović, bit će ispunjene obveze iz članova 180. i 79. Ustava Republike Srbije. Očekuje se da će se Skupština Vojvodine o predloženim izmjenama izjašnjavati 19. ili 20. lipnja, kako bi se blagovremeno pripremili birački spiskovi pripadnika nacionalnih manjina. Zastupnici nacionalnih zajednica birali bi se po većinskom sustavu, s biračkih spiskova koji trebaju obuhvatiti 50 posto plus jedan pripadnika određene nacionalne zajednice u odnosu na broj sa posljednjeg popisa stanovnika. Predloženo je da se osigura i najmanje 100 potpisa za svakog pojedinačnog kandidata za zastupnika. 
Punu suglasnost za ovakve izmjene u vladajućoj koaliciji, koju čine Demokratska stranka, Savez vojvođanskih Mađara, Liga socijaldemokrata Vojvodine i Pokret snaga Srbije, dali su DS i SVM, a očekuje se da će se, nakon sjednica stranačkih tijela, suglasiti i ostali koalicioni partneri. I drugi zastupnički klubovi i političke stranke, koje participiraju u aktualnom sazivu vojvođanskog parlamenta, obaviješteni su o novom prijedlogu.
g

Najava događaja

28.09.2024 - Tavankutski festival voća

XIV. Tavankutski festival voća i autohtonih rukotvorina bit će održan u subotu, 28. rujna, na Etnosalašu Balažević, s početkom u 10 sati.

Manifestacija je posvećena predstavljanju privrednih potencijala i proizvoda, autentičnih rukotvorina, kao i proizvoda starih zanata. Ovom manifestacijom organizatori žele afirmirati privredni i stvaralački potencijal Tavankuta.

29.09.2024 - Festival bunjevački pisama u Subotici

Festival bunjevački pisama, 24. po redu, bit će održan u nedjelju, 29. rujna, u Subotici, u Sportskoj dvorani Tehničke škole Ivan Sarić. Vokalne soliste pratit će Festivalski tamburaški orkestar HGU Festival bunjevački pisama, koja je i organizator te glazbene manifestacije. Početak je u 19 sati.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika