Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Gimnazijski odjel na hrvatskom jeziku?!

Sastanak u svezi formiranja hrvatskog odjela u Gimnaziji »Svetozar Marković« u Subotici održan je 6. lipnja u Hrvatskom nacionalnom vijeću. Na ovome su susretu nazočni bili pokrajinski tajnik za obrazovanje Zoltan Jeges, potpredsjednik HNV-a Josip Ivanović, predsjednica Izvršnog odbora HNV-a Slavica Peić, član IO HNV-a zadužen za obrazovanje Jašo Šimić, te član tima za izradu Platforme za obrazovanje na hrvatskom jeziku Dujo Runje. 
Slavica Peić je iznijela kako je u planu HNV-a otvorenje jednog gimnazijskog odjela društveno-jezičnog smjera na hrvatskom jeziku i da je Vijeće pozvalo zainteresirane učenike koji završavaju osmi razred i njihove roditelje da se jave u ured HNV-a. 
»Za održivi razvoj svake nacionalne zajednice osnova je obrazovanje na materinjem jeziku, što je sukladno Povelji Europske unije o zaštiti manjinskih jezika. Važno je ostvariti kontinuitet obrazovanja na materinjem jeziku. Preduvjet za otvorenje jednog gimnazijskog odjela na hrvatskom jeziku je dovoljan broj kandidata. Mora ih biti najmanje petnaestero. Zatim treba utvrditi koji će nastavnici obavljati nastavu, a moraju se osigurati i udžbenici. Zahtjev za otvorenje gimnazijskog razreda treba prvo proslijediti Pokrajinskom tajništvu za obrazovanje i kulturu. Ako se utvrdi da su ispunjeni preduvjeti, naše tajništvo upućuje taj zahtjev Ministarstvu prosvjete Republike Srbije, koje je mjerodavno za odobrenje otvorenja novog gimnazijskog odjela, u ovome slučaju na hrvatskom jeziku«, rekao je Zoltan Jeges.
Na ovome su susretu razmatrane i mogućnosti smještaja budućih gimnazijalaca u subotičkom srednjoškolskom domu, a nakon završenog sastanka Dujo Runje je istaknuo kako se očekuje da interesiranje za upis u gimnazijski razred na hrvatskom jeziku pokažu i učenici i njihovi roditelji koji žive izvan Subotice.
»Za nastavu postoji kvalitetan kadar. Nastavu će izvoditi profesori koji su već angažirani u subotičkim osnovnim školama u kojima se nastava odvija na hrvatskom jeziku. Elementarni preduvjeti za otvorenje gimnazijskog odjela moraju se ispuniti. Optimist sam i vjerujem da će broj zainteresiranih biti dovoljan za formiranje odjela«, kaže Dujo Runje. 
 

Najava događaja

28.09.2024 - Tavankutski festival voća

XIV. Tavankutski festival voća i autohtonih rukotvorina bit će održan u subotu, 28. rujna, na Etnosalašu Balažević, s početkom u 10 sati.

Manifestacija je posvećena predstavljanju privrednih potencijala i proizvoda, autentičnih rukotvorina, kao i proizvoda starih zanata. Ovom manifestacijom organizatori žele afirmirati privredni i stvaralački potencijal Tavankuta.

29.09.2024 - Festival bunjevački pisama u Subotici

Festival bunjevački pisama, 24. po redu, bit će održan u nedjelju, 29. rujna, u Subotici, u Sportskoj dvorani Tehničke škole Ivan Sarić. Vokalne soliste pratit će Festivalski tamburaški orkestar HGU Festival bunjevački pisama, koja je i organizator te glazbene manifestacije. Početak je u 19 sati.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika