Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Brailleov pisaći stroj uručen slijepoj djevojčici

Predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Branko Horvat uručio je na dar Brailleov pisaći stroj slijepoj djevojčici Danieli Peić koja pohađa Osnovnu školu »Vladimir Nazor« u Đurđinu. Brailleov pisaći stroj je kupljen iz sredstava Hrvatskog nacionalnog vijeća dobivenim po javnom pozivu za sufinanciranje projekata hrvatske zajednice iz predviđenih sredstava Vlade Republike Hrvatske.
Prilikom uručenja dara 7. lipnja u đurđinskoj osnovnoj školi nazočni su bili i Kata Pedin, majka dvanaestogodišnje Daniele, generalni konzul Republike Hrvatske u Subotici Davor Vidiš, ravnateljica OŠ »Vladimir Nazor« Ljiljana Dulić, učiteljica Verica Farkas, koja predaje Danijeli u hrvatskom odjelu u ovoj školi, predsjednik i tajnik Međuopćinskog saveza slijepih i slabovidih Janos Vetstain i Sava Papić, tiflo-pedagoginja Bratislava Grujičić, te predsjednica Izvršnog odbora Hrvatskog nacionalnog vijeća Slavica Peić, koja je ispred HNV-a predala i igračku na dar maloj Danieli. Ovaj značajan događaj u životu Daniele popraćen je prigodnim programom koji su izvele njene prijateljice i prijatelji iz školskih klupa. 
ŽELJNA NOVIH ZNANJA: Kata Pedin kaže kako njena kćerka nije vidjela na lijevo oko već u vrijeme kada je završavala vrtić. Javile su se jake glavobolje, uslijedile su dvije operacije, ali je Daniela u potpunosti izgubila vid 2005. godine. Međuopćinski savez slijepih i slabovidih je osigurao jedan Brailleov pisaći stroj za Danielu, ali je bilo teško nositi stroj od doma do škole. Taj je problem riješen ovom humanim gestom HNV-a. Tako će jedan stroj ostajati u školi, a drugi će stroj Daniela koristiti doma. 
»Tiflo-pedagoginja Bratislava Grujičić je naučila Danielu služiti se Brailleovom pisaćom tipkovnicom, a Brailleovo je pismo naučila i učiteljica Verica Farkas koja predaje Danieli u školi. Zaposleni u školi su skupa s učenicima kupili Danieli uređaj za slušanje glazbe, kako bi ona mogla slušati kompakt-diskove i kazete sa snimljenim pjesmama i recitacijama koje se uče u školi, a na kazetu je snimljeno i gradivo iz engleskog jezika. Daniela je ponovila četvrti razred zbog saniranja zdravstvenog stanja i učenja Brailleovog pisma. Uporna je i željna novih znanja, a mi smo ovdje da joj pomognemo«, kaže ravnateljica škole Ljiljana Dulić. 
UČENJE: Bratislava Grujičić, koja je naučila Danielu služiti se Brailleovim pismom, kaže kako je to pismo i dalje univerzalno sredstvo društvene integracije slijepih osoba, nezamjenjivo u svakodnevnom radu i školovanju.
»Brailleovo pismo je reljefno pismo sastavljeno od točkica položenih u dvije paralelne vertikalne linije koje prezentiraju jedno slovo crnog tiska. Takvo je reljefno pismo sastavljeno od 12 ili 18 točkica postojalo i prije 19. stoljeća, ali je bilo komplicirano za čitanje i tako ga je Loiuse Braille u drugoj polovici 19. stoljeća pojednostavio. Sveo ga je na 6 točkica. Svaka kombinacija točkica je jedno slovo, a kada se kombinacija otipka, može se jagodicama prstiju osjetiti ispupčeno slovo na papiru. Daniela je brzo naučila ovo pismo, jer je imala snažnu volju za učenjem. Na Brailleovom pisaćem stroju mogu se izraditi domaći zadaci za Danielu, a ona na postavljena pitanja može pismeno odgovarati služeći se tipkovnicom. Za učenje matematike Daniela koristi abakus, ploču za računanje, a vremenom će naučiti kako se slova Brailleovog pisma pretvaraju u brojeve određenim kombinacijama«, kaže Bratislava Grujičić. 
Uz pomoć učiteljice, roditelja, prijateljica i prijatelja iz školskih klupa i zahvaljujući Brailleovom pismu za slijepe korisnike, kao i snažnoj volji za učenjem, Danijela će stjecati nova znanja, a sigurno će se ugodno provesti s ostalom djecom i na ljetovanju u Selcu u srpnju, koje organizira HNV. 
 

Najava događaja

28.09.2024 - Tavankutski festival voća

XIV. Tavankutski festival voća i autohtonih rukotvorina bit će održan u subotu, 28. rujna, na Etnosalašu Balažević, s početkom u 10 sati.

Manifestacija je posvećena predstavljanju privrednih potencijala i proizvoda, autentičnih rukotvorina, kao i proizvoda starih zanata. Ovom manifestacijom organizatori žele afirmirati privredni i stvaralački potencijal Tavankuta.

29.09.2024 - Festival bunjevački pisama u Subotici

Festival bunjevački pisama, 24. po redu, bit će održan u nedjelju, 29. rujna, u Subotici, u Sportskoj dvorani Tehničke škole Ivan Sarić. Vokalne soliste pratit će Festivalski tamburaški orkestar HGU Festival bunjevački pisama, koja je i organizator te glazbene manifestacije. Početak je u 19 sati.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika