Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Srbijanska vlast ne žuri s povratom imovine Katoličkoj crkvi

Premda je od usvajanja Zakona o povratu crkvene imovine prošlo godinu dana, Katoličkoj crkvi u Srbiji od nekoliko stotina objekata vraćena je samo jedna zgrada u Novom Sadu, kazao je za program na hrvatskom jeziku Radio Subotice glavni tajnik komisije »Justitia et Pax« (Pravda i mir) Međunarodne biskupske konferencije Svetih »Ćirila i Metoda« dr. Andrija Kopilović. 
»Štoviše, objekti koji su pripadali Crkvi privatizacijom društvenih poduzeća ovih dana prelaze u ruke novih vlasnika«, primjećuje dr. Kopilović i dodaje kako će Katolička crkva takve ugovore sigurno osporiti. 
»Nažalost, Vlada Srbije pokazuje znakove da će do maksimuma odugovlačiti s povratkom čak i onoga što je odmah moguće vratiti«, izjavio je dr. Kopilović. Premda će i dalje nastojati voditi ga što sporije, dodao je, proces povrata imovine Katoličke crkve je nezaustavljiv. 
»Prvi uvjet Europe, da se uopće govori o europskim integracijama, jest pravednost. Prema tomu, nema riječi o mogućnosti da to ne bude vraćeno, jedino ostaje pitanje kada će do toga doći«, naveo je dr. Kopilović. 
Istaknuvši da im je nacionalizacijom oduzet veliki broj objekata i posjeda, dr. Kopilović naglašava kako Katolička crkva »ne traži povrat imovine da bi bila bogata, već da bi mogla činiti dobro i da bi se mogla vratiti karitativnom radu«. 
U Subotici je prije nekoliko dana privatiziran gradski kino koji se nalazi u zgradi koja je pripadala zadužbini nekadašnjeg biskupa Lajče Budanovića i pripada Katoličkoj crkvi. 
Kritike »Pučke kasine«, koja je u povodu ovog slučaja istaknula kako je Katolička crkva pasivna na planu obrane svoje imovine, dr. Kopilović je odbacio kao »zlobne prozivke«. 
Zakon o vraćanju imovine crkvama u Srbiji usvojen je koncem svibnja prošle godine i njime je predviđeno da budu vraćena poljoprivredna zemljišta, šume, šumsko zemljište, stambene i poslovne zgrade, stanovi i poslovne prostorije, pokretne stvari od kulturnog ili povijesnog značaja u Srbiji, uključujući i Kosovo.
 

Najava događaja

28.09.2024 - Tavankutski festival voća

XIV. Tavankutski festival voća i autohtonih rukotvorina bit će održan u subotu, 28. rujna, na Etnosalašu Balažević, s početkom u 10 sati.

Manifestacija je posvećena predstavljanju privrednih potencijala i proizvoda, autentičnih rukotvorina, kao i proizvoda starih zanata. Ovom manifestacijom organizatori žele afirmirati privredni i stvaralački potencijal Tavankuta.

29.09.2024 - Festival bunjevački pisama u Subotici

Festival bunjevački pisama, 24. po redu, bit će održan u nedjelju, 29. rujna, u Subotici, u Sportskoj dvorani Tehničke škole Ivan Sarić. Vokalne soliste pratit će Festivalski tamburaški orkestar HGU Festival bunjevački pisama, koja je i organizator te glazbene manifestacije. Početak je u 19 sati.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika