Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Nositelji žetvenih svečanosti

Tradicionalnim blagoslovom žita, na Markovo, 25. je travnja započela ovogodišnja Dužijanca. Na blagdan Tijelova, koji je obilježen 7. lipnja, po prvi su puta vjernicima predstavljeni ovogodišnji bandaš i bandašica, koji su središnji likovi u proslavi žetvenih svečanosti Dužijance.
Danas oni predstavljaju nekadašnji predvoditeljski par u žetvi. U stara je vremena bandašicu biralo Divojačko društvo. Kasnije je bandašicu i bandaša birao katedralni župnik – preko svoga kapelana. 
NAČIN IZBORA: Od 1985. godine, katedralni je župnik imenovao Odbor Dužijance, koji je predložio svoje kandidate, a župnik je predložio bandaša i bandašicu. Kako je rekao katedralni župnik mons. Stjepan Beretić, Odbor Dužijance je tada tajnim glasovanjem odabrao nekoga od predloženih, te su se na taj način birali bandaš i bandašica sve dok se crkvena Dužijanca slavila odvojeno od gradske.
»Kada je osnovan odbor za zajedničku Dužijancu, Crkvi je prepušten izbor bandaša i bandašice. Od tada katedralni župnik bira bandašicu – nekada na prijedlog gradskih ili okolnih župnika, nekada na prijedlog mladih s Tribine mladih, a ponekad i sam izabere bandašicu. Redovito se raspita kod mjesnog župnika o tome je li osoba prikladna za tu čast. Kad dobije pristanak župnika, katedralni župnik pita kandidatkinju, prihvaća li izbor, a ako prihvati, župnik posjeti bandašičinu obitelj, te zamoli pristanak i njezinih roditelja«, rekao je mons. Beretić. 
Bandaš se u novije vrijeme bira na drugačiji način, naime, njega biraju čuvari Božjeg groba. Od kada je uvedeno zajedničko slavlje Dužijance, izbor bandaša je pao također na Crkvu. Bandaša predlažu mladići – čuvari Božjega groba, te o tome obavijeste katedralnog župnika, koji donosi odluku, hoće li prihvatiti njihov prijedlog ili ne. Kao i kod bandašice, župnik osobno pita mladića za pristanak, a nakon njegova pristanka razgovora s njegovim župnikom, te posjeti bandaševe roditelje od kojih također traži pristanak. 
DUŽNOSTI: Osim izuzetne časti kojom su počašćeni, mladić i djevojka koji su izabrani za predvoditelje žetvenih svečanosti imaju i dužnosti i obveze koje trebaju izvršiti. 
Od njih se očekuje da se uključe u misna slavlja na dužijancama okolnih mjesta, te trebaju okupiti mlade koji će im pomoći isplesti vijence od novoga žita. Uoči centralne proslave Dužijance na gradskom trgu bit će predstavljeni građanima, svakako prisustvuju svečanoj večernjoj službi uoči Dužijance, koja se održava u katedrali, skupa sa svojim roditeljima, braćom i sestrama. Istu večer predstavljaju i krunu Dužjance određene godine. Na sam dan proslave Dužijance sudjeluju na svečanoj svetoj misi, kad zauzimaju mjesta u neposrednoj blizini oltara, čitaju liturgijska čitanja, dok darovnom ophodu donose na oltar krunu Dužijance. Na gradskom trgu predaju gradonačelniku novi kruh, a s okolnim bandašima i bandašicama, kao i s malim bandašom i malom bandašicom sudjeluju na svečanom zajedničkom ručku. U predvečerje nose vijenac od žita na grob osnivača Dužijance – Blaška Rajića. Navečer su bandašica i bandaš domaćini Bandašicinog kola, gdje pozdravljaju biskupa-gosta i mlade, te sami otvaraju kolo.
Otkada je uvedena zajednička Dužijanca bandaš i bandašica sudjeluju na svečanoj svetoj misi na Bunarićkom proštenju.
OVOGODIŠNJI PREDVODITELJSKI PAR: Za ovogodišnjeg bandaša izabran je Mario Tikvicki, koji je rođen 30. lipnja 1984. godine u Subotici. Osnovnu je školu, kao i srednju školu Gimnaziju »Svetozar Marković«  završio u Subotici, nakon čega se upisao na Poljoprivredni fakultet u Novom Sadu, na odjel veterinarske medicine. Mario je završio četvrtu godinu spomenutog fakulteta, te će na jesen upisati posljednju petu godinu. 
Još od malih nogu Mario se bavi glazbom, te od 2001. godine svira u tamburaškom sastavu »Ravnica«, gdje svira bas-prim II. Svojevremeno se bavio folklorom, a dugi niz godina je svirao i u Subotičkom tamburaškom orkestru, gdje i sada, po potrebi, svira  tamburaško čelo. Nekoliko godina je bio član zbora župe Isusovog Uskrsnuća. Do sada je svake godine sudjelovao na Festivalu bunjevački pisama kao instrumentalist, ali i kao vokalni solist. Od 2000-te godine je čuvar Božjeg groba, od malih nogu se oblačio u nošnju za Dužijancu, a proteklih je godina s ansamblom »Ravnica« svirao na »Bandašicinom kolu«. Mario teritorijalno pripada subotičkoj župi sv. Jurja, gdje redovito ide na sv. mise i rado sudjeluje u životu župske zajednice. 
   Za ovogodišnju bandašicu izabrana je Nevena Mlinko, koja je rođena 30. rujna 1988. godine u Subotici. Osnovnu je školu završila u Subotici, a ove je godine završila i srednju školu Gimnaziju »Svetozar Marković«. Iako još nije točno odlučila čime će se baviti u životu, priprema se za prijemni ispit za fakultet. Folklorom se bavila jedanaest godina,  od osnutka Hrvatske čitaonice u Subotici aktivna je recitatorica, te je sudjelovala na mnogobrojnim natjecanjima, na kojima je osvojila zapažene nagrade. U proteklih pet godina, s recitatorskom je sekcijom na hrvatskom jeziku stigla do republičkog natjecanja, nekoliko puta do pokrajinskog, a sudjeluje i na mnogobrojnim manifestacijama u Subotici i hrvatskoj zajednici. Već četiri godine je članica Odbora tribine mladih, a dvije godine je i predsjednica toga odbora. Teritorijalno pripada župi Marija Majka Crkve iz Aleksandrova, gdje aktivno sudjeluje u zajednici. 
 

Najava događaja

28.09.2024 - Tavankutski festival voća

XIV. Tavankutski festival voća i autohtonih rukotvorina bit će održan u subotu, 28. rujna, na Etnosalašu Balažević, s početkom u 10 sati.

Manifestacija je posvećena predstavljanju privrednih potencijala i proizvoda, autentičnih rukotvorina, kao i proizvoda starih zanata. Ovom manifestacijom organizatori žele afirmirati privredni i stvaralački potencijal Tavankuta.

29.09.2024 - Festival bunjevački pisama u Subotici

Festival bunjevački pisama, 24. po redu, bit će održan u nedjelju, 29. rujna, u Subotici, u Sportskoj dvorani Tehničke škole Ivan Sarić. Vokalne soliste pratit će Festivalski tamburaški orkestar HGU Festival bunjevački pisama, koja je i organizator te glazbene manifestacije. Početak je u 19 sati.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika