Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Nastavlja se rušenje zgrade 
Narodnog kazališta
 
Međunarodno vijeće za spomenike i lokalitete (ICOMOS) zatražilo je od srbijanskog ministra kulture da odmah zaustavi započeto rušenje zgrade Narodnog kazališta, te je poslalo pismo ministru Voji Brajoviću, a pismo je potpisao predsjednik Međunarodnog vijeća za spomenike i lokalitete Michael Petzet.
U pismu se navodi kako je u ovome slučaju riječ o zgradi koja je stara 150 godina i koja spada »među šest najstarijih zidanih kazališta izgrađenih u Karpatskome bazenu«. Međunarodno vijeće za spomenike i lokalitete ističe kako bi rušenje trebalo zaustaviti i ponovno »razmotriti planirane intervencije i zaštititi izuzetno značenje ovoga povijesnoga dobra, osobito autentičnost njegove vanjštine i unutrašnjosti«. 
ICOMOS, kao međunarodno ekspertno tijelo u području zaštite spomenika, ponudilo je srbijanskom ministru kulture svoju pomoć u rješenju problema rekonstrukcije zgrade Narodnog kazališta.
Na ovo pismo uslijedio je i odgovor u kojem ravnatelj Zavoda za urbanizam Kristián Bartus kaže, kako rušenje zgrade Narodnog kazališta može biti obustavljeno samo ako to naloži Ministarstvo kulture Srbije, a takvih zahtjeva iz Beograda nema.  
Ž. V. 
Skupština Udruge za 
vraćanje oduzete imovine
 
Udruga za vraćanje oduzete imovine za Suboticu s okolinom održati će Skupštinu udruge u nedjelju 17. lipnja s početkom u 10 sat u Svečanoj vijećnici Gradske kuće u Subotici Trg Slobode 1.
Na Skupštini će se razmatrati Nacrt Zakona od denacionalizaciji i građevinskom zemljištu koji je Vlada Republike Srbije uputila Skupštini Republike Srbije na razmatranje i usvajanje. 
Na Skupštini će biti prisutni predstavnici Mreže za restituciju i druga lica koja mogu dati odgovore na postavljena pitanja na jezicima sredine. 
Članovi Udruge ili oni koji to žele postati mogu godišnju ili polugodišnju članarinu platiti na ulazu u dvoranu. Visina članarine iznosi 600 din. za pola godine ili 1200 dinara za cijelu godinu.
 
Humana subota
 
U subotu 16. juna, Crveni križ Subotica i Služba transfuziologije Zdravstvenog centra Subotica organiziraju specijalnu akciju dobrovoljnog davanja krvi pod nazivom »Humana subota«. 
Ova je akcija planirana s više ciljeva: da se prikupi krv koje zbog godišnjih odmora često nedostaje, ali prvenstveno je želja popularizirati dobrovoljno davanje krvi na obiteljskoj razini – odnosno da ljudi dolaze na akciju obiteljski, kako bi se i kod djece stvorio pozitivan stav u svezi davanja krvi.
Prijava dobrovoljnih davatelja krvi prikuplja se na muškom štrandu od 7,30 do 11 sati, ali će se krv prikup-ljati dok god ima prijavljenih osoba. Za sve dobrovoljne davatelje krvi i članove njihovih obitelji bit će osigurani brojni prateći sadržaji.
Uz prikaz knjižice dobrovoljnog davatelja krvi osiguran je besplatan prijevoz autobusnom linijom broj 6 (dar JP »Subotica-trans«), besplatan ulazak u ZOO vrt (dar ZOO vrta), besplatna vožnja čamcem i pedalinom na Ženskom štrandu (dar SUR Dudaš zadrugari). 
Organizatori priređuju prigodan kulturno-umjetnički i zabavni program, te savjetovanje i pregled kod nekoliko liječnika specijalista. 
Ž. V. 
 
Godišnja skupština »Subotica tona«
 
Udruga glazbenih umjetnika i izvođača Subotice »Subotica ton« poziva svoje članove na Godišnju skupštinu udruge, koja će se održati 18. lipnja u prostorijama Nove općine u Subotici, u dvorani br. 1. (Trg Lazara Nešića 1). Na dnevnom će se redu naći: izbor radnog predsjedništva, izbor odgovornih osoba (ovjera zapisnika), izvještaj o radu u prethodnoj godini, izvještaj Nadzornog odbora i plan rada za 2007. godinu,.
  
Ž. V. 
 
 

Najava događaja

28.09.2024 - Tavankutski festival voća

XIV. Tavankutski festival voća i autohtonih rukotvorina bit će održan u subotu, 28. rujna, na Etnosalašu Balažević, s početkom u 10 sati.

Manifestacija je posvećena predstavljanju privrednih potencijala i proizvoda, autentičnih rukotvorina, kao i proizvoda starih zanata. Ovom manifestacijom organizatori žele afirmirati privredni i stvaralački potencijal Tavankuta.

29.09.2024 - Festival bunjevački pisama u Subotici

Festival bunjevački pisama, 24. po redu, bit će održan u nedjelju, 29. rujna, u Subotici, u Sportskoj dvorani Tehničke škole Ivan Sarić. Vokalne soliste pratit će Festivalski tamburaški orkestar HGU Festival bunjevački pisama, koja je i organizator te glazbene manifestacije. Početak je u 19 sati.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika