Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Susret zaljubljenika u starine

Prošle subote, 9. lipnja, u staroj gradskoj jezgri Osijeka, u Tvrđi, održan je prvi Etno-turistički sajam u organizaciji Regionalnog etno-centra Osijek i Turističke zajednice grada Osijeka, a uz sudjelovanje četrdesetak udruga i obrtnika, proizvođača od domaće kapljice do domaćih gastronomskih delicija te rukotvorina, pa je tako Osječanima predstavljena bogata tradicijska baština Slavonije, Baranje i Srijema.
»To je projekt nedavno osnovanog Regionalnog etno-centra sa sjedištem u Osijeku«, rekao nam je Ivan Nikolić, predsjednik Centra i organizator sajma, »a namjera nam je upoznati što veći broj naših sugrađana s bogatstvom i ljepotama tradicijske baštine i pomalo zaboravljenih uporabnih predmeta, rukotvorina pa i recepta naših baka. Ova je sajamska priredba osmišljena kroz izložbe i prezentacije baštine, predstavljanje proizvođača i udruga, kulturno-umjetničkih društava i obrtnika tradicijskih zanata, te promociju narodnoga ruha, pjesme igre i glazbe svakoga mjesta u ovoj našoj regiji«.
Iako se sajam organizira po prvi puta, odazvali su se brojni zaljubljenici u starine i tradicijsku baštinu, pa su tu štand do štanda mladi Čolakovac iz Gradišta, jedini proizvođač špenzleta u Hrvatskoj i stari šeširdžija Ištoković iz Ivankova, koji je ukrasio mnoge šokačke glave, Mario Kiš iz Podravskih Podgajaca koji tkajući čini čuda, kao i umjetnici u šaranju tikvica, također iz Gradišta, tu su i udruge Škrinjica i Gatalinka iz Vinkovaca, koje će dočarati starovinsko žensko češljanje i snaše iz Štitara, koje nose sve sa sobom i od ranog jutra peku listariće od dizanog tijesta na svinjskoj masti, da prste poližeš. Ali to nije sve. Bila je tu kao dukat žuta rakija obiteljskog gospodarstva Blažević s Filipovice i čuveni kazandžija  iz Putinovaca, »Evini domaći kolači« iz Valpova i udruga »Bošnjački šlingeraji« iz Bošnjaka, kao i udruge iz Babine Grede, Bilja, Drenja, Gibarca, Rokovaca, Kopanice, Velike i Male i da ih sve ne nabrajam. Ali, tu su i poznati osječki kuhari čobanca, njih 7 – 8, pa je iza podneva bilo dostatno slasnog zalogaja za sve sudionike sajma, ali i za posjetitelje, one odvažnije i kuražnije.
Snaša Marija Vincetić predstavila nam je ljepote šlinge iz Bošnjaka, a Mijo Kusulja iz Preslatinaca kod Đakova izložio je starovinske svinjarske kandžije, koje sam izrađuje. Mijo nam je otkrio kako nije Šokac, već Bunjevac. »Moji su preci došli iz sela Gara kod Baje, prodali tamo pa kupili imanje u Gašincima kod Đakova, a kad su počele dolaziti Švabe, oni prodaju u Gašincima i kupe u Preslatincima, i tu sam se i ja rodio. Nadimak nam je Granički, odrastao sam među Šokcima, ali uvijek volim s ponosom istaknuti da sam Bunjevac« kazao je Mijo za naš tjednik.                    g

Najava događaja

28.09.2024 - Tavankutski festival voća

XIV. Tavankutski festival voća i autohtonih rukotvorina bit će održan u subotu, 28. rujna, na Etnosalašu Balažević, s početkom u 10 sati.

Manifestacija je posvećena predstavljanju privrednih potencijala i proizvoda, autentičnih rukotvorina, kao i proizvoda starih zanata. Ovom manifestacijom organizatori žele afirmirati privredni i stvaralački potencijal Tavankuta.

29.09.2024 - Festival bunjevački pisama u Subotici

Festival bunjevački pisama, 24. po redu, bit će održan u nedjelju, 29. rujna, u Subotici, u Sportskoj dvorani Tehničke škole Ivan Sarić. Vokalne soliste pratit će Festivalski tamburaški orkestar HGU Festival bunjevački pisama, koja je i organizator te glazbene manifestacije. Početak je u 19 sati.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika