Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Održano »Kolo Srijema«

U fruškogorskom selu Grgurevci u subotu, 8. lipnja, u organizaciji mjesnog kulturno umjetničkog društva »Dositej Obradović« i SO Srijemska Mitrovica, pod pokroviteljstvom predsjednika općine Sremska Mitrovica Zorana Miščevića, održana je folklorna smotra »Kolo Srijema« koja je okupila veliki broj kulturno umjetničkih društava s područja Srijema i kulturno umjetnička društva nacionalnih manjina koje stoljećima žive u Srijemu.
Ovaj nesvakidašnji događaj za mještane ovog pitomog srijemskog sela  započeo je svečanim mimiohodom oko 600 sudionika ove smotre koji su brojnoj publici predstavili dio folklorne baštine koju njeguju u svom repertoaru. Predstavili su se članovi  društava Hrvatski kulturni centar »Srijem«, Mađarsko kulturno umjetničko društvo »Srem« Društvo za njegovanje ukrajinske kulture »Kolomejka«, KUD »Branko Radičević« iz Srijemske Mitrovice, KUD »Branko Radičević« iz  Stare Pazove, KUD »Izvor Vranjaš« iz Manđelosa, KUD »Pećinci« iz Pećinaca, KUD »Borivoje Gnjatović« iz Starog Slankamena, KUD »Branko Radičević« iz Erdevika, Slovačko KUD »Jednota« iz Šida, KUD »Brile« iz Beočina, KUD »Heroj Janko Čmelik« iz Stare Pazeve. 
Nastupu folklornih skupina pored predsjednika Općine Srijemska Mitrovica Zorana Miščevića prisustvovala je i načelnica općinske uprave za kulturu i obrazovanje Zorica Gašpar. Treba istaći da je suradnja HKC  »Srijem«, kao uostalom i drugih kulturnih udruga nacionalnih manjina na području mitrovačke općine s ovim načelništvom i njegovim djelatnicima na vrlo visokoj razini. Načelništvo je uvijek u skladu sa svojim mogućnostima i raspoloživim sredstvima pomagalo udruge nacionalno-manjinskih zajednica u njihovoj osnovnoj zadaći njegovanja i afirmiranja njihove kulturne baštine pridonoseći na taj način razvoju multikultiralnog i multietničkog društva.
 

Najava događaja

28.09.2024 - Tavankutski festival voća

XIV. Tavankutski festival voća i autohtonih rukotvorina bit će održan u subotu, 28. rujna, na Etnosalašu Balažević, s početkom u 10 sati.

Manifestacija je posvećena predstavljanju privrednih potencijala i proizvoda, autentičnih rukotvorina, kao i proizvoda starih zanata. Ovom manifestacijom organizatori žele afirmirati privredni i stvaralački potencijal Tavankuta.

29.09.2024 - Festival bunjevački pisama u Subotici

Festival bunjevački pisama, 24. po redu, bit će održan u nedjelju, 29. rujna, u Subotici, u Sportskoj dvorani Tehničke škole Ivan Sarić. Vokalne soliste pratit će Festivalski tamburaški orkestar HGU Festival bunjevački pisama, koja je i organizator te glazbene manifestacije. Početak je u 19 sati.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika