Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Festival besjedništva »Sirmium lux verbi« u Srijemskoj Mitrovici

Srijemska Mitrovica, nekada drevni Sirmium, bila je 8. i 9. lipnja domaćin šesnaestog po redu festivala besjedništva »Sirmium lux verbi – Sirmium svijetlost riječi« koji je okupio veliki broj  srednjoškolaca, studenata prava, studenata akademija dramskih umjetnosti te proslavljenih glumaca u želji da se okušaju u drevnoj disciplini starog Rima – govorništvu. Obje večeri festivala održane su na Žitnom trgu u  prostoru iskopina stare  palače rimskih careva, čija je prijestolnica bio drevni Sirmium. Činjenica da je Srijemska Mitrovica domaćin upravo jednog takvog festivala proizlazi iz njezinog povijesnog naslijeđa. Sirmium kao jedan od glavnih gradova tetrarhije (pored Rima, Carigrada i Trira) bio je kulturni i politički centar Panonije  u kome je u doba starog vijeka cvjetalo pjesništvo, govorništvo, arhitektura i svi drugi oblici kulturnog stvaralaštva.
Natjecatelji se ogledaju u tri dicipline: autorska besjeda, besjeda drugih autora i besjeda »ex tempore«.
Kao i svake godine festivalskin danima prethodile su brojne manifestacije. U utorak 5. lipnja održana je smotra dječjeg folklornog staralaštva na kojoj su se predstavile dječje  folklorne grupe: mađarskog KUD-a »Srem«, ukrajinskog centra za njegovanje kulture »Kolomejka«, KUD-a »Aleksandar Dejanović« iz Laćarka i dječji folklorni ansambl Hrvatskog kulturnog centra »Srijem« iz Srijemske Mitrovice koji se gledateljstvu predstavio s igrama iz Međimurja pod vodstvom  Ivene Kulja.   
 

Najava događaja

28.09.2024 - Tavankutski festival voća

XIV. Tavankutski festival voća i autohtonih rukotvorina bit će održan u subotu, 28. rujna, na Etnosalašu Balažević, s početkom u 10 sati.

Manifestacija je posvećena predstavljanju privrednih potencijala i proizvoda, autentičnih rukotvorina, kao i proizvoda starih zanata. Ovom manifestacijom organizatori žele afirmirati privredni i stvaralački potencijal Tavankuta.

29.09.2024 - Festival bunjevački pisama u Subotici

Festival bunjevački pisama, 24. po redu, bit će održan u nedjelju, 29. rujna, u Subotici, u Sportskoj dvorani Tehničke škole Ivan Sarić. Vokalne soliste pratit će Festivalski tamburaški orkestar HGU Festival bunjevački pisama, koja je i organizator te glazbene manifestacije. Početak je u 19 sati.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika