Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Konzervativizam i političke opcije

Skalu političkog konzervativizma smo konstruirali, kao i skalu kulturnog konzervativizma, također na temelju izbora čestica korištenih u našim ranijim istraživanjima. Faktorska analiza je ukazala na postojanje triju latentnih dimenzija političkog konzervativizma nazvavši ih: 1. antizapadna orijentacija (Zapadni svijet želi našu zemlju pretvoriti u svoju koloniju; Od članstva u Europskoj uniji naša će zemlja imati više štete nego koristi; Ulaskom stranog kapitala u našu zemlju većina radnika će ostati bez posla; Više nikad nećemo biti slobodni ako budemo radili ono što od nas traži međunarodna zajednica.), 2. jugonostalgija (U bivšem komunističkom sustavu bilo je više pravde, morala i reda; Josip Broz Tito bio je najbolji državnik kojeg smo ikada imali; Uvođenjem višestranačkog sustava dobili smo samo ekonomsku katastrofu i raspad bivše nam domovine; Trebalo bi obnoviti bivšu Jugoslaviju), i 3. militaristički sentiment (Naše društvo mora izdvajati znatno više novca za modernizaciju naše vojske i proizvodnju oružja; Disciplinirana, dobro obučena i velika vojska jedina je garancija da se nitko neće usuditi napasti našu zemlju; U slučaju većih društvenih nemira vojska je ta koja treba preuzeti vlast u zemlji). 
Veličine povezanosti između ovih dimenzija upućivale su na postojanje faktora višeg reda a što u biti ukazuje kako je politički konzervativizam relativno homogeni konstrukt društvenih stavova. 
POLITIČKE OPCIJE: Dimenzije političkih opcija smo definirali hipotetskim višestrukim stranačkim preferencijama. Ispitanicima smo postavili sljedeće pitanje: »Kad bi bilo moguće istovremeno glasovati za više političkih stranaka, kojima biste onda od dolje navedenih stranaka dali svoj glas na budućim lokalnim izborima«? Od ispitanika je traženo da se za svaku političku stranku opredijele na skali od potpunog odbacivanja (1. ne bih nikada glasovao) do potpunog prihvaćanja (5. sigurno bih glasovao). Faktorska analiza je ukazala na postojanje triju latentnih dimenzija političkih opcija koje smo nazvali: 1. Bunjevačka opcija (definira ju skup stranaka čiji čelnici negiraju činjenicu da su Bunjevci dio hrvatskog naroda, odnosno propagiraju i bore se za nacionalnu samobitnost Bunjevaca), 2. Hrvatsko-mađarska i srbijanska demokratska opcija, i 3. Srbijanska nacionalistička opcija (definirana je istodobnim preferiranjem SRS-a, SPS-a i DSS-a). Utvrdili smo pozitivnu, premda relativno nisku korelaciju između Bunjevačke opcije i Srbijanske nacionalističke opcije (r= .25). Metrijske karakteristike skala kulturnog i političkog konzervativizma nam dopuštaju da ih tretiramo kao jednodimenzionalne konstrukte. 
RAZLIKE U KONZERVATIVIZMU: Jedan od ciljeva istraživanja je bio utvrditi razlikuju li se ispitanici različitog spola, dobi, školske naobrazbe, etničke samoidentifikacije, rezidencijalnog statusa (grad-selo) i deklarativne religioznosti u pogledu stupnja iskazivanja kulturnog i političkog konzervativizma. Rezultati su pokazali kako veći stupanj kulturnog konzervativizma izražavaju muški ispitanici, stariji od 55 godina, niže obrazovani ispitanici, oni koji su se nacionalno izjasnili samo kao Bunjevci, te ateisti i »tradicionalni« vjernici (vjernici utoliko što poštuju i drže se običaja svoga naroda). Rezidencijalni status se nije pokazao kao ona varijabla koja statistički značajno razlikuje ispitanike u pogledu stupnja internalizacije kulturnog konzervativizma. Veći stupanj političkog konzervativizma izražavaju ženski ispitanici, niže obrazovani, oni koji su se nacionalno izjasnili samo kao Bunjevci, koji žive na selu, i »tradicionalni« vjernici. Dob ispitanika se nije pokazala kao ona varijabla koja statistički značajno razlikuje ispitanike u pogledu stupnja internalizacije političkog konzervativizma.
KONZERVATIVIZAM I POLITIČKE OPCI-JE: Kako bismo utvrdili doprinos pojedinih dimenzija kulturnog i političkog konzervativizma u predikciji (predviđanju) rezultata na dimenzijama političkih opcija, primijenili smo multiplu regresijsku analizu. Kao značajnim prediktorima Bunjevačke opcije pokazali su se antizapadna orijentacija, jugonostalgija, militaristički sentiment i pokoravanje državnom autoritetu. Vidimo da se politički konzervativizam nalazi u pozitivnoj korelaciji s preferiranjem bunjevačke političke opcije.
Kao značajnim prediktorima Hrvatsko-mađarske i srbijanske građanske opcije pokazali su se u negativnom smjeru antizapadna orijentacija, militaristički sentiment i jugonostalgija, a u pozitivnom smjeru autoritarna poslušnost. 
Politički konzervativizam se dakle nalazi u negativnoj korelaciji s preferiranjem Hrvatsko-mađarske i srbijanske građanske političke opcije. Valja uočiti kako dimenzije kulturnog konzervativizma nemaju nikakvu ili imaju veoma malu važnost u predikciji rezultata na ovoj političkoj opciji. 
Kao značajnim prediktorima Srbijanske nacionalističke opcije pokazali su se u pozitivnom smjeru antizapadna orijentacija, militaristički sentiment i pokoravanje državnom autoritetu, a u negativnom smjeru jugonostalgija. 
Vidimo kako se jedan tip političkog konzervativizma nalazi u pozitivnoj korelaciji s preferiranjem Srbijanske nacionalističke opcije. 
g
 

Najava događaja

28.09.2024 - Tavankutski festival voća

XIV. Tavankutski festival voća i autohtonih rukotvorina bit će održan u subotu, 28. rujna, na Etnosalašu Balažević, s početkom u 10 sati.

Manifestacija je posvećena predstavljanju privrednih potencijala i proizvoda, autentičnih rukotvorina, kao i proizvoda starih zanata. Ovom manifestacijom organizatori žele afirmirati privredni i stvaralački potencijal Tavankuta.

29.09.2024 - Festival bunjevački pisama u Subotici

Festival bunjevački pisama, 24. po redu, bit će održan u nedjelju, 29. rujna, u Subotici, u Sportskoj dvorani Tehničke škole Ivan Sarić. Vokalne soliste pratit će Festivalski tamburaški orkestar HGU Festival bunjevački pisama, koja je i organizator te glazbene manifestacije. Početak je u 19 sati.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika