Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Drugačiji pogled na sliku

U organizaciji Umjetničkog odjela subotičkog Grad-skog muzeja, u ponedjeljak 11. svibnja, u ovoj ustanovi kulture upriličen je susret s povjesničarkom umjetnosti dr. Jadrankom Damjanov iz Zagreba. Budući da je dr. Damjanov rođena u Subotici koju, kako je otkrila, nerijetko sreće u svojim snovima, među publikom je bilo i njezinih starih poznanika, ali i studenata kojima je predavala kao redovita profesorica na Odsjeku za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu, te svih drugih koji su bili zainteresirani upoznati se s njezinim radom u oblastima – od metodike likovnog obrazovanja i vizualne kulture, do prevoditeljstva i publicistike. 
Kako je ovom prigodom istaknuto, dr. Damjanov je možda najpoznatija kao jedna od autorica srednjoškolskih udžbenika iz Likovne umjetnosti, te niza priručnika kao što su Likovna umjetnost 1, 2, 3 i Metodički priručnik. Također, napisala je i nekoliko knjiga: »Vizualni jezik i likovna umjetnost«, »Pogled i slika« – šest djela hrvatskog modernog slikarstva u dostignućima eksperimentalne estetike (u kojoj je obuhvatila i istraživanje iz ove oblasti), »Umjetnost Avantura, bilježnica« (Art Adventure, notebook) i »Metafizika crteža«.
Od 1998. vodi projekt »Zrinski i Europa«. Prevoditeljica je djela mađarskih pisaca (Béla Hamvas, Sándor Márai, Magda Szabó…) i radi na mađarsko-hrvatskim kulturnim vezama (zbornici: Hrvatska – Mađarska: stoljetne književne i likovno umjetničke veze; Hrvatska, Mađarska, Europa – I. simpozij mađarskih i hrvatskih povjesničara umjetnosti...)
Gostujući u Gradskom muzeju, dr. Damjanov je u ukratko predstavila i svoju slobodnu školu radioničkog tipa za svestrano upoznavanje likovno-umjetničkih djela pri Centru za kulturu i obrazovanje »Zagreb«, kao i metodičko usavršavanje srednjoškolskih nastavnika likovne umjetnosti – Metodičke sintagme i paradigme – koje vodi na internetskoj stranici http://infoz.ffzg.hr/msp. Prema njezinim riječima, ovo internetsko usavršavanje nagrađeno je kao jedan od tri najbolja projekta korištenja računala u obrazovanju.
Inače, predavala je i u srednjoj školi, a osim na već spomenutom Filozofskom fakultetu, predavala je i studentima Pedagoškog smjera Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu.
Za znanstveni rad, 1998. dobila je državnu nagradu »Ivan Filipović«.
 

Najava događaja

28.09.2024 - Tavankutski festival voća

XIV. Tavankutski festival voća i autohtonih rukotvorina bit će održan u subotu, 28. rujna, na Etnosalašu Balažević, s početkom u 10 sati.

Manifestacija je posvećena predstavljanju privrednih potencijala i proizvoda, autentičnih rukotvorina, kao i proizvoda starih zanata. Ovom manifestacijom organizatori žele afirmirati privredni i stvaralački potencijal Tavankuta.

29.09.2024 - Festival bunjevački pisama u Subotici

Festival bunjevački pisama, 24. po redu, bit će održan u nedjelju, 29. rujna, u Subotici, u Sportskoj dvorani Tehničke škole Ivan Sarić. Vokalne soliste pratit će Festivalski tamburaški orkestar HGU Festival bunjevački pisama, koja je i organizator te glazbene manifestacije. Početak je u 19 sati.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika