Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Folklorci HUK »Lajčo Budanović« 
gostovali u Slavonskom Brodu
 
Tijekom prošloga vikenda, starija skupina folkloraca HUK »Lajčo Budanović« iz Male Bosne sudjelovala je na 43. Smotri folklora »Brodsko kolo« u Slavonskom Brodu, čiji se središnji dio održava od 2. do 17. lipnja. Na smotri je sudjelovalo više društva iz Hrvatske, te dvije udruge iz Vojvodine (osim udruge iz Male Bosne gostovalo je KUDH »Bodrog« iz Bačkog Monoštora). 
Članovi HUK »Lajčo Budanović« bili su gosti KUD »Lovor« iz Trnjana, mjesta koje se nalazi 10 km od Slavonskog Broda.
Iz udruge najavljuju i nova gostovanja – u subotu 16. lipnja u Bačkom Bregu na »Mikinim danima«, te idućeg dana u Pleternici (RH) na smotri folklora »Lidas«, gdje će ih ugostiti KUD »Orljava«. 
 
Collegium Musicum Catholicum 
u subotičkoj Katedrali
 
Komorni zbor »Collegium Musicum Catholicum« nastupit će nedjelju, 17. lipnja, pod svetim misama u 8,30 i 10 sati u katedrali-bazilici sv. Terezije Avilske u Subotici. Oni će izvesti Missu brevis Josepha Haydna. Ravnatelj je Miroslav Stantić.
 
»Duh u močvari« na festivalu 
u Meksiku
 
Hrvatski igrani film za djecu »Duh u močvari« redatelja Branka Ištvančića uvršten je u službeni program igranih filmova za djecu na Međunarodnom filmskom festivalu u Meksiku. Festival se održava od 7. do 12. kolovoza 2007. u glavnom gradu Meksika, piše HRT. 
Prije toga film će biti prikazan 27. i 28. lipnja u službenom programu na 25. međunarodnom festivalu u Münchenu, drugom po važnosti iza Berlinalea u Njemačkoj. »Duh u močvari« bit će prikazan u sklopu programa Kinder Film Festivala. 
 
Kazalište Mala Scena sudjelovalo 
na festivalu TIBA u Beogradu
 
Na ovogodišnjem, petom po redu međunarodnom festivalu TIBA (Teatarska Internacionalna Beogradska Avantura), koji je u Beogradu održan od 4. do 10. lipnja, sudjelovalo je i Kazalište Mala Scena iz Zagreba. Gosti iz Hrvatske izveli su predstavu »Kako je Tonkica kupovala kruh« Jasena Boko, u režiji Mateje Koležnik.
»Mikini dani« u Bačkom Bregu
 
Jubilarni 10. »Mikini dani«, u organizaciji HKPD »Silvije S. Kranjčević« koje ove godine slavi 80  godina rada, održat će se u subotu 16. lipnja, na Ljetnoj pozornici u Bačkom Bregu, s početkom u 17 sati. Program počinje pola sata ranije polaskom svečane povorke od Doma kulture do ljetne pozornice gdje će biti održani nastupi folklornih društava. Na manifestaciji se očekuju kulturno-umjetnička društva iz Gunje, Bačkog Monoštora, Bača, Male Bosne i Sombora.
Za 19 sati najavljena je Smotra tamburaša, nakon koje će uslijediti zabava uz tamburaške orkestre. 
I ove godine će se u sklopu festivala održati natjecanje u kuhanju ribljeg paprikaša.
Inače, kao i prijašnjih godina, u sklopu Dana organiziran je i likovna kolonija, koja je održana prošle subote 9. lipnja, u vrtu gostionice »Košuta«. Članovi »Likovne grupe 76« potrudili su se i ove godine naslikati lijepe slike koje su poklonili HKPD-u. Ovogodišnji sudionici kolonije bili su: Zdravko Borojević, Ljubomir Jakovljević, Stipan Kovač Malanka, Aleksandar Kanurić, Milan Momčilović, Svetlana Manojlović, Jelena Marija Fišer, Slobodan Nastasić, Cecilija Miler, Ljubica Pozder, Antun Pozder i članice Likovnog odjela HKC »Bunjevačko kolo« iz Subotice Ruža Tumbas i Josipa Križanović.
 Z. G.
Likovnjaci u Bajmoku
 
Osamnaest članova Likovnog odjela HKC »Bunjevačko kolo« boravilo je prošle subote 9. lipnja, na jednodnevnom izletu u Bajmoku, gdje su, po peti puta, bili gosti tamošnjeg HKUD »Bajmok«, čija je predsjednica Margita Olman. Slikari su po drugi puta stvarali na salašu Janoša Cindrića i njegove obitelji, kojima su za uspomenu, ostavili nekoliko svojih radova. 
Inače, troje članova Odjela će u subotu 16. lipnja sudjelovati na likovnoj koloniji u Osijeku, koju organizira udruga LIKAR, dok će se njihove ostale kolege istoga dana uputiti put Ludaškog jezera, odnosno Szunyog čarde, gdje će im na jednodnevnom izletu domaćin biti kolega Bela Meleghy.  
 
»Lira naiva 2007.« u Bačkom Monoštoru
 
Peti susret pučkih pjesnik »Lira naiva 2007.« održat će se subotu 30. lipnja, u Bačkom Monoštoru. Književna večer počinje u 18 sati, u Domu kulture, a tom prigodom bit će predstavljena istoimena knjiga s izabranim pjesmama sudionika susreta.
 
Izložba »Crno-bili svit« u Novom Sadu
 
Još danas, u novosadskoj Galeriji »Bel art« (Bulevar Mihajla Pupina 17) može se pogledati izložba »Crno-bili svit« splitskog slikara Marija Nazora. Postavka se poslije nesvakidašnjeg otvorenja  na četvrtom katu novosadskog Pariskog magazina premjestila u spomenutu galeriju. Autor se predstavio s dvadesetak krajnje svedenih crteža većeg formata, inspiriranih ženskim tijelom i njegovim oblinama.

Najava događaja

28.09.2024 - Tavankutski festival voća

XIV. Tavankutski festival voća i autohtonih rukotvorina bit će održan u subotu, 28. rujna, na Etnosalašu Balažević, s početkom u 10 sati.

Manifestacija je posvećena predstavljanju privrednih potencijala i proizvoda, autentičnih rukotvorina, kao i proizvoda starih zanata. Ovom manifestacijom organizatori žele afirmirati privredni i stvaralački potencijal Tavankuta.

29.09.2024 - Festival bunjevački pisama u Subotici

Festival bunjevački pisama, 24. po redu, bit će održan u nedjelju, 29. rujna, u Subotici, u Sportskoj dvorani Tehničke škole Ivan Sarić. Vokalne soliste pratit će Festivalski tamburaški orkestar HGU Festival bunjevački pisama, koja je i organizator te glazbene manifestacije. Početak je u 19 sati.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika