Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Kolumne dijaloga između civilnog društva i vjere

Veliki broj zainteresiranih okupio se na predstavljanju knjiga »Okom svećenika I. i II.« mons. dr. Andrije Kopilovića, koje je prošloga petka, 8. lipnja, održano u Velikoj vijećnici Gradske kuće u Subotici. Riječ je dvoknjižnoj zbirci kolumni ovog subotičkog svećenika, što ih svakoga petka od osnutka tjednika »Hrvatska riječ« 2003. godine, objavljuje u ovom listu.
Ispred nakladnika knjige, NIU »Hrvatska riječ«, nazočne su pozdravili direktor ove novinsko-izdavačke kuće Zvonimir Perušić i urednik nakladničke djelatnosti Milovan Miković, istaknuvši među ostalim kako knjige »Okom svećenika« predstavljaju izuzetno vrijedno izdanje, koje je obogatilo nakladničku produkciji Hrvata u Srbiji, ali i hrvatsku nakladničku djelatnost u cjelini.
NEPREKINUTI DIJALOG: Govoreći o, kako je naveo, nevidljivom dijelu ove knjige, beogradski nadbiskup i metropolita mons. Stanislav Hočevar je istaknuo kako ona pridonosi dijalogu između civilnog društva i vjere. »U kolumnama koje piše mons. Kopilović imali ste neprekidnu priliku voditi dijalog između nebeskog i zemaljskog, materijalnog i duhovnog, Božjeg i ljudskog, i upravo time omogućavali jednu veliku sintezu. Svi mi znamo da je nemoguće živjeti identitet bez integralnog i neprekinutog dijaloga. Dakle, ti članci, ta razmišljanja našega dragoga autora omogućavali su, bilo njemu, bilo uredništvu, bilo svima nama da živimo u atmosferi dijaloga. Time je autor sebi i svima nama napravio veću uslugu nego bismo mogli na prvi pogled misliti«, rekao je nadbiskup Hočevar. 
On je dodao i kako je čitanjem ovih kolumni svatko od nas, a osobito hrvatska nacionalna zajednica, imao prigodu stalno razvijati svoj identitet. »Bilo u osobnom, bilo u životu neke zajednice, dolazi do procesa kojim je moguće doći do neke stanovite alijenacije. Da nekako silazimo s glavnoga puta. Zato je svakome biću, nacionalnom ili vjerskom, potrebno duhovno razlikovanje, odnosno omogućavati da sluša Gospodara povijesti, da sluša konačno onoga koji neku zajednicu vodi. Ako se odnosimo na crkvenu zajednicu znamo da je to Božji Sveti Duh. Zato je toliko potrebno da to bude upravo jedan svećenik, jer je svećenik konstitutivno vođa, postavljen kako bi ljudima, bilo pojedincima, bilo zajednici, omogućavao stalno duhovno razlikovanje. Samo tamo, gdje je neprekinuto duhovno razlikovanje, tamo može pojedinac, zajednica ili tijelo napredovati«, rekao je on.
PRIMJENJIVE PORUKE: Dr. Kopilović u svojim kolumnama, kako je predstavljajući knjige naveo preč. Andrija Anišić, podsjeća na izvorni i bitni sadržaj određenog liturgijskog vremena, povezujući ga s konkretnim čovjekom ili konkretnom situacijom, obrađuje i glavne teološke teme, te svojom teološkom misli osvjetljava velike teme koje se tiču čovjeka i društva općenito. 
Prema Anišićevim riječima, ono što je u svakom članku značajno jest njegova poruka, odnosno primjena na sadašnje vrijeme. »Snaga Božje riječi upravo je u tome da je ona aktualna u svakom vremenu. I zato je riječ dr. Kopilovića dragocjena i značajna jer je za svaku Božju riječ pronašao konkretnu primjenu u svakidašnjici suvremenog kršćanina odnosno čovjeka«, zaključio je preč. Anišić.  
U predstavljanju knjiga »Okom svećenika I. i II.« sudjelovao je i predsjednik Hrvatskog akademskog društva Dujo Runje, koji je, među ostalim, naglasio kako vlč. Kopilović u svojim kolumnama progovara, ali i daje odgovore na mnoga otvorena pitanja suvremenog čovjeka. 
»U njegovim se odgovorima ne nalaze jeftina rješenja, već puno puta odgovori izvan dohvata efemernosti. Dr. Kopilović nas u svojim odgovorima usmjerava na vječno dobro, a ne na privlačno i nama drago. On seizmografski reagira na svekolike društvene pojave koje se dešavaju ‘hit et nunc’, djelujući samo u skladu sa svojom unutarnjom vokacijom«, rekao je Runje, dodavši kako autor nije pisao, niti piše kao novinar i političar, nego kao teolog »koji je prodro duboko u dušu naroda, njegovu prošlost i karakter«. 
Predstavljanje knjiga svojim su nastupom uveličali članovi komornog zbora »Collegium Musicum Catholicum« pod ravnanjem Miroslava Stantića, koje su na klaviru pratili mr. Kornelije Vizin i učenica Muzičke škole u Subotici Noemi Toth.
 

Najava događaja

28.09.2024 - Tavankutski festival voća

XIV. Tavankutski festival voća i autohtonih rukotvorina bit će održan u subotu, 28. rujna, na Etnosalašu Balažević, s početkom u 10 sati.

Manifestacija je posvećena predstavljanju privrednih potencijala i proizvoda, autentičnih rukotvorina, kao i proizvoda starih zanata. Ovom manifestacijom organizatori žele afirmirati privredni i stvaralački potencijal Tavankuta.

29.09.2024 - Festival bunjevački pisama u Subotici

Festival bunjevački pisama, 24. po redu, bit će održan u nedjelju, 29. rujna, u Subotici, u Sportskoj dvorani Tehničke škole Ivan Sarić. Vokalne soliste pratit će Festivalski tamburaški orkestar HGU Festival bunjevački pisama, koja je i organizator te glazbene manifestacije. Početak je u 19 sati.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika