Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Na tragu točne dijagnoze

 
 
Imam li reumu?
To je najčešće pitanje postavljeno od strane pacijenta svom liječniku. Izabrani liječnik će nakon anamneze, tjelesnog pregleda i dopunskih pretraga odlučiti hoće li sam preuzeti odgovornost liječenja ili u nejasnim i složenim slučajevima tražiti stručnu pomoć interniste-reumatologa.
PREVENCIJSKA DIJAGN-OSTIKA: Koliko je gornje pitanje kratko i jasno – toliko je odgovor često dug, kopliciran i nejasan! Naime, u suvremenoj kliničkoj praksi rijetki su reumatični slučajevi tipični – školski, tj. dijagnostički laki i sigurni. Baš je sve obrnuto: Dominiraju atipični oblici bolesti, s nepotpunim znacima, često prikriveni već prethodnim liječenjem ili drugom postojećom bolešću. Ako na to dodamo šarolikost i metodološku različitost postojećih laboratorijsko – imunoloških nalaza, koji su značajna karika u lancu postavljanja dijagnoze – možemo zamisliti svu složenost tog pitanja, tj. zahtjeva pacijenta. Sve to još komplicira nedostupnost ranijih nalaza (zbog gubitka, nemara, informatičke nepovezanosti) – mada je to često ključ precizne dijagnoze!
TOČNA DIJAGNOZA: Točna dijagnoza reume - iako je  u svakom slučaju imperativ daljnjeg tretmana, u biti je zbilja teška. Treba primijeniti sva raspoloživa dijagnostička sredstva, ali i strpljenje, prihvaćajući staru kinesku poslovicu:
»Za sve što je teško potrebni su dani, mjeseci, nekad i godine;
za ono što je nemoguće,  potrebno je samo malo više.«
 Za točnu reumatičnu dijagnozu neophodna je dobra suradnja između pacijenta i liječnika, kao i odgovor na sljedeća pitanja:
1. Duljina trajanja bolesti 
- akutna-unutar 1 mjeseca
- subakutna-1-6 mjeseci
- kronična-dulje od 6 mjeseci
2. Ponavlja li se bolest, odnosno recidivira li se? 
3. Manifestira li se bolest prvenstveno na : 
- zglobu (zglavku) (a. jednom, b. dva do pet puta, c. više od pet puta)
- van zglobnog tkiva (a. meko tkivo, b. kost)
4. Je li zahvaćena kralježnica?
5. Postoje li znaci bolesti i kože, kose, očiju, crijeva?
6. Jesu li izraženi opći znaci upale: temperatura, znojenje, značajniji gubitak tjelesne težine?
7. Postoji li obiteljska sklonost k reumatizmu?
8. Postoji li otok, jutarnja ukočenost, noćni bol, poremećaj funkcije zglobova?
9. Postoji li poremećaj hoda ili vidljiva deformacija kralježnice ili ekstremiteta?
10. Je li reumi prethodila neka trauma ili infektivna bolest?
11. Boluje li bolesnik od neke bolesti, alergije i koje lijekove uzima ?
Precizni odgovori + detaljan klinički pregled od strane iskusnog liječnika + točni laboratorijsko – imunološki nalazi + radiografske pretrage, bitno će utjecati na postavljanje točne dijagnoze s oko 95 posto sigurnosti. I da s odvažnošću odgovorimo na postavljeno pitanje: »Ima li pacijent reumu i koju vrstu?«
Samo u malom broju slučajeva, i pokraj svih naših napora – biološka je igra raznovrsnosti  toliko čudnovata i nepredvidljiva, da bi stručna pomoć popularnog »TV stara« dr. House-a (popularni lik iz istoimene serije) bila korisna!
Subotičani mogu biti ponosni na dijagnostičko – reumatološku tradiciju, jer smo uz Zagreb i Beograd imali školovanog stručnjaka, internista-reumatologa  dr. Janosa Zadorija, znatno prije od ostalih gradova s kojima se medicinski uspoređujemo. Njegov utemeljeni pristup je i dan danas važeći: »Treba liječiti bolesnika, a ne bolest«!                                g

Najava događaja

28.09.2024 - Tavankutski festival voća

XIV. Tavankutski festival voća i autohtonih rukotvorina bit će održan u subotu, 28. rujna, na Etnosalašu Balažević, s početkom u 10 sati.

Manifestacija je posvećena predstavljanju privrednih potencijala i proizvoda, autentičnih rukotvorina, kao i proizvoda starih zanata. Ovom manifestacijom organizatori žele afirmirati privredni i stvaralački potencijal Tavankuta.

29.09.2024 - Festival bunjevački pisama u Subotici

Festival bunjevački pisama, 24. po redu, bit će održan u nedjelju, 29. rujna, u Subotici, u Sportskoj dvorani Tehničke škole Ivan Sarić. Vokalne soliste pratit će Festivalski tamburaški orkestar HGU Festival bunjevački pisama, koja je i organizator te glazbene manifestacije. Početak je u 19 sati.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika