Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Gembird USB Earphone, 
Gembird USB Headset
 
Radi se o dvama modelima ovog ma­nje poznatog proizvođača Gembird, od kojih je prvi earphone model, dok je drugi vrlo sličan, konstruiran kao headset.
Earphone model sastoji se od jedne minijaturne slušalice, mikro­fona i držača kojim se fiksira za uho. Osobita ga la­koća izdvaja od drugih, pa se u radu gotovo ne da primijetiti. Doista male dimenzije ovog uređaja, kao i crna boja plastike bez puno detalja ne skreću posebnu pozornost, što ga čini i dis­kretnim rješenjem za poslovno okružje. Izravno ispod slušalice nalazi se mala štipalica kojom se kabel fiksira na odjeću. Na kabelu je također postavljen i da­ljinac s kontrolom zvuka i dvama dodatnim gumbima kojima se kontrolira softver koji dolazi uz ure­đaj. Na kraju kabela je USB priklju­čak za povezivanje s računalom. Posljednje dvije stavke su zajednič­ke za obadva modela. Model Headset razlikuje se u samom tipu slu­šalica, ali su mu sve ostale osobine gotovo jednake. Izrađen u varijanti koja se montira iza vrata, na savijanje, doista je minijaturnih dimen­zija, gotovo kao i model Earphone, pa je zgo­dan i za nositi. Headset je malo moder­nijeg izgleda, ali jednake kvalitete izrade. Iako uljepšan sivim i srebrnim elementima na crnoj podlozi, ne ostavlja dojam da se radi o nekom kvalitetnom modelu, ponajviše zbog kakvoće plastike, koja izgleda poprilično krhko. Mikro­fon ovog modela je izrađen u savitljivoj formi pa se može pozicionirati na željeno mjesto. Kako bi se pokrenula funkcija snimanja, najprije morate instalirati softver EHS Monitor sa CD-a, a zatim proći kratak proces prilagodbe uređaja. Kad su glavne postavke izvedene, dovoljno je pritisnuti jedan od dva gumba na daljinskom i uređaj putem softvera pokreće proces snimanja. U ovisnosti o gumbiću za koji ste se odlučili, pro­gram će izvršiti proces snimanja glasa i zatražiti da ga snimite na računalo ili pokrenuti e-mail cli­ent sa snimljenim glasom prikvačenim uz poruku. Program može biti aktivan i u traybaru i na taj način uvijek spreman za uporabu.
Sveukup­no Gembird predstavlja zgodno rješenje za lju­de koji nisu upućeni u detalje računalnih mogućnosti kako bi sve to isto izveli i bez uporabe ovakvog uređaja, zbog čega predstavljaju osnovnu ciljnu skupinu ovih proizvoda.
 
Leadtek LR9559X 
Bluetooth GPS Reciever
 
Kada se govori o mobilnoj GPS naviga­ciji, najzastupljenija su dva tipa GPS prijamnika. Prvi tip uređaja podrazumijeva one koji primaju i obrađuju GPS signal a potom takve informacije prikazuju na svom zaslo­nu poput običnih koordinata ili u vidu točkice na mapi koja je snimljena u uređaj. Drugi tip GPS prijamnika signal obrade do nivoa koordinata, a onda takve informacije proslijede nekom dru­gom uređaju na daljnju obradu.
Budući da se mobilni uređaji sve više približavaju funkcional­nim mini-kompjutorima, procvjetalo je tržište GPS prijamnika dru­gog tipa. Ovogaj puta stavljamo pod uvećalo Leadtek LR9559X. Podatci za daljnju obradu iz njega putuju putem bežične Bluetooth tehnologije do želje­nog uređaja. 
Jedan pre­kidač i nekoliko signalnih dioda dostatni su za ovaj tip uređaja. Leadtek LR9559X upravo posjeduje samo jedan prekidač za uključivanje i dvije dvobojne signalne diode. Jedna pokazuje GPS status i status baterije, dok je druga zaduže­na za status Bluetooth konekcije. Napajanje je riješeno uz pomoć Nokijine lithium-ionske baterije, a ona se puni preko isporu­čenog adaptora za kuću i automobil. Kako je konektor za punjač standardni mini-USB konektor, ovaj GPS prijamnik moguće je puniti i pomoću kompjutora. To što Leadtek LR9559X posjeduje USB konektor, ne znači da se on može priključiti na računalo. Konekcija se obavlja isključi­vo putem Bluetootha. Daljina na kojoj je moguće »uhvatiti« Bluetooth signal je 10 metara.
Za GPS signal zadužen je noviji čip u SiRFStarlll tehnologiji. U normalnim uvjetima, Leadtek LR9559X se po­kazao dobrim i pogreška je bila do najviše neko­liko desetina metara. U gradu je bilo malo dru­gačije, ali je to bilo i razumljivo zbog zaklonjenosti neba zgradama. Ovo je donekle moguće ublažiti pomoću eksterne antene, za koju ovaj GPS prijamnik posjeduje standardni priključak. Leadtek LR9559X) je sasvim solidan GPS pri­jamnik koji može biti zgodan ako volite izlete u prirodu ili često putujete, a uz isporu­čene punjače autonomija je povećana. Sama preciznost određivanja pozicije je zadovoljavajuća, ali dakako da sam prijam­nik neće puno značiti ako nemate odgovara­jući softver. Na svu sreću, postoji puno softvera za navigaciju, bilo za mobitele, PDA ili obične kompjutore (odnosno lap-top).

Najava događaja

28.09.2024 - Tavankutski festival voća

XIV. Tavankutski festival voća i autohtonih rukotvorina bit će održan u subotu, 28. rujna, na Etnosalašu Balažević, s početkom u 10 sati.

Manifestacija je posvećena predstavljanju privrednih potencijala i proizvoda, autentičnih rukotvorina, kao i proizvoda starih zanata. Ovom manifestacijom organizatori žele afirmirati privredni i stvaralački potencijal Tavankuta.

29.09.2024 - Festival bunjevački pisama u Subotici

Festival bunjevački pisama, 24. po redu, bit će održan u nedjelju, 29. rujna, u Subotici, u Sportskoj dvorani Tehničke škole Ivan Sarić. Vokalne soliste pratit će Festivalski tamburaški orkestar HGU Festival bunjevački pisama, koja je i organizator te glazbene manifestacije. Početak je u 19 sati.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika