Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Što odjenuti?

Nakon svršetka srednjoškolske naobrazbe, u tri ili četiri godine, ovisno o smjeru i profilu profesionalnog izbora, dolazi jamačno najljepši trenutak u životu svakog maturanta. Maturalna večer.
MATURALNI VIRUS: Prema dijagnozama mnogih istaknutih subotičkih liječnika, u razdoblju od 26. svibnja do 10. lipnja ustanovljena je univerzalna zaraza »maturalnog virusa«, koja hvata sve, od 7 do 77 godina životne dobi. Kako ćete znati da ste zaraženi? Iz pouzdanih podataka saznajemo kako su tipični simptomi ove bolesti blistanje (koje se manifestira u raznim nijansama žute, zlatne, crvene, plave, zelene, tamnosmeđe, čipkane, svilene, cvjetne, duge, kratke, otvorene i zatvorene toalete), poziranje propraćeno škljocanjem fotoaparata i nekontrolirana radost i veselje (koje, naravno, ide uz čašicu ponekog dobrog, ili manje dobrog, alkoholnog pića). Znači, bilo da ste dobro raspoloženi, elegantno obučeni ili »uslikani«, sigurno ste i vi »zaradili« prve znake ove bolesti. Ali, kako je izliječiti? Slično HIV virusu, maturalni se virus, također, nikad ne može potpuno izliječiti. Virus ostaje u tijelima zaraženih dugi niz godina, kroz uspomene oslikane na fotografijama i urezane u pamćenje zauvijek. Dakle, maturalni je virus doživotan i neizlječiv!
SIMPTOMI: Primarni simptom ove bolesti je »blistanje«. Netko zablista više, netko manje, a netko zablista u pogrešnoj toaleti. Što i nije neko blistanje!
NAJTEŽE OBOLJELI: Na prvom pacijentu ustanovljena je izgubljenost, kaotičnost i loša procjena materijala u procesu blistanja. Djevojka koja je obukla »izrezanu« bijelu haljinu definitivno nije pročitala priručnik karakteristika maturalnog virusa (koji je veoma bitan za shvaćanje kompleksnosti ove bolesti), te je zbog toga odabrala pogrešni dizajn i stajling. 
SAVJET: Stavite naglasak na jednostavnost! Ove godine primjetili smo dvije djevojke koje »kao« da su se žalile na trbušne tegobe, te su odlučile u svom izboru maturalne toalete pokazati gdje ih točno boli trbuh. Definitivno, u odabiru toalete za maturalnu priliku, nije ukusno, a ni prikladno izabrati haljinu s nedostatkom tekstila u predjelu abdomena. A tko zna, možda im je ponestalo materijala za taj dio?
Kada već odlučite jedan dio tijela otvoriti, poželjno je drugi dio zatvoriti. Dakle, prije nego što se »otvorite«, upamtite da je zrelost simbol mature, a haljina s obnaženim trbuhom nije, ni u kom slučaju, odraz prefinjenosti i nastupajuće (trebalo bi) zrelosti.
IMUNI NA VIRUS: Činjenica je kako svi malo pošašave i »pobudale« od virusa maturalne večeri, ali postoje one koje su se savršeno »nosile« u skladu s epidemijom i koje su uspjele zablistati i plijeniti pozornost mnogobrojnih posjetitelja i objektiva. Jednostavna toaleta, u bilo kom obliku i boji, simbolizuje eleganciju. Cvjetni dezeni, nijanse ljubičaste, bijele i roze oslikavaju mladost, i takozvana »proljetna« haljina je prikladna, ne samo za maturu, već i za druge prilike. 
Mornarsko plava duga haljina od muslina,  uz kombinaciju s odgovarajućim »accessories« (pripadajućim detaljima), također, je dobar izbor za ovu ludu i nezaboravnu noć.
TRETMAN: Mnogi ljudi ističu kako je za rješavanje problema najvažniji početak njegovog rješavanja. Pa, ako znate da niste imuni na maturalni virus, učite na pogreškama i promašajima drugih, i sljedeće godine, za vašu maturu, zablistajte sa stilom.                                g

Najava događaja

28.09.2024 - Tavankutski festival voća

XIV. Tavankutski festival voća i autohtonih rukotvorina bit će održan u subotu, 28. rujna, na Etnosalašu Balažević, s početkom u 10 sati.

Manifestacija je posvećena predstavljanju privrednih potencijala i proizvoda, autentičnih rukotvorina, kao i proizvoda starih zanata. Ovom manifestacijom organizatori žele afirmirati privredni i stvaralački potencijal Tavankuta.

29.09.2024 - Festival bunjevački pisama u Subotici

Festival bunjevački pisama, 24. po redu, bit će održan u nedjelju, 29. rujna, u Subotici, u Sportskoj dvorani Tehničke škole Ivan Sarić. Vokalne soliste pratit će Festivalski tamburaški orkestar HGU Festival bunjevački pisama, koja je i organizator te glazbene manifestacije. Početak je u 19 sati.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika