Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Još jedan korak bliže EP-u

Istina, neki su već i zaboravili prošlu srijedu i kvalifikacijski susret skupine E između Hrvatske i Rusije (0:0), ali najavu ekskluzivnog izvješća (u tekstu iz prošlog broja) zbog već spomenutih tiskarskih rokova, ispunjavamo ovom prigodom. Momčad izbornika Bilića, s novim bodom u duelu s izravnim konkurentom za plasman na završnicu Europskog nogometnog prvenstva 2008. godine, još jedan je korak bliže završnom turniru 16 najboljih europskih reprezentacija.
UTAKMICA: Ozračje pred svaki domaći susret, osobito kada se igra u Maksimiru u kojemu Hrvatska nikad nije bila poražena u službenim utakmicama za plasman na neko veliko natjecanje, bilo je u znaku pobjedničke euforije i stavljanja »točke« na ovosezonske kvalifikacije. Cijeli je susret protekao u apsolutnoj dominaciji trenutačno najbolje hrvatske »jedanaestorice«, igralo se praktički samo na »ruskoj« strani i u njihovom šesnaestercu, ali te srijede gol nije htio Hrvatsku. Borili su se svi, do posljednjeg daha i sudačkog zvižduka odličnog slovačkoga suca Michela Luboša pokušavali pronaći put do mreže ruskog vratara Malafejeva, ali je ona ostala netaknuta tog šestog lipnja. Taktički gledano hrvatski je izbornik odlično postavio sve linije svoje momčadi, obrana je, predvođena igračem susreta Robertom Kovačem, zatvorila sve prilaze Pletikosinom golu (za razliku od Estonije), sredinu su držali kapetan i brat Niko Kovač, njegov imenjak Kranjčar i sve bolji Modrić, dok su za taj željeni pobjednički gol »grizli« Da Silva i Olić. No, gola nije bilo, ali je bilo puno trčanja i presinga, koji je nažalost donio i ranu ozljedu jednog od ključnih igrača hrvatske momčadi – Darija Srne, koji je travnjak šepajući napustio već u sedmoj minuti susreta. Umjesto pobjede i tri boda, koja bi bila više nego zaslužena, Hrvatska je osvojila »samo« jedan punat, ali veliki punat koji je još više približava plasmanu u završnicu EP-a u Austriji i Švicarskoj sljedeće godine.
MATEMATIKA: Nakon sedam odigranih susreta u skupni E, na čijem se čelu nalazi, Hrvatska ima 17 bodova (5 pobjeda, 2 remisa) i gol razliku 16-4, i predstoje joj sljedeći kvalifikacijski ogledi: Hrvatska – Estonija (8. rujna), Andora – Hrvatska (12. rujna), Hrvatska – Izrael (13. listopada), Makedonija – Hrvatska (17. studenoga) i Engleska – Hrvatska (21. studenoga). Iz predstojećih pet susreta, izborniku Slavenu Biliću i njegovim izabranicima bit će potrebno 9 ili 10 bodova za siguran prolaz prema završnom turniru najboljih europskih nogometnih reprezentacija. Naime, glavni konkurenti za prolaz u ovoj kvalifikacijskoj skupini, Engleska i Rusija, još uvijek nisu odigrali niti jedan međusobni susret i njihov bodovni saldo u mnogome će »skrojiti« konačnu pobjedničku »odoru« skupine E. Pobijede li se Englezi i Rusi međusobno (jedna od te dvije momčadi uzme svih šest bodova iz oba susreta), onda će prostom računicom biti dovoljne još tri pobjede (Estonija i Izrael doma, te Andora u gostima). Ako pak »podijele plijen« (po tri boda svakoj) onda bi Hrvatskoj trebao još jedan dodatni bod (protiv Makedonije u gostima) za siguran prolaz. I konačno, ako Englezi uzmu svih šest ili četiri boda u spomenuta dva krucijalna susreta skupine E, onda će s Hrvatskom odlučivati samo o laskavom naslovu pobjednika tablice. Istina, još uvijek određenih šansi ima i solidni Izrael, ali je teško vjerovati da može proći nakon gostovanja u Engleskoj i Hrvatskoj.
g

Najava događaja

28.09.2024 - Tavankutski festival voća

XIV. Tavankutski festival voća i autohtonih rukotvorina bit će održan u subotu, 28. rujna, na Etnosalašu Balažević, s početkom u 10 sati.

Manifestacija je posvećena predstavljanju privrednih potencijala i proizvoda, autentičnih rukotvorina, kao i proizvoda starih zanata. Ovom manifestacijom organizatori žele afirmirati privredni i stvaralački potencijal Tavankuta.

29.09.2024 - Festival bunjevački pisama u Subotici

Festival bunjevački pisama, 24. po redu, bit će održan u nedjelju, 29. rujna, u Subotici, u Sportskoj dvorani Tehničke škole Ivan Sarić. Vokalne soliste pratit će Festivalski tamburaški orkestar HGU Festival bunjevački pisama, koja je i organizator te glazbene manifestacije. Početak je u 19 sati.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika