Arhiv tekstova Arhiv tekstova

»Salaši« usred primorja

Rođeni Splićanin sa stalnim boravkom u Beogradu, glasoviti fotograf Ivo Eterović predstavio se splitskoj publici izložbom »Salaši«, koja je prošle srijede, 20. lipnja, otvorena u Galeriji Fotokluba Split. Izložbu čini  26 fotografija u boji dimenzija 50 puta 70 cm, a premijerno je izložba prošle godine bila postavljena u Beogradu.
Kako piše Hina, izložbu je otvorio veleposlanik Republike Hrvatske u Beogradu Tonči Staničić. Uz izražavanje divljenja umjetničkim dostignućima Ive Eterovića, veleposlanik je izrazio i zahvalnost Eteroviću na velikoj pomoći pri otvaranju prvo Ureda Republike Hrvatske u Beogradu, a kasnije Veleposlanstva i to, kako je kazao, u nekim vrlo teškim i kompliciranim zadaćama.
Predsjednik Fotokluba Split  Feđa Klarić govorio je o Ivi Eteroviću i njegovoj karijeri, istaknuvši kako taj fotograf ima više od 500 nagrada iz cijeloga svijeta, a nositelj je međunarodnog Honoraire EFIAP - počasna ekselencija Međunarodne organizacije za umjetničku fotografiju. »Nositelja toga zvanja u svijetu ima samo sto«, kazao je Klarić.
Eterović je izlagao na svim kontinentima i autor je fotomonografija kao, primjerice, »Brač«, »Split«, »Sarajevo s ljubavlju«, »Beograd«, »Split slika voljenoga grada« itd.
Beogradski likovni kritičar Đorđe Kadijević napisao je kako je »Salaše«, često opjevani motiv, Eterović prikazao iz sasvim novog kuta gledanja, te je taj motiv pretrpio potpunu vizualnu preobrazbu. »Umjesto poetičnog prizora poljskih kućica sa stogovima kukuruza, pojavila su se geometrijski raspoređena polja s jedva vidljivim kvadratićima kućnih krovova. To nisu fotografije nego slike, jer ih je Eterović pretvorio u prave aps-traktne kompozicije«, zapisao je među ostalim Kadijević.
 
 

Najava događaja

28.09.2024 - Tavankutski festival voća

XIV. Tavankutski festival voća i autohtonih rukotvorina bit će održan u subotu, 28. rujna, na Etnosalašu Balažević, s početkom u 10 sati.

Manifestacija je posvećena predstavljanju privrednih potencijala i proizvoda, autentičnih rukotvorina, kao i proizvoda starih zanata. Ovom manifestacijom organizatori žele afirmirati privredni i stvaralački potencijal Tavankuta.

29.09.2024 - Festival bunjevački pisama u Subotici

Festival bunjevački pisama, 24. po redu, bit će održan u nedjelju, 29. rujna, u Subotici, u Sportskoj dvorani Tehničke škole Ivan Sarić. Vokalne soliste pratit će Festivalski tamburaški orkestar HGU Festival bunjevački pisama, koja je i organizator te glazbene manifestacije. Početak je u 19 sati.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika