Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Predstavljanje knjige »Dužijanca« 
u Subotici
 
Fotomonografija »Dužijanca«, u izdanju Novinsko-izdavačke ustanove »Hrvatska riječ«, bit će predstavljena u petak 6. srpnja. Predstavljanje ove knjige dio je obilježavanja ovogodišnjih žetvenih svečanosti, te je suorganizator Organizacijski odbor »Dužijance 2007«. 
O knjizi će govoriti: prof. dr. Milana Černelić, etnologinja s odsjeka za etnologiju i kulturnu antropologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu, prof. dr. Jadranka Grbić-Jakopović, etnologinja s Instituta za etnologiju i folkloristiku u Zagrebu, prof. dr. Branko Ćupurdija, etnolog s Filozofskog fakulteta u Begoradu, te dipl. arh. Mijo Mandić, poznavatelj bunjevačkih običaja i kulture. 
O »Dužijanci« će također govoriti i autori knjige: Lazo Vojnić Hajduk, mons. dr. Andrija Kopilović i Alojzije Stantić.
Predstavljanje će se održati u čitaonici Gradske knjižnice u Subotici, a početak je u 19 i 30 sati.
 
Festival Marijanskog 
pučkog pjevanja
 
U iduću subotu 7. srpnja, u Bačkom Monoštoru će se održati drugi po redu Festival Marijanskog pučkog pjevanja, na kojem će sudjelovati pjevačke skupine kulturno-umjetničkih društava i crkveni zborovi s teritorija Bačke i Srijema. Festival će se održati u crkvi svetog Petra i Pavla, s početkom u 18 sati. 
Očekuje se sudjelovanje gostiju iz Santova (Republika Mađarska), Gajića, Topolja i Slavonskog Broda (Republika Hrvatska) te Subotice, Bačkog Brega, Tavankuta, Sombora, Golubinaca…
Organizator festivala je KUDH »Bodrog« iz Bačkog Monoštora.
Predstavljanje knjige »Bunjevačke 
studije« Milane Černelić u Subotici
 
U organizaciji Hrvatskog akademskog društva, u četvrtak 5. srpnja, u Velikoj vijećnici Gradske kuće u Subotici održat će se predstavljanje knjige »Bunjevačke studije« prof. dr. Milane Černelić. Uz autoricu, o knjizi će govoriti prof. Ljubica Vuković-Dulić iz Gradskog muzeja Subotica i prof. dr. Jadranka Grbić-Jakopović s Instituta za etnologiju i folkloristiku iz Zagreba. 
Početak je u 20 sati.
 
»Lira naiva 2007.« 
u Bačkom Monoštoru
 
Peti susret pučkih pjesnik »Lira naiva 2007.« održat će se sutra (subota 30. lipnja), u Bačkom Monoštoru. Ovogodišnji gost susreta bit će književnik Petko Vojnić Purčar iz Novog Sada. Središnji dio susreta – književna večer – održat će se u Domu kulture, s početkom u 18 sati, a tom prigodom bit će predstavljena knjiga s izabranim pjesmama ovogodišnjih sudionika susreta.
 
Vojvodina u Zagrebu – kulturno gospodarsko predstavljanje Hrvata iz Vojvodine 
 
Svečano otvorenje multimedijalne prezentacije kulturno-gospodarskih i povijesnih vrijednosti Hrvata iz Vojvodine pod nazivom »Vojvodina u Zagrebu«  koja će biti postavljena na Autobusnom kolodvoru u Zagrebu, održat će se u srijedu 4. srpnja. Otvorenje je u 19 sati.
 
»Likovnjaci« u 
Valpovu i Donjem Miholjcu
 
Dvoje članova Likovnog odjela HKC »Bunjevačko kolo« iz Subotice gostovat će u subotu 30. lipnja, u Valpovu (RH) na likovnoj koloniji koja se organizira u sklopu tamošnje proslave Dana grada. Također, dvoje članova Odjela sudjelovat će na koloniji u Donjem Miholjcu, koja se organizira u sklopu obilježavanja 950. obljetnice od osnutka ovog grada.
 
»Ravnica« nastupa 
na Paliću
 
U sklopu programa promenadnih koncerta koji se održavaju u Muzičkom paviljonu na Paliću, u subotu 30. lipnja, nastupit će tamburaški ansambl »Ravnica« iz Subotice. Početak koncerta je u 17 sati. 
 
»Narančina kora« Ateljea 212 
nagrađena na Danima satire 
 
Nagrada »Zlatni smijeh« za najbolju kabaretsku predstavu na ovogodišnjim 31. Danima satire u Zagrebu pripala je predstavi »Narančina kora« Maje Pelević u režiji Gorana Markovića i u izvedbi Ateljea 212 iz Beograda.
Nagradu »Zlatni smijeh« – veliku nagradu Večernjeg lista za najbolju predstavu u cjelini, dobila je predstava »Brak iz računa« Antona Pavloviča Čehova, u režiji Dražena Ferenčine i izvedbi Satiričnog kazališta »Kerempuh« iz Zagreba.

Najava događaja

28.09.2024 - Tavankutski festival voća

XIV. Tavankutski festival voća i autohtonih rukotvorina bit će održan u subotu, 28. rujna, na Etnosalašu Balažević, s početkom u 10 sati.

Manifestacija je posvećena predstavljanju privrednih potencijala i proizvoda, autentičnih rukotvorina, kao i proizvoda starih zanata. Ovom manifestacijom organizatori žele afirmirati privredni i stvaralački potencijal Tavankuta.

29.09.2024 - Festival bunjevački pisama u Subotici

Festival bunjevački pisama, 24. po redu, bit će održan u nedjelju, 29. rujna, u Subotici, u Sportskoj dvorani Tehničke škole Ivan Sarić. Vokalne soliste pratit će Festivalski tamburaški orkestar HGU Festival bunjevački pisama, koja je i organizator te glazbene manifestacije. Početak je u 19 sati.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika