Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Treća sreća, novca puna vreća

»Shrek 3« (u originalu »Shrek the Third«) je posljednji nastavak filmova o zelenom orku iz animacijskog studija Dreamworksa. Ovo nije jedini treći nastavak franšiza ovog ljeta, ali je sigurno jedini kojem se ne vidi kraj. Prva dva dijela bila su vrlo uspješna na blagajnama, a prvi je čak dobio i Oskara. Zato naslov teksta treba shvatiti pomalo ironično, mada ne sasvim. »Shrek 3« je doista napunio džepove gazdama studija, ali je i po kvaliteti ako ne iznad onda barem isti, a po priči svakako najzaokruženiji dio trilogije (naravno nitko ne sumnja da ovo neće biti samo trilogija).
ZELENI POTOMCI: U prvom dijelu Shrek (glas Mike Myers) upoznao je svoju voljenu vjerenicu Fionu (glas Cameron Diaz); u drugom je upoznao i svoje »roditelje«, a u trećem naš junak dobiva djecu. Da, dočekali smo i mala zelena čudovišta… Naravno, teško je predvidjeti što se u novom »Shreku« dešava, jer se svaki prethodni završava bajkovito u stilu »živjeli su sretno do kraja života«, tako da – ako ste pravi ljubitelj trenutačno najpoznatijeg animiranog čuda – nemojte čitati dalje. U najnovijem dijelu sve ide svojim tijekom, Shrek i Fiona žive sretno u zemlji »Tamo daleko«, Princ Šarmantni je propao i glumi u trećerazrednim kazalištima, ali kada se kralj razboli postavlja se pitanje nasljednika što naravno gospodina Zelenog čini nervoznim, jer on nije čovjek za taj posao. Kako se kralju bliži kraj, Shrek sa svojim prijateljima Magarcem (Eddie Murphy) i Mačkom u čizmama (Antonio Banderas) odlučuje pronaći jedinog kraljevog nasljednika koji bi ga spasio muka vladanja zemljom »Tamo daleko«. Treba naglasiti kako treći dio Shreka svakako nije namijenjen najmlađoj publici i da je od sva tri djela najmanje takav: u nekim momentima i autor ovog teksta zapitao se je li film primjeren mališanima, ali to samo govori o momentima bezukusnog humora koji se sve više pojavljuje u mainstream ostvarenjima. Mada, ono što ovaj film ne čini filmom za djecu nije »loš« humor, već činjenica da se junaci filma nalaze u »situacijama za odrasle« koje djeca teško mogu razumjeti. Zamislite sebe sa sedam godina kako se identificirate s ogromnim zelenim orkom kojem je glavna preokupacija hoće li biti dobar otac. 
KRAJ PRIČE?: Kada je nasljednik konačno pronađen, mladi Artut mu je ime (glas Justin Timberlake), stvari postaju iskreno zamršene (a taman ste se ponadali kako je Shrekovim mukama došao kraj)! Princ Šarmantni pokušava zauzeti kraljevstvo u Shrekovom odsustvu, dok Shrek i družina moraju trpjeti nepodnošljivog umirovljenog učitelja Merlina (glas Eric Idle – možete samo zamisliti film s dva Monty Pythonovca u sebi, drugi je John Cleese koji pozajmljuje glas kralju). Što se dalje dešava saznat ćete u vašem lokalnom kinu ili od svog »pirata«. 
Naravno, animacija izgleda nikad bolje i postavlja se pitanje gdje je u tomu kraj. Također, gledajući film postavlja se još jedno pitanje koje bi otprilike glasilo: Gdje je kraj priči koja je inspirirana bajkama? Odgovor je dakako tamo gdje je kraj zaradi za studio; nije Shrek tek slučajno zelene boje. A budući da se sve odvija po planu, čini se da ćemo gledati još puno nastavaka filma o popularnom i voljenom nam čudovištu.                                            g

Najava događaja

28.09.2024 - Tavankutski festival voća

XIV. Tavankutski festival voća i autohtonih rukotvorina bit će održan u subotu, 28. rujna, na Etnosalašu Balažević, s početkom u 10 sati.

Manifestacija je posvećena predstavljanju privrednih potencijala i proizvoda, autentičnih rukotvorina, kao i proizvoda starih zanata. Ovom manifestacijom organizatori žele afirmirati privredni i stvaralački potencijal Tavankuta.

29.09.2024 - Festival bunjevački pisama u Subotici

Festival bunjevački pisama, 24. po redu, bit će održan u nedjelju, 29. rujna, u Subotici, u Sportskoj dvorani Tehničke škole Ivan Sarić. Vokalne soliste pratit će Festivalski tamburaški orkestar HGU Festival bunjevački pisama, koja je i organizator te glazbene manifestacije. Početak je u 19 sati.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika