Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Dostojna i svečana zahvala Bogu

Završetak žetelačkih radova i zahvala Bogu za ovogodišnji rod svečano je proslavljen u Bajmoku 15. srpnja 2007. u župi sv. Petra i Pavla. Prije misnog slavlja, koje je započelo u 10 sati, na karucama su pred crkvu stigli predvoditeljski par ovogodišnje Dužijance u Bajmoku – bandaš Aleksandar Rožumberski i bandašica Marijana Jurić. Osim zvanične »krune« u obliku slike od slame, mladi župe iz Bajmoka ispleli su krunu od žita tijekom priprema za Dužijancu. »Žito smo počeli čistiti prije dva tjedna u kući Nikole i Marije Petreš, gdje smo nakon toga i ispleli ovogodišnju krunu. Njima dugujemo veliku zahvalnost. Svojim gostoprimstvom činili su da se kod njih osjećamo kao kod kuce. Nijedna dužijanca u Bajmoku, već mnogo godina unazad, ne bi bila proslavljena u ovako svečanom ozračju da nije njih«, kaže Zvonimir Kopilović, jedan od organizatora ovogodišnje Dužijance u Bajmoku.
Misno slavlje predvodio je vlč. Ivica Ivanković Radak uz koncelebraciju župnika domaćina vlč. Slavka Večerina i kapelana Zsolta Bende. Nakon svečanog ulaska u crkvu uslijedio je blagoslov klasja, koje su potom vjernicima podijelili mladi u narodnoj nošnji. Osim župljana Bajmoka slavlju su prisustvovali vjernici iz okolice, kao i dopredsjednik Općine Subotica Petar Kuntić, konzulica Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Subotici Mirela Lucić, i dopredsjednik OO »Dužijance 2007.« Josip Horvat.
Tijekom mise župni zbor pod ravnanjem Mirele Sakač pjevanjem je uzveličao ovu svečanost. Na koncu svete mise svi nazočni primili su svečani blagoslov.
Navečer, već tradicionalno, održalo se »bandašicino kolo« na kojem je sve nazočne zabavljao tamburaški ansambl »Hajo«. 
 
 

Najava događaja

28.09.2024 - Tavankutski festival voća

XIV. Tavankutski festival voća i autohtonih rukotvorina bit će održan u subotu, 28. rujna, na Etnosalašu Balažević, s početkom u 10 sati.

Manifestacija je posvećena predstavljanju privrednih potencijala i proizvoda, autentičnih rukotvorina, kao i proizvoda starih zanata. Ovom manifestacijom organizatori žele afirmirati privredni i stvaralački potencijal Tavankuta.

29.09.2024 - Festival bunjevački pisama u Subotici

Festival bunjevački pisama, 24. po redu, bit će održan u nedjelju, 29. rujna, u Subotici, u Sportskoj dvorani Tehničke škole Ivan Sarić. Vokalne soliste pratit će Festivalski tamburaški orkestar HGU Festival bunjevački pisama, koja je i organizator te glazbene manifestacije. Početak je u 19 sati.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika