Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Valja voditi računa

Ljudska i manjinska prava po najvišim europskim standardima zagarantirana su u Srbiji. Ova tvrdnja često se može čuti od političara, mjerodavnih ministara, direktora državnih tijela zaduženih za ostvarivanje tih prava. Međutim, nekako se uvijek ta prava, garantirana Ustavom i zakonima  ove zemlje, na ovaj ili onaj način dovode u pitanje. Tako je, na primjer, Ustavom garantirano pravo na potpuno informiranje na materinjem jeziku dok se u stvarnosti to pravo dovodi u pitanje drugim zakonima, privatizacijom, dozvolom emitiranja, dodjelama frekvencija, financiranjem… 
Tako aktualni Ministar kulture kaže kako bi privatizacija lokalnih elektroničkih medija trebala biti provedena do kraja godine, i da pri tome »valja voditi računa da se omogući objektivno informiranje lokalnim zajednicama i pravo manjinskih zajednica na informiranje na svom jeziku«. Jedino je u ovoj javnoj raspravi ostalo nejasno kome je upućeno ovo upozorenje. Tko treba  »voditi računa« o ostvarivanju manjinskih prava? Tko treba definirati obvezujući okvir djelovanja za sve institucije i instance kako prava ne bi postojala samo na papiru. Nisu li to upravo državna tijela koja donose odluke kojima se ta prava ostvaruju ili pak umanjuju, dokidaju? 
Privatizacija medija u Srbiji mora biti završena do kraja 2007. godine, zaključak je i sudionika okruglog stola o privatizaciji lokalnih elektroničkih medija. Postavlja se pitanje je li se »vodilo računa« o pravu svih manjina na informiranje kada se ušlo u proces  privatizacije ili manjinama ostaje da nanovo slušaju o tome kako im moraju biti osigurana sva prava u isto vrijeme kada se nalaze u situaciji da izgube već stečena prava. 
Često se ističe kako manjine moraju dokazivati svoju lojalnost državi u nešto većoj mjeri od građana pripadnika većinskog naroda.  Je li i država spremna pružiti dokaze o tomu kako vodi računa o svojim manjinama ili im ovakvim postupcima poručuje da se snalaze kako znaju i umiju, ovisno o brojnosti, vlastitoj političkoj snazi i potpori matične države.
 

Najava događaja

28.09.2024 - Tavankutski festival voća

XIV. Tavankutski festival voća i autohtonih rukotvorina bit će održan u subotu, 28. rujna, na Etnosalašu Balažević, s početkom u 10 sati.

Manifestacija je posvećena predstavljanju privrednih potencijala i proizvoda, autentičnih rukotvorina, kao i proizvoda starih zanata. Ovom manifestacijom organizatori žele afirmirati privredni i stvaralački potencijal Tavankuta.

29.09.2024 - Festival bunjevački pisama u Subotici

Festival bunjevački pisama, 24. po redu, bit će održan u nedjelju, 29. rujna, u Subotici, u Sportskoj dvorani Tehničke škole Ivan Sarić. Vokalne soliste pratit će Festivalski tamburaški orkestar HGU Festival bunjevački pisama, koja je i organizator te glazbene manifestacije. Početak je u 19 sati.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika