Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Kršenje kolektivnih prava Hrvata

U povodu rješenja Republičke radiodifuz-ne agencije kojim je izdana dozvola za emitiranje radio programa za područje regija Subotica, Kanjiža i Senta Pannon radiju, Predsjedništvo  Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini izdalo je priopćenje u kojemu »želi upozoriti javnost da je to rješenje potpuno nerazumljivo te pravno i politički neodrživo. Ako je kriterij za dodjelu frekvencije bio poslovni uspjeh, slušanost, iskustvo u oblasti radio-difuzije, doprinos stanice razvoju regionalne zajednice u oblasti informiranja, kulture i obrazovanja, ponašanje stanice u ranijem razdoblju, sprječavanje otvorenog ili prikrivenog nametanja utjecaja na javno mnijenje podnositelja prijave, onda je sasvim sigurno da radio postaja koja nije emitirala ni jednu sekundu programa nije mogla dobiti dozvolu. Kako obrazloženje rješenja ne sadrži odlučne činjenice iz kojih bi razvidno bilo zbog čega JP Radio Subotica nije dobila dozvolu, očevidno je da nabrojani vrlo važni kriteriji iz natječaja, nisu bili odlučni za dobivanje dozvole, već su to bili politički razlozi skriveni od očiju javnosti.
Ono što je posebno zabrinjavajuće u momentu kada Radio Subotica podnosi prigovor, to je ponašanje članova Savjeta Radiodifuzne agencije u svezi s njezinim prijašnjim nezakonitim odlukama, koje je Vrhovni sud Srbije poništio po tužbi nezadovoljnih sudionika natječaja koji su smatrali da je odlukama povrijeđen zakon. Naime, kako Agencija drži da može donijeti odluke koje nitko ne može oboriti, za razliku od Vrhovnoga suda Srbije koji smatra da odluke Agencije moraju biti obrazložene, članovi Savjeta RRA čak idu tako daleko da traže ostavku predsjednice Vrhovnog suda Srbije, iako bi članovima Savjeta Agencije moralo biti poznato da predsjednica Vrhovnog suda ne sudi u upravnim stvarima.
Smatramo da bi članovi Savjeta koji su otvoreno i javno pozivali na nepoštivanje zakona trebali odmah biti smijenjeni s te dužnosti. Savjet Agencije tek je jedna od stranaka u postupku pred sudom i pred zakonom potpuno ravnopravan s drugom strankom, a odluke Vrhovnog suda obvezujuće su za Agenciju i moraju se poštivati. Na ovo posebno upozoravamo jer se već unaprijed dobiva odgovor da će prigovor Radio Subotice biti odbijen, a nakon neprimjerenih napada na Vrhovni sud Srbije od Savjeta se ne može ništa pozitivno očekivati. Zato je već očigledno da prigovor protiv odluke RRA neće biti dovoljan u borbi Radio Subotice za opstanak, već je u izgledu tužba Vrhovnom sudu Srbije. 
Zato javno upozoravamo da ako je točno da su neki od članova Upravnog odbora Radio Subotice tražili da se ne podnosi prigovor, onda smo mi Subotičani zabrinuti hoće li biti volje za podnošenje tužbe od za to nadležnih u Radio Subotici. Naglašavamo da u lokalnoj samo-upravi i u samom Radio Subotica ima više osoba na visokim funkcijama koji su osnivači Pannon radia, pa iako se nalaze u evidentnom sukobu interesa, oni mogu odlučiti da se ne podnosi tužba. 
Za razliku od njih, Demokratski savez Hrvata u Vojvodini smatra da neobrazloženo rješenje Savjeta nikako ne može biti potvrđeno od strane Vrhovnog suda Srbije. Kako se u međuvremenu oglasio i Savez vojvođanskih Mađara da je protiv prikupljanja potpisa za spas Radio Subotice i tako poziva pripadnike mađarskoga naroda na bojkot prikupljanja potpisa, a ujedno se javnosti obratio i Pannon radio koji tvrdi da će navodno osigurati kvalitetan program na mađarskom jeziku. Sve to dovodi u sumnju da će Radio Subotica izdržati do kraja na redovitom pravnom putu radi zaštite svojih interesa.
No, osim svega ovoga, Demokratski savez Hrvata u Vojvodini posebno upozorava da su odluke RRA protuustavne i protuzakonite jer se njima krše kolektivna prava hrvatske nacionalne manjine u Srbiji, a osobito:
 
članak 79. Ustava Republike Srbije kojim se pripadnicima manjina garantira pravo na potpuno, blagovremeno i nepristrasno obavještavanje na svom jeziku, uključujući i pravo na izražavanje, primanje, slanje i razmjenu obavještenja i ideja; 
članak 17. Zakona o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina, koji osim što garantira isto što i Ustav, propisuje obvezu države da u radijskim i televizijskim programima osigura informativne, kulturne i obrazovne sadržaje na jeziku nacionalne manjine; 
članak 2. Sporazuma o zaštiti manjina između Republike Srbije i Republike Hrvatske, koji hrvatskoj manjini u Srbiji garantira pravo na informiranje, i članak 7. kojim se Republika Srbija obvezala podupirati emitiranje programa radija i televizije na jeziku manjina; 
članak 9. Okvirne konvencije za zaštitu nacionalnih manjina, kojom se Republika Srbija obvezala da će pripadnicima nacionalnih manjina osigurati pristup sredstvima javnog informiranja bez diskriminacije, a da se odobrenja za emitiranje radio i TV emisije izdaju na temelju objektivnih kriterija i bez diskriminacije, pri čemu je preuzeta obveza da se pripadnicima manjina olakša pristup sredstvima javnoga informiranja; 
članak 11. Europske povelje o regionalnim i manjinskim jezicima, kojim se Republika Srbija obvezala da će poticati ili olakšati stvaranje najmanje jedne radio stanice na regionalnim ili jezicima manjina; ili poticati ili olakšati redovito emitiranje radio programa na regionalnim ili jezicima manjina;
članak 19. Instrumenta Srednjoeuropske inicijative za zaštitu manjinskih prava, koji pripadnicima manjina jamči pravo da se služe medijima na vlastitom jeziku, a slučaju radija i televizije da država osigura pripadnicima manjina pravo slobodnog pristupa ovim medijima uključujući i njihovu produkciju.
Zbog svega ovoga, a osobito kršenja prava hrvatske nacionalne manjine DSHV je prisiljen o tome izvijestiti Ministarsko vijeće Vijeća Europe, Generalnom tajniku i Vijeću eksperata Vijeća Europe, OESS, Srednjoeuropsku inicijativu, nadležna tijela Republike Hrvatske, Mješoviti odbor radi praćenja provođenja Sporazuma o zaštiti manjina između Srbije i Hrvatske i druga vladina tijela i nevladine organizacije«, stoji u priopćenju Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini.                                                    
g

Najava događaja

28.09.2024 - Tavankutski festival voća

XIV. Tavankutski festival voća i autohtonih rukotvorina bit će održan u subotu, 28. rujna, na Etnosalašu Balažević, s početkom u 10 sati.

Manifestacija je posvećena predstavljanju privrednih potencijala i proizvoda, autentičnih rukotvorina, kao i proizvoda starih zanata. Ovom manifestacijom organizatori žele afirmirati privredni i stvaralački potencijal Tavankuta.

29.09.2024 - Festival bunjevački pisama u Subotici

Festival bunjevački pisama, 24. po redu, bit će održan u nedjelju, 29. rujna, u Subotici, u Sportskoj dvorani Tehničke škole Ivan Sarić. Vokalne soliste pratit će Festivalski tamburaški orkestar HGU Festival bunjevački pisama, koja je i organizator te glazbene manifestacije. Početak je u 19 sati.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika