Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Pridonijeti pokretanju gimnazijskog odjela

Prema ustaljenom redu, i na početku 11. sjednice Predsjedništva Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, održanoj 23. srpnja u Subotici, članovi Predsjedništva podnijeli su informaciju o aktivnostima stranke između dviju sjednica, među ostalim i o službenom razgovoru predsjednika DSHV-a Petra Kuntića i predsjednika Republike Srbije Borisa Tadića koji je održan 12. srpnja u Beogradu. 
U daljnjem tijeku sjednice vodila se rasprava o zauzimanju stava Predsjedništva DSHV-a u povodu gubitka regionalne frekvencije Radio Subotice, čime se slušanost programa na hrvatskom jeziku svela na Suboticu i okolicu. Predsjedništvo je donijelo zaključke o aktualnoj situaciji u slučaju Radio Subotice koji su uneseni u priopćenje za javnost. 
SVEČANO PRIMANJE NOVIH ČLANOVA U SOMBORU: Na dnevnom redu sjednice bila je i točka o zauzimanju stajališta DSHV-a u povodu osnutka nove političke stranke s hrvatskim predznakom – Demokratske zajednice Hrvata. Iako prema iznesenoj informaciji ta stranka do 23. srpnja još nije službeno registrirana, na sjednici je rečeno kako se pretpostavlja da će ta novoformirana stranka uskoro biti registrirana, a kako DSHV ima nekoliko svojih članova koji su u rukovodstvu novoformirane stranke DZH, oni time krše Statut DSHV-a, jer ne mogu biti članovi dviju političkih stranaka, te će im biti upućen službeni dopis da se odluče u kojoj stranci žele biti članovi. U slučaju njihove odluke da ostanu članovi DZH-a, zatražit će se njihovo isključenje iz stranke na sljedećoj sjednici Vijeća DSHV-a koja će se održati u rujnu.
Predsjedništvo je donijelo i odluku da je za putovanje 3. 4. i 5. kolovoza, kada će se posjetiti rijeka Buna, Bunica, Blagaj, Međugorje i manifestacija Sinjska alka, konačna cijena po osobi 50 eura. Osigurana su dva noćenja s doručkom i večerom, a zainteresirani se mogu za ovo putovanje prijaviti u Domu DSHV-a u prijepodnevnim satima. 
U povodu učlanjenja većeg broja novih članova u podružnicu DSHV-a u Somboru, dogovoreno je da se svečano primanje novih članova održi 7. rujna u velikoj dvorani restorana KTC u Somboru, gdje se na svečanosti očekuje najmanje 400 nazočnih. 
REALIZIRATI INICIJATIVU POKRETANJA GIMNAZIJ-SKOG ODJELA: Na koncu sjednice, pod točkom razno raspravljalo se o nekoliko tema, među kojima je najvažnija bila ona o mogućnosti pokretanja odjela na hrvatskom jeziku u Gimnaziji »Svetozar Marković« u Subotici. Donesen je zaključak da će s predsjednikom Hrvatskog nacionalnog vijeća Brankom Horvatom biti održan razgovor o daljnjim aktivnostima kako bi se ova inicijativa realizirala, jer ima veliku važnost za hrvatsku manjinsku zajednicu, a angažirat će se i članstvo DSHV-a glede promidžbene akcije za prijavljivanje dovoljnog broja učenika u gimnazijski odjel na hrvatskom jeziku. Također se očekuje i angažman svih onih članova hrvatske zajednice koji žele pridonijeti ostvarenju mogućnosti srednjoškolskog obrazovanja na materinjem jeziku. 
Dogovoreno je i da će DSHV na jesen organizirati posjete predstavama Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku za što su ispred Predsjedništva zaduženi Antonija Čota i Ivica Mamužić, a DSHV će organizirati i posjete pojedinim utakmicama hrvatske nogometne lige koje se igraju u Vinkovcima i Osijeku. Odobren je i promidžbeni letak DSHV-a koji će se tiskati uz novi broj glasila DSHV-a »Glas ravnice«.
 
 

Najava događaja

28.09.2024 - Tavankutski festival voća

XIV. Tavankutski festival voća i autohtonih rukotvorina bit će održan u subotu, 28. rujna, na Etnosalašu Balažević, s početkom u 10 sati.

Manifestacija je posvećena predstavljanju privrednih potencijala i proizvoda, autentičnih rukotvorina, kao i proizvoda starih zanata. Ovom manifestacijom organizatori žele afirmirati privredni i stvaralački potencijal Tavankuta.

29.09.2024 - Festival bunjevački pisama u Subotici

Festival bunjevački pisama, 24. po redu, bit će održan u nedjelju, 29. rujna, u Subotici, u Sportskoj dvorani Tehničke škole Ivan Sarić. Vokalne soliste pratit će Festivalski tamburaški orkestar HGU Festival bunjevački pisama, koja je i organizator te glazbene manifestacije. Početak je u 19 sati.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika