Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Poticajne mjere

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u agrarnom programu za 2007. godinu prvi je put donijelo niz uredbi kojima se značajno potiče razvoj primarne poljoprivredne proizvodnje i prehrambene industrije u Republici Srbiji. 
Veoma je značajno istaknuti  da se otpočelo sa procesom financijske potpore poljoprivrednih gazdinstava po hektaru i grlu stoke, umjesto cjenovnih naknada po kilogramu proizvedenih i prodanih proizvoda. 
Stimulativne mjere pružaju financijsku potporu ratarskoj i povrtlarskoj proizvodnji u iznosu od 8000 dinara/ha obradive a zasijane površine, regresiraju se troškovi inputa (gorivo, mineralno gnojivo, sjeme itd.) na površini od jednog do 100 ha, po jednom registriranom gazdinstvu. Ova je mjera je izuzetno značajna i dolazi, po svim procjenama, u sušnoj godini, kada se očekuje znatno smanjenje roda osnovnih ratarskih kultura. 
Mjere potpore potiču razvoj voćarske i vinogradarske proizvodnje, putem regresiranja nabave sadnog materijala, što će pridonijeti ubrzanju procesa podizanja višegodišnjih zasada. 
Mjerama se potiče i razvoj stočarske proizvodnje, regresiranjem proizvodnje mlijeka, tova junadi, nabave osnovnog stada i provođenje mjera selekcije u stočarskoj proizvodnji. 
Proces financijske potpore razvoju poljoprivredne proizvodnje znatno će pridonijeti poboljšanju ekonomskog položaja poljoprivrednih proizvođača, razvoju sela i seoskih sredina. 
U budućnosti, započeti proces potpore treba povećati obujam poljoprivredne proizvodnje, produktivnost, izvoz i konkurentnost domaće poljoprivrede. Istovremeno ovi procesi trebaju omogućiti brži tehničko-tehnološki razvoj, povećanje investicija, veće zapošljavanje, sprečavanje raspada sela i ruralnih sredina, što je prvi i osnovni stup  strategije smanjenja siromaštva.                                                                     g

Najava događaja

28.09.2024 - Tavankutski festival voća

XIV. Tavankutski festival voća i autohtonih rukotvorina bit će održan u subotu, 28. rujna, na Etnosalašu Balažević, s početkom u 10 sati.

Manifestacija je posvećena predstavljanju privrednih potencijala i proizvoda, autentičnih rukotvorina, kao i proizvoda starih zanata. Ovom manifestacijom organizatori žele afirmirati privredni i stvaralački potencijal Tavankuta.

29.09.2024 - Festival bunjevački pisama u Subotici

Festival bunjevački pisama, 24. po redu, bit će održan u nedjelju, 29. rujna, u Subotici, u Sportskoj dvorani Tehničke škole Ivan Sarić. Vokalne soliste pratit će Festivalski tamburaški orkestar HGU Festival bunjevački pisama, koja je i organizator te glazbene manifestacije. Početak je u 19 sati.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika