Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijenci od klasja pšenice za pobjednike

Magnet za publiku na konjičkim utrkama »Dužijanca 2007.« bit će nastup grla Fantastik Lobella, vlasnika Zlatka Tumbasa iz Tavankuta i grla Istis Hereza, vlasnika Aleksandra Đorđevića iz Beograda. Fantastik Lobell je prošlogodišnji pobjednik na konjičkim utrkama »Dužijanca« i nositelj rekorda na hipodromima u Srbiji za grla domaćeg uzgoja, dok je Istis Herez nositelj rekorda na ovdašnjim hipodromima za grla inozemnog uzgoja.
Konjičke utrke »Dužijanca 2007.« održat će se 28. i 29. srpnja na gradskom hipodromu u Subotici, a dugogodišnji službeni spiker na ovim utrkama i član konjičkog kluba »Bačka« iz Subotice Josip Kujundžić kaže kako je pobjeda na utrkama »Dužijanca« postala stvar prestiža i san svakog vlasnika grla i džokeja, a o pobjedniku se priča na utrkama u Beogradu, Zagrebu, Osijeku, Ljubljani, Ljutomeru i Budimpešti.
PROGRAM UTRKA I NAGR-ADE: »Na ovim kasačkim konjičkim utrkama nastupit će grla domaćeg uzgoja i uvezena grla ovdašnjih vlasnika, kao i grla vlasnika iz Hrvatske i Slovenije. U subotu će se voziti kasačke utrke za grla koja su tijekom karijere ostvarila manju novčanu zaradu, prema čemu se rangira uspješnost konja koji sudjeluju u utrkama, a u okviru subotnjih utrka održat će se i kvalifikacije za ovogodišnji republički kasački derbi. Program utrka u nedjelju sastoji se od kvalifikacijskih utrka za grla inozemnog uzgoja, te kvalifikacijskih utrka za grla domaćeg uzgoja, nakon čega slijede finalne utrke ‘Dužijanca 2007.’ Pobjednici će biti nagrađeni peharima, svečanim prekrivačima za konje i novčanim nagradama, te pobjedničkim vijencima koji za ove utrke nisu izrađeni od lovora, nego od klasja pšenice«, kaže Josip Kujundžić, spominjući i kako su 1968. godine u okviru manifestacije »Dužijanca« organizirane kasačke utrke na subotičkom hipodromu za grla starosti od dvije godine i naviše, a sljedeće su godine u okviru žetvenih svečanosti organizirane utrke za grla starosti od tri godine i naviše, kako je i ostalo do danas.  
»Duljina staze za kasačke utrke je 1600 metara, a obvezan je auto-start. Počeo sam na hipodromu biti asistent spikerima Ivici Kujundžiću, tada novinaru ‘Subotičkih novina’ koji je kao novinar pratio sportska zbivanja i Draganu Ninkovu, uredniku ‘Konjičke revije’. Od 1995. počinjem samostalno prenositi utrke na ovom hipodromu, olakšavajući gledateljima praćenje utrka«.
KAKO SU KONJI KASAČI POSTALI POPULARNI U SUBOTICI I OKOLICI?: Za vrijeme razgledanja objekata koji se nalaze na hipodromu, Josip Kujundžić mi je ispričao kako je zavolio konje i kasačke utrke. Svijet kasača upoznao je već kao dijete, prvo iz priča njegovog ujaka Paje Zečevića.
»Odrastao sam na salašu u Verušiću, imali smo radne konje i tako se počela razvijati moja ljubav prema tim plemenitim životinjama, a roditelji su me dovodili u grad da skupa gledamo konjske utrke i to je za mene bio poseban doživljaj. Dio školskog raspusta sam provodio na Hrvatskom majuru kod uje Paje, a on je bio vrstan poznavatelj kasača u ovim krajevima. Kada bismo se zaprežnim kolima vozili do njive, ujo mi je pričao o kasačima i uopće o konjima, a usput mi je ponekad dopustio da vozim zapregu, što je za mene kao dijete predstavljalo avanturu. U žetelačkim radovima veliki dio poslova obavljali su radni konji i nije nikakvo čudo što su ljudi cijenili te životinje. Modernizacijom poljoprivrede radne konje ‘zamijenili’ su trkački«.
Na pitanje zbog čega se u ovom podneblju cijene baš konji kasači, Josip Kujundžić objašnjava kako se poslije završetka Drugog svjetskog rata u tadašnjoj Jugoslaviji morala sprovesti tzv. rejonizacija rasa konja.
»Uzgojem konja tada su se bavile samo velike državne ergele. Uzgojem rase engleskih punokrvnih konja koji su galoperi, bavile su se ergele na Karađorđevu i Zobnatici, u Bečeju i u Požarevcu, dok je uzgoj kasača lociran u Sloveniji u mjestu Turnišće kod Ptuja. Ergela se iz Turnišća vremenom premješta u Pančevo, konji se sele u PIK ‘Tamiš’, a otuda se ta ergela preseljava u PIK ‘Halasz Jozsef’ u Adi. Mali odgajivači počeli su nabavljati konje kasače za utrke iz te ergele, a posebice Subotičani. To je ovdje uhvatilo korijena i kasač je postao dominantan na ovim prostorima u klasi trkaćih konja. Tome je zasigurno pridonijelo i to što se kasač može uzgajati u vlastitom dvorištu, možete ga sami trenirati i sami voziti sulke na utrkama. Ovdašnji uzgajivači kasača su nastavljači tradicije svojih djedova i očeva u uzgoju ovih trkaćih konja«. 
 

Najava događaja

28.09.2024 - Tavankutski festival voća

XIV. Tavankutski festival voća i autohtonih rukotvorina bit će održan u subotu, 28. rujna, na Etnosalašu Balažević, s početkom u 10 sati.

Manifestacija je posvećena predstavljanju privrednih potencijala i proizvoda, autentičnih rukotvorina, kao i proizvoda starih zanata. Ovom manifestacijom organizatori žele afirmirati privredni i stvaralački potencijal Tavankuta.

29.09.2024 - Festival bunjevački pisama u Subotici

Festival bunjevački pisama, 24. po redu, bit će održan u nedjelju, 29. rujna, u Subotici, u Sportskoj dvorani Tehničke škole Ivan Sarić. Vokalne soliste pratit će Festivalski tamburaški orkestar HGU Festival bunjevački pisama, koja je i organizator te glazbene manifestacije. Početak je u 19 sati.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika