Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Usavršavanje umijeća pisanja

U organizaciji katoličkoga lista »Zvonik« od 23. do 25. srpnja održan je u subotičkoj župi sv. Roka tečaj novinarstva čiji je cilj bio upoznati mlade s osnovama novinarstva kao umješnosti i sposobnosti prikupljanja i prenošenja informacija.
Na trodnevnom tečaju mladi su se upoznali s obvezama i karakteristikama dobroga novinara, kao i s tehnikama nastajanja glavnog novinarskog žanra – vijesti, te izvješća, reportaže, intervjua i fotografije kao novinarskih izričaja koji se najviše koriste u Zvoniku. 
Voditeljica tečaja, diplomirana novinarka Željka Zelić, kroz teorijski i praktični dio trudila se mladima predstaviti tehnologiju nastanka novina kako bi što bolje razumjeli važnost teksta prije nego što biva proslijeđen na daljnju obradu, a potom i na tiskanje.
U teorijskom dijelu pozornost je bila usmjerena na sam pojam novinarstva, obveze novinara i novinarskih načela. Najveći dio vremena posvećen je pravilima vijesti (pravilo 5W novinarskih pitanja, pravilo obrnute piramide i sl.) i njenom osnovnom dijelu »leadu«, odnosno »glavi vijesti« i razradi. Vijestima je bio posvećen i najveći dio praktičnih vježbi kroz koje su sudionici imali prilike primijeniti pravila naučena u teorijskom dijelu. Nadalje, u praktičnom dijelu mladi su u razgovoru jedni s drugima mogli vježbati obradu intervjua zajedno sa propratnim sadržajima kao što su izvadci iz intervjua, nadnaslov, podnaslov, iscrtavanje »špigla« i sl.
Glavni i odgovorni urednik »Zvonika« mr. Mirko Štefković istaknuo je kako je tečaj dobar uvod u aktivnije uključivanje mladih u rad ovog lista, kao i za njegov razvoj u budućnosti. Voditeljica tečaja izjavila je kako se nada da će neki od sljedećih seminara biti organiziran za još veći boj mladih.
Zahvaljujući malom broju sudionika tečaj je za kratko vrijeme uspješno završen. Ubuduće, kada za to budu postignuti uvjeti, bit će organizirano još tečajeva, a u svakomu od njih tijekom nekoliko dana bit će obrađen po jedan novinarski žanr, kako bi se kroz više vježbi moglo ozbiljnije pristupiti novinarstvu.
 

Najava događaja

28.09.2024 - Tavankutski festival voća

XIV. Tavankutski festival voća i autohtonih rukotvorina bit će održan u subotu, 28. rujna, na Etnosalašu Balažević, s početkom u 10 sati.

Manifestacija je posvećena predstavljanju privrednih potencijala i proizvoda, autentičnih rukotvorina, kao i proizvoda starih zanata. Ovom manifestacijom organizatori žele afirmirati privredni i stvaralački potencijal Tavankuta.

29.09.2024 - Festival bunjevački pisama u Subotici

Festival bunjevački pisama, 24. po redu, bit će održan u nedjelju, 29. rujna, u Subotici, u Sportskoj dvorani Tehničke škole Ivan Sarić. Vokalne soliste pratit će Festivalski tamburaški orkestar HGU Festival bunjevački pisama, koja je i organizator te glazbene manifestacije. Početak je u 19 sati.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika