Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Mlada misa u Petrovaradinu

U Petrovaradinu je posljednjih dana vrlo živo. A kako i ne bi bilo kada se ovih dana posjećuje Marijino svetište, poznato kao Tekije. Ovo je svetište u čast Gospe Snježne, koja je pomogla kršćanskoj vojsci pod vodstvom princa Eugena Savojskog, da porazi daleko brojniju tursku vojsku 1716. godine. Od tada katolici na ovim prostorima posjećuju ovo svetište. 
Vjernici posjećuju Tekije tijekom cijele godine, ali je posebice živo od Malih do Velikih Tekija. Male Tekije su 26. srpnja. Ove je godine svečano euharistijsko slavlje za Male Tekije predvodio pomoćni biskup đakovački i srijemski msgr. Đuro Gašparović, uz dva svećenika Petrovaradinskog dekanata, dekana Tomislava i preč. Marka Loša.
MLADA MISA: No, ove godine, u nedjelju između Malih i Velikih Tekija, 29. srpnja na Tekijama se okupio iznimno veliki broj vjernika, puno više nego li prijašnjih godina. Razlog tomu je što je mladomisnik, Petrovaradinac Dušan Milekić toga dana održao svoju mladu misu. Ovo je veliki dan bio za samog mladomisnika, ali i za sve Petrovaradince, pa i za cijeli Vikarijat srijemski, posebice ako se zna da već duži niz godina nije bilo svećenika iz Petrovaradina, a i cijeli je Vikarijat tijekom devedesetih godina ostao bez značajnog broja vjernika. Na ovom misnom slavlju okupilo se doista puno Petrovaradinaca, ali i veliki broj vjernika iz cijelog Vikarijata srijemskog, te iz Novog Sada. Svečanoj euharistiji je nazočio i pomoćni biskup msgr. Đuro Gašparović, te veliki broj svećenika iz cijele Đakovačke i srijemske biskupije i mladomisnici koji su s našim mladomisnikom skupa bili u sjemeništu u Đakovu. 
Svečana je misa počela u 11 sati, tako što su crkveni velikodostojnici u procesiji kroz okupljene vjernike došli do roditelja našeg mladomisnika. Tu je mladomisnik Milekić primio blagoslov od svojih roditelja. Nakon toga su crkveni velikodostojnici otišli do oltara gdje se svima prvo obratio preč. Marko Loš, upravitelj župe sv. Roka u Petrovaradinu, kojoj je pripadao i mladomisnik Milekić. 
PETROVARADINAC: Nakon kraćeg govora, Dušan Milekić je započeo svoju prvu misu pod geslom »Tko u Nj vjeruje neće se razočarati« i održao dirljivu propovijed. Na koncu misnog slavlja, nazočnima se obratio i preč. Marko Kljajić, koji je godinama bio upravitelj župe sv. Roka u Petrovaradinu, te se pred svima prisjetio Dušana dok je još kao dečkić s majkom i bratom redovito dolazio na misu. Potom se u ime mladih Petrovaradina mladomisniku ali i svima obratio njegov prijatelj Sergej. Nakon toga je mladomisnik velikom broju vjernika dao svoj mladomisnički blagoslov te pozvao sve da se malo počaste i fotografiraju s mladomisnikom. Svi su doma otišli sretni, ispunjeni vjerom i radošću jer, kao što je preč. Dušan rekao tijekom propovjedi, »Tko u Nj vjeruje neće se razočarati«. Prva župa u koju će kao kapelan otići preč. Milekić bit će u Zemunu.
 
 

Najava događaja

28.09.2024 - Tavankutski festival voća

XIV. Tavankutski festival voća i autohtonih rukotvorina bit će održan u subotu, 28. rujna, na Etnosalašu Balažević, s početkom u 10 sati.

Manifestacija je posvećena predstavljanju privrednih potencijala i proizvoda, autentičnih rukotvorina, kao i proizvoda starih zanata. Ovom manifestacijom organizatori žele afirmirati privredni i stvaralački potencijal Tavankuta.

29.09.2024 - Festival bunjevački pisama u Subotici

Festival bunjevački pisama, 24. po redu, bit će održan u nedjelju, 29. rujna, u Subotici, u Sportskoj dvorani Tehničke škole Ivan Sarić. Vokalne soliste pratit će Festivalski tamburaški orkestar HGU Festival bunjevački pisama, koja je i organizator te glazbene manifestacije. Početak je u 19 sati.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika