Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Centralna proslava »Dužijance« u Subotici

Program ovogodišnjih žetvenih svečanosti »Dužijanca 2007.« nastavlja se danas, 10. kolovoza, otvorenjem izložbe radova s XXII. Saziva kolonije slamarki iz Tavankuta. Izložba će biti otvorena u 19 sati u vestibilu Gradske kuće u Subotici.
Nakon toga, tradicionalna manifestacija »Tamburaška večer« održat će se na centralnom trgu Subotice s početkom u 20 sati. Nastupit će tamburaški sastavi Hrvatskog kulturno-prosvjetnog društva »Jelačić« iz Petrovaradina, Hrvatskog kulturnog centra »Bunjevačko kolo« iz Subotice, Hrvatskog kulturno-prosvjetnog društva »Matija Gubec« iz Tavankuta, kao i subotički tamburaški ansambli »Hajo«, »Ravnica« i »Razgale«.
U okviru »Tamburaške večeri« bit će predstavljeni ovogodišnji bandaš i bandašica Mario Tikvicki i Nevena Mlinko, a izabrat će se tri najljepša para, pratitelji bandaša i bandašice.
Svečano večernje je u subotu, 11. kolovoza, u katedrali sv. Terezije Avilske s početkom u 18 sati. Istoga dana, program »Risarska večer« počinje u 20 sati, na središnjem trgu Subotice. Bit će prikazan nekadašnji rad risa, a u nastavku programa slijedi folklorni program. Nastupit će brojna kulturno umjetnička društva: Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo »Vladimir Nazor« iz Sombora, Hrvatska udruga kulture »Lajčo Budanović« iz Male Bosne, Hrvatsko kulturno-prosvjetno društvo »Matija Gubec« iz Tavankuta, Hrvatsko bunjevačko kulturno-umjetničko društvo »Lemeš« iz Svetozara Miletića, Mađarski kulturni centar »Nepkör«, Omladinsko kulturno-umjetničko društvo »Mladost« iz Subotice, Kulturno-umjetničko društvo »Aleksandrovo« iz Subotice, Hrvatski kulturni centar »Bunjevačko kolo« iz Subotice, Kulturno-umjetničko društvo »Sluničko« iz Republike Češke i Kulturno-umjetničko društvo »Gunja« iz Republike Hrvatske.
Nakon završetka programa »Risarske večeri«, koncert će održati subotička rock grupa »Perpetum mobile».
Centralna proslava »Dužijance 2007.» započinje u nedjelju 12. kolovoza, blagoslovom i ispraćajem bandaša i bandašice iz župe sv. Roka u 8,45 sati. Bandaš i bandašica će s povorkom doći do katedrale sv. Terezije Avilske, gdje će svečano euharistijsko slavlje započeti svetom misom u 10 sati na Trgu sv. Terezije Avilske. Svetu će misu predvoditi vašingtonski nadbiskup, kardinal Theodor Mc Carrick. Oko 11,30 sati krenut će svečana povorka kroz grad, do centralnog trga Subotice, gdje će bandaš i bandašica predati gradonačelniku kruh od novog brašna.
Također u nedjelju, u 18 sati, bandaš i bandašica posjetit će grob Blaška Rajića, utemeljitelja crkvene »Dužijance«, a nakon toga, s početkom u 19 sati, započet će svečanost »Bandašicino kolo« u dvorištu župe svetog Roka.
 

Najava događaja

28.09.2024 - Tavankutski festival voća

XIV. Tavankutski festival voća i autohtonih rukotvorina bit će održan u subotu, 28. rujna, na Etnosalašu Balažević, s početkom u 10 sati.

Manifestacija je posvećena predstavljanju privrednih potencijala i proizvoda, autentičnih rukotvorina, kao i proizvoda starih zanata. Ovom manifestacijom organizatori žele afirmirati privredni i stvaralački potencijal Tavankuta.

29.09.2024 - Festival bunjevački pisama u Subotici

Festival bunjevački pisama, 24. po redu, bit će održan u nedjelju, 29. rujna, u Subotici, u Sportskoj dvorani Tehničke škole Ivan Sarić. Vokalne soliste pratit će Festivalski tamburaški orkestar HGU Festival bunjevački pisama, koja je i organizator te glazbene manifestacije. Početak je u 19 sati.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika