Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Rekonstrukcija magistralnih 
toplinskih vodova 
 
Na relaciji od Subotičke toplane do Sarićevog spomenika, i od raskrižja kod nove općine do Prozivke na Beogradskoj cesti teku radovi na rekonstrukciji magistralnih toplinskih vodova. Radove financira Europska agencija za rekonstrukciju. Subotička je općina dobila blizu 3.350.000 eura u cilju povećanja pogonske stabilnosti i pouzdanosti sustava i smanjenja rasipanja energije. Korisnici građevinskog zemljišta neće moći graditi objekte niti saditi drveće nad razvodnom mrežom do 3 metra udaljenosti od razvodnog voda. Međutim, Subotička toplana je platila i angažirala »Čistoču i zelenilo« da zaštiti svaku biljku od rušenja i oštećenja a ukoliko i dođe do toga, dužna je obnoviti zelenilo koje se ne može sačuvati.
 
Natječaj za omladinske programe
 
Raspisan je natječaj za financiranje omladinskih programa kulture pod nazivom »Centrifuga« od strane Balkanskog fonda za lokalne inicijative i Erste Banke. Cilj programa je da se podupru ideje i inicijative mladih u području kulture. Natječaj je raspisan u 35 mjesta širom Srbije, i u Subotici. Za financiranje projekata predviđeno je od 500 do 4.000 eura i oni se moraju da realizirati do 1. veljače 2008. Za sudjelovanje u natječaju koji je otvoren do 21. rujna potrebno je popuniti samo prijavni obrazac koji se može pronaći na Internet adresama www.bcif.org i www.erstebank.co.yu
 
Poskupljenje kruha
 
U mnogim gradovima poskupio je kruh. Tako će i subotička  Fidelinka od ponedjeljka, 13. kolovoza podići cijene. Kruh će biti skuplji za 25 posto, odnosno, stajat će 35 dinara. Do poskupljenja kruha došlo je zbog povećanja cijene pšenice do koje je došlo zbog višetjedne suše. Pored toga zabilježen je i skok cijene svinjetine zbog nedostatka stočne hrane uvjetovane visokim cijenama kukuruza.
 
Ustupanje zemljišta crkvama
 i vjerskim zajednicama
 
Na sastanku Skupštine općine Subotica koji je bio održan u četvrtak 2. kolovoza bilo je riječi o obrazovanju komisije za ustupanje poljoprivrednog zemljišta na privremeno korištenje bez plaćanja naknade dok se ne počne provoditi Zakon o vraćanju imovine. Na sastanku su pisustvovali predstavnici »Agrozavoda« Subotica, Okružnog zatvora Subotica, katoličke, pravoslavne i evangeličke Crkve kao i poljoprivredna poduzeća. Odluka Skupštine općine Subotica se temelji na Zakonu o poljoprivrednom zemljištu i Zakonu o crkvama i vjerskim zajednicama. Poslije skidanja usjeva ovog ljeta i jeseni komisija će uvesti zemljišta u posjed crkve, vjerskih zajednica i institucije. Komisiju čine Milan Radak, dipl. ing., izvršitelj za poljoprivredu, Ružica Stoiljković Tumbas, izvršitelj za imovinsko pravne poslove i Snežana Krmpotić, geometar. Mandat trajanja komisije je do kraja kalendarske 2007. godine.
 
Inventar Yu Festa ostao u kazalištu
 
Radovi na rekonstrukciji zgrade Narodnog kazališta su u kašnjenju jer se zakupac poslovnog prostora Cafe Yu Fest još nije iselio što se može odraziti i na povlačenje sredstava iz Nacionalnog investicijskog plana. Vlasnik Cafea Yu Fest, Goran Cvijović Cvijo, sprečio je komisiju formiranu od strane Narodnog kazališta i Lokalne samouprave da namještaj premjeste u općinska skladišta. 
Pokrenuta su tri sudska postupka. Prvo je gospodin Cvijević tražio da se uvede struja i voda dok se kazalište ruši, što je odbijeno da se uradi. Zatim, pokrenut je postupak protiv Narodnog kazališta zbog ometanja posjeda, dok je trećim pokrenut postupak iseljenja. Zbog novonastale situacije stručnjaci Međuopćinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture ne mogu raditi svoj posao čime se nepotrebno dovodi u opasnost kulturno povijesno naslijeđe Subotice. 
 
Ljetna akademija – 
seminar za nastavnike i profesore
 
Održan je seminar za nastavnike i profesore u gimnaziji »Dezső  Kosztolányi« pod organizacijom Udruge pedagoga, Mađarskog nacionalnog vijeća i lokalne samouprave. U okviru seminara bilo je oko 160 sudionika u sekcijama, kulturnim programima i izletima koji su trajali od utorka 7. kolovoza do petka 10. kolovoza.
 
Priredila A. Ka.

Najava događaja

28.09.2024 - Tavankutski festival voća

XIV. Tavankutski festival voća i autohtonih rukotvorina bit će održan u subotu, 28. rujna, na Etnosalašu Balažević, s početkom u 10 sati.

Manifestacija je posvećena predstavljanju privrednih potencijala i proizvoda, autentičnih rukotvorina, kao i proizvoda starih zanata. Ovom manifestacijom organizatori žele afirmirati privredni i stvaralački potencijal Tavankuta.

29.09.2024 - Festival bunjevački pisama u Subotici

Festival bunjevački pisama, 24. po redu, bit će održan u nedjelju, 29. rujna, u Subotici, u Sportskoj dvorani Tehničke škole Ivan Sarić. Vokalne soliste pratit će Festivalski tamburaški orkestar HGU Festival bunjevački pisama, koja je i organizator te glazbene manifestacije. Početak je u 19 sati.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika