Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Svečana zahvala Bogu

Proslava žetvenih svečanosti u Đurđinu, koja je održana u nedjelju 5. kolovoza, otpočela je svetom misom  zahvalnicom u crkvi sv. Josipa Radnika. Misu je predvodio vlč. Julije Bašić, župnik iz Bikova, uz koncelebraciju domaćina župe vlč. Lazara Novakovića i vlč. Željka Šipeka, župnika u Starom Žedniku. Čast da ove godine budu predvoditeljski par Dužijance u Đurđinu pripala je Siniši Skenderoviću i Marini Ivković Ivandekić, dok su mali bandaš i bandašica bili Damir Milodanović i Miljana Tumbas.
Na početku misnog slavlja, domaćin župe vlč. Lazar Novaković blagoslovio je klasove žita koji su potom podijeljeni vjernicima. Slamarka Marija Vidaković načinila je ovogodišnju »krunu« Dužijance u Đurđinu, sliku rađenu u tehnici slame. Zbor župe sv. Josipa Radnika pod ravnanjem Verice Kujundžić pjesmom je uzveličao ovo euharistijsko slavlje koje je završeno procesijom oko crkve s presvetim oltarskim sakramentom – u kojoj su sudjelovali svi nazočni vjernici.
Navečer, u 19 sati, održana je svečana akademija posvećena pokojnom pjesniku Jakovu Kopiloviću. Tijekom programa čuli su se njegovi stihove koje su govorili mladi iz župe u Đurđinu. O životu i djelu Jakova Kopilovića govorila je ravnateljica Hrvatske čitaonice Katarina Čeliković. Program su upotpunili tamburaši pod ravnanjem Nele Skenderović. 
Nakon toga, oko 20 sati, već tradicionalno uslijedilo je »Bandašicino kolo«, tijekom kojeg su se mladi dobro zabavili uz tamburašku glazbu.
 

Najava događaja

28.09.2024 - Tavankutski festival voća

XIV. Tavankutski festival voća i autohtonih rukotvorina bit će održan u subotu, 28. rujna, na Etnosalašu Balažević, s početkom u 10 sati.

Manifestacija je posvećena predstavljanju privrednih potencijala i proizvoda, autentičnih rukotvorina, kao i proizvoda starih zanata. Ovom manifestacijom organizatori žele afirmirati privredni i stvaralački potencijal Tavankuta.

29.09.2024 - Festival bunjevački pisama u Subotici

Festival bunjevački pisama, 24. po redu, bit će održan u nedjelju, 29. rujna, u Subotici, u Sportskoj dvorani Tehničke škole Ivan Sarić. Vokalne soliste pratit će Festivalski tamburaški orkestar HGU Festival bunjevački pisama, koja je i organizator te glazbene manifestacije. Početak je u 19 sati.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika