Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Proslava pod vedrim nebom

Posljednja u nizu seoskih dužijanci – poslije Starog Žednika, Bajmoka, Svetozara Miletića, Tavankuta, Sombora, Male Bosne i Đurđina – održana je u nedjelju 5. kolovoza, u Ljutovu. 
Dužijanca u Ljutovu razlikuje se od ostalih jer se euharistijsko slavlje odvija pod vedrim nebom, budući da mještani ovoga sela nemaju zgradu crkve. Ovogodišnja proslava otpočela je u poslijepodnevnim satima, kada su se sudionici odjeveni u nošnje okupili u dvorištu Antuna i Ruže Juhas odakle je povorka pošla prema Domu kulture gdje je bio postavljen oltar. Bandaša Danijela Milera i bandašicu Biljanu Remeš, kao i malog bandaša Josipa Krčelića i malu bandašicu Ines Dražić, dočekalo je mnoštvo puka, te velečasni Mirko Štefković i vlč. Franjo Ivanković, koji su predvodili misno slavlje. »Kad misliš da si pronašao odgovor, pitanje se nanovo rađa. Ispraznost. Kristovo uskrsnuće je odgovor«, poručio je u propovijedi Mirko Štefković. 
Nakon svete mise zahvalnice priređen je kulturno-umjetnički program u kojem su nastupili risari i risaruše koji su sudjelovali na ovogodišnjem natjecanju risara u Đurđinu, tamburaši HKUD »Ljutovo« pod ravnanjem Zorana Galfija, vokalni solisti Dijana Remeš i Boris Godar, folklorni ansambl HKPD »Matija Gubec« iz Tavankuta, kao i folklorci HUK »Lajčo  Budanović« iz Male Bosne. »Krunu« (sliku od slame) ovogodišnje Dužijance u Ljutovu, kao i sve perlice za bandaše i bandašice, izradila je upravo bandašica Biljana Remeš, inače slamarka pri HKPD »Matija Gubec« u Tavankutu. Naime, kako smo mogli vidjeti, ona je ovom prigodom nosila nakit (naušnice, narukvica i ogrlica) što ga je izradila upravo u tehnici slame.
Bila je ovo četvrta godina kako se manifestacija zahvale za rod žetve u Ljutovu slavi misom kod križa u središtu sela, iako se slavila i u proteklih četrdeset godina, točnije od 1967. Kako nam je rekao jedan od mještana, Petar Ivković – Corda, Dužijanca se do prije četiri godine obilježavala samo kao pučki običaj, a tek odnedavno i kroz euharistijsko slavlje. 
Svojom su nazočnošću proslavu uveličali gradski bandaš Mario Tikvici i gradska bandašica Nevena Mlinko, a među gostima je bio i predsjednik Organizacijskog odbora »Dužijance« Grgo Kujundžić sa suprugom.
 

Najava događaja

28.09.2024 - Tavankutski festival voća

XIV. Tavankutski festival voća i autohtonih rukotvorina bit će održan u subotu, 28. rujna, na Etnosalašu Balažević, s početkom u 10 sati.

Manifestacija je posvećena predstavljanju privrednih potencijala i proizvoda, autentičnih rukotvorina, kao i proizvoda starih zanata. Ovom manifestacijom organizatori žele afirmirati privredni i stvaralački potencijal Tavankuta.

29.09.2024 - Festival bunjevački pisama u Subotici

Festival bunjevački pisama, 24. po redu, bit će održan u nedjelju, 29. rujna, u Subotici, u Sportskoj dvorani Tehničke škole Ivan Sarić. Vokalne soliste pratit će Festivalski tamburaški orkestar HGU Festival bunjevački pisama, koja je i organizator te glazbene manifestacije. Početak je u 19 sati.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika