Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Večeras promocija »Divana iz Sonte«
 
U petak 10. kolovoza u Sonti će se održati predstavljanje knjige »Divani iz Sonte«, autorice Ruže Silađev. Knjiga je nedavno objavljena u izdanju NIU »Hrvatska riječ« (u ediciji Baština), a obrađuje važnije pučke običaje, blagdanska i obiteljska okupljanja, a također sadrži i više anegdotskih, proznih fragmenata u kojima autorica oslikava suvremeni život svojih sunarodnjaka – određujući na taj način bitne sastojke identiteta Šokaca. Knjiga je u cijelosti pisana šokačkim govorom hrvatske ikavice, što joj daje posebnu vrijednost.
O knjizi će, osim autorice, govoriti direktor NIU »Hrvatska riječ« Zvonimir Perušić, urednik nakladničke djelatnosti ove ustanove i ujedno urednik knjige »Divani iz Sonte« Milovan Miković i predsjednik KPZH »Šokadija« iz Sonte Zvonko Tadijan. 
Promocija će se održati u prostorijama Mjesne zajednice u Sonti, a početak je u 19 sati.
 
Gradski muzej otvoren u nedjelju
 
U povodu središnje proslave »Dužijance 2007.«, subotički Gradski muzej će u nedjelju 12. kolovoza biti otvoren za posjetitelje od 9,30 do 13 sati. Uz stalni postav, u izložbenim prostorijama Muzeja trenutačno se može pogledati etnografska izložba »Bunjevci na senjskom području«. Ulaz je slobodan.
 
Kiparska kolonija u Ernestinovu
 
Deset kipara i deset slikara je prošle subote u ernestinovačkom parku počelo raditi na tradicionalnoj Kiparskoj koloniji Ernestinovo, koja se ove godine održava 34. put, piše Hina. Tijekom sedam dana kipari, među kojima je i jedan Španjolac, radit će na temu jaslica u naravnoj veličini, a materijal će im biti slavonski hrast. 
Prema riječima Mate Tijardovića, predsjednika Likovne udruge »Petar Smajić«, koja je organizator ernestinovačke Kiparske kolonije, »jaslice su snažan kršćanski motiv u kojem je sažeta sva ljubav obitelji i težnja da se ona održi bez obzira na vrijeme i prostor, što je posebno aktualno u današnje vrijeme kad je obitelj teško razorena«. 
Radovi će biti poklonjeni ernestinovačkoj crkvi Presvetog trojstva za Božić ove godine.
Ernestinovačka kiparska kolonije otvorena je uz nazočnost umjetnika, brojnih gostiju, te predstavnika Osječko-baranjske županije. Položen je vijenac na grob osnivača Kolonije, Petra Smajića. 
 
Međunarodna likovna kolonija »Bunarić« u Subotici
 
Međunarodna likovna kolonija »Bunarić«, 11. po redu, koja se održava u okviru manifestacije »Dužijanca 2007.«, bit će otvorena u srijedu 15. kolovoza, u 18 sati. Koloniju koja se tradicionalno održava na salašu u blizini Marijanskog svetišta »Bunarić«, otvorit će predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Branko Horvat.  
Prema najavama, na ovogodišnjem sazivu očekuje se sudjelovanje 20 likovnih umjetnika iz osam zemalja Europe (Rusije, Njemačke, Češke, Slovačke, Mađarske, BiH, Hrvatske i Srbije), uz koje će raditi i članovi Likovnog odjela HKC »Bunjevačko kolo« te drugih udruga iz Subotice.
Zatvaranje kolonije, u okviru kojeg će biti priređena izložba radova nastalih na ovogodišnjem sazivu, zakazana je za subotu 18. kolovoza, u 18 sati. Koloniju će zatvoriti direktor NIU »Hrvatska riječ« Zvonimir Perušić.
 
Romart fest u Subotici
 
Drugi po redu, međunarodni festival kulture Roma – Romart –  održat će se od 30. kolovoza do 1. rujna, na Paliću pokraj Subotice. Riječ je festivalu na kojem će se predstaviti umjetnici ove zajednice čija glazbena, filmska i kazališna ostvarenja zauzimaju visoko mjesto u europskoj kulturi i koja u novom svjetlu predstavljaju potencijale romske populacije.
Sudionici dolaze iz više europskih zemalja – Srbije, Mađarske, Češke. Na festivalu, čiji će se program održavati na više lokacija, između ostalih nastupaju orkestar »100 Tagú Cigányzenekar – 100 violina« iz Mađarske, »Rajko Művészegyütes« (Rajko Umjetnička zajednica) iz Mađarske, Šaban Bajramović iz Srbije, Gulo Čar iz Češke, grupe »Break Bangers Crew« i »Flying crew«, koje njeguju nove glazbene izraze izvan stereotipa »ciganske glazbe«. U okviru kino programa najavljeni su »Hamlet« i »Kenedy se ženi«, dok će u kazališnom dijelu nastupiti teatar Suno e Romengo. 
Tijekom festivala organizirat će se i okrugli stol na kojem je predviđeno sudjelovanje predstavnika romske zajednice iz svijeta kulture i politike, vjerskih zajednica i predstavnika državnih tijela, a teme će biti integracija Roma u suvremeno europsko društvo, međunacionalna tolerancija i među regionalna suradnja po pitanju položaja Roma.
Organizator festivala je Polis fest iz Subotice. Manifestaciju podržava Europska Fondacija za kulturu, Ministarstvo kulture Srbije i Skupština Općine Subotica.  
 

Najava događaja

28.09.2024 - Tavankutski festival voća

XIV. Tavankutski festival voća i autohtonih rukotvorina bit će održan u subotu, 28. rujna, na Etnosalašu Balažević, s početkom u 10 sati.

Manifestacija je posvećena predstavljanju privrednih potencijala i proizvoda, autentičnih rukotvorina, kao i proizvoda starih zanata. Ovom manifestacijom organizatori žele afirmirati privredni i stvaralački potencijal Tavankuta.

29.09.2024 - Festival bunjevački pisama u Subotici

Festival bunjevački pisama, 24. po redu, bit će održan u nedjelju, 29. rujna, u Subotici, u Sportskoj dvorani Tehničke škole Ivan Sarić. Vokalne soliste pratit će Festivalski tamburaški orkestar HGU Festival bunjevački pisama, koja je i organizator te glazbene manifestacije. Početak je u 19 sati.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika