Arhiv tekstova Arhiv tekstova

»Molitvom i prilikom prid Bogom«

»Vratimo se vrijednostima i u našemu ambijentu života koje nas nadahnjuju, smiruju, potiču na dobro i pozivaju na nasljedovanje. Možda nam baš danas nedostaje ta dimenzija duhovne prisutnosti, makar i svete prilike, a da bude poticaj i izazov na nasljedovanje«, istaknuo je mons. dr. Andrija Kopilović, predsjedavajući Katoličkog instituta za kulturu, povijest i duhovnost »Ivan Antunović«, otvarajući tradicionalnu izložbu »S Božjom pomoći« koja je na temu »Molitvom i prilikom prid Bogom« otvorena u utorak, 7. kolovoza, u subotičkoj Modernoj galeriji »Likovni susret«. Izložbu je sedamnaesti put po redu organizirao Institut »Ivan Antunović« zajedno s Etnografskim odjelom »Blaško Rajić«, a njome je ujedno započelo i središnje slavlje Dužijance 2007. Osim starih i rijetkih molitvenika, eksponata bunjevačko-šokačke knjižnice »Ivan Kujundžić«, odjela Katoličkog instituta za kulturu, povijest i duhovnost »Ivan Antunović«, na izložbi su prikazane i slike, odnosno svete prilike koje prikazuju različite motive s Isusom i Blaženom Djevicom Marijom. 
PRIKAZANI RARITETI: O izloženim molitvenicima govorila je autorica izložbe i ravnateljica Hrvatske čitaonice prof. Katarina Čeliković, istaknuvši pri tom kako je cilj izložbe bio ukazati na vrijednost koja je čuvana stotinama godina u nečijim kućama, a koju možemo vratiti i kroz sferu duhovnosti. Pri tom je dodala kako su kad je riječ o molitvenicima među ostalim prikazani rariteti, među kojima najstariji izloženi molitvenik datira iz 1797. godine. U jednoj od vitrina prikazane su knjige koje spadaju u deset najvećih molit-venika budući da sadrže petsto i više stranica, zatim molitvenici pisani za određene prigode i opće namjene. Prikazani su također različiti uvezi molitvenika te kako su naši ljudi različite događaje iz svojega života zapisivali upravo u molitvenike.
PRIGODAN PROGRAM: Tekst iz Baščanske ploče star devet stotina godina koji je pisan hrvatskim jezikom čakavskoga narječja i koji svjedoči o tome kako se jezik kroz vrijeme mijenjao kazivao je Filip Čeliković, što je slučaj i sa bunjevačkom ikavicom na ovim prostorima zapisanom u izloženim svetim molitvenim knjigama. Odlomak iz molitve za svr’godište iz molit-venika »Slava Božja« govorio je Gabrijel Lukač. Otvorenje izložbe pjesmom je obogatio Komorni zbor »Collegium musicum catholicum« pod ravnanjem Miroslava Stantića.
U povodu otvorenja izložbe, tiskan je i prigodni izložbeni katalog u kojemu se osim tekstova dr. Andrije Kopilovića, prof. Tomislava Žigmanova i prof. Katarine Čeliković nalazi i predložena bibliografija molitvenika, izdanih u razdoblju od 1736. do 2003. godine. Riječ je o molitvenicima koji su većinom tiskani u Budimu, Baji, Pešti, Pečuhu, Kalači,  Subotici i Novom Sadu. 
Izložba u galeriji »Likovni susret« bit će otvorena do 20. kolovoza 2007.                                g
 

Najava događaja

28.09.2024 - Tavankutski festival voća

XIV. Tavankutski festival voća i autohtonih rukotvorina bit će održan u subotu, 28. rujna, na Etnosalašu Balažević, s početkom u 10 sati.

Manifestacija je posvećena predstavljanju privrednih potencijala i proizvoda, autentičnih rukotvorina, kao i proizvoda starih zanata. Ovom manifestacijom organizatori žele afirmirati privredni i stvaralački potencijal Tavankuta.

29.09.2024 - Festival bunjevački pisama u Subotici

Festival bunjevački pisama, 24. po redu, bit će održan u nedjelju, 29. rujna, u Subotici, u Sportskoj dvorani Tehničke škole Ivan Sarić. Vokalne soliste pratit će Festivalski tamburaški orkestar HGU Festival bunjevački pisama, koja je i organizator te glazbene manifestacije. Početak je u 19 sati.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika