Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Prva nagrada Ivanu Ivkoviću Ivandekiću

Među 38 filmova prikazanih na ovogodišnjem, 37. po redu, Međunarodnom festivalu amaterskog filma i fotografije »Žisel«, koji je od 3. do 5. kolovoza održan u Omoljici pokraj Pančeva, prvu nagradu – plaketu »Zlatni suncokret«, diplomu i 10.000 dinara osvojio je Ivan Ivković Ivandekić iz Subotice za film »Zbogom bili salaši«. Riječ je dokumentarnom filmu u trajanju od 10 minuta koji, prema riječima autora, govori o opraštanju od salaša i načina života koji se na njima nekada živio. 
»Mislim da sam filmu, na neki način, dao hrabar naslov, ali to je istina s kojom se moramo pomiriti. Naime, danas o salašu možemo govoriti samo u kontekstu prošlosti, točnije kroz prizmu prisjećanja, jer oni više nisu ono što su bili. Salaši danas mogu funkcionirati samo kao turistička atrakcija«, kaže za naš list Ivan Ivković Ivandekić, kojemu je ovo četvrta godina za redom kako osvaja nagrade na festivalu u Omoljici.
»Dosad sam sudjelovao s kratkim igranim filmovima, a ove sam se godine pojavio s dokumentarcem. Mislim da će ovo ostvarenje pratiti moj rad poput filma ‘Klapim’, budući da je puno emocija«, dodaje autor. 
Osim Ivkovića Ivandekića, koji je ujedno bio i snimatelj, na filmu »Zbogom bili salaši« radio je i Vedran Kuntić, koji je zaslužan za montažu. 
Inače, glavna nagrada Grand Prix »Žisela« pripala je mladim Omoljčankama Nataši Radonjić i Mariji Ćorić za film »Više nisam malo dijete«. Ovogodišnji žiri međunarodnog festivala amaterskog filma na temu život sela činili su: filmski scenarist i redatelj, profesor beogradskog FDU Nikola Stojanović, profesor FDU Miroslav Savković, i tajnik COAF Srbije Vladimir Anđelković.
 

Najava događaja

28.09.2024 - Tavankutski festival voća

XIV. Tavankutski festival voća i autohtonih rukotvorina bit će održan u subotu, 28. rujna, na Etnosalašu Balažević, s početkom u 10 sati.

Manifestacija je posvećena predstavljanju privrednih potencijala i proizvoda, autentičnih rukotvorina, kao i proizvoda starih zanata. Ovom manifestacijom organizatori žele afirmirati privredni i stvaralački potencijal Tavankuta.

29.09.2024 - Festival bunjevački pisama u Subotici

Festival bunjevački pisama, 24. po redu, bit će održan u nedjelju, 29. rujna, u Subotici, u Sportskoj dvorani Tehničke škole Ivan Sarić. Vokalne soliste pratit će Festivalski tamburaški orkestar HGU Festival bunjevački pisama, koja je i organizator te glazbene manifestacije. Početak je u 19 sati.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika