Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Nastavci, nepregledni nastavci

Ovog ljeta definitivno ne možemo pobjeći od nastavaka raznih franšiza kao i »nastavaka nastavaka« i to ide u nedogled. Da stvar bude gora po nas, kino (DVD, DivX) gledatelje, po nepisanom pravilu nastavci su uvijek, u najmanju ruku – da ne budemo preoštri – lošiji od prvih dijelova. Ipak, da svako pravilo ima svoje iznimke potvrđuje nam drugi dio ekranizacije Marvelovog stripa »Fantastična četvorka«, čiji pun naziv glasi po istoimenoj storiji u originalnom stripu: »Fantastična četvorka: uspon Srebrnog Letača«. 
BEZ ODSTUPANJA OD STRIPA: Kao ni u prvom dijelu, tvorci filma – prije svega redatelj Tim Story i scenarist Don Payne, nisu odstupali od ideja, priče i atmosfere koja vlada u stripu. Vjerojatno ne bismo smjeli zanemariti niti utjecaj kostimografkinje Mary Vogt koja je u Hollywoodu poznata upravo po »stripovskim ostvarenjima«. Pozitivan dojam kojeg novi nastavak ostavlja može biti prije svega rezultat izuzetno lošeg prvog ostvarenja, kojeg su »na nož« dočekali i publika i kritika. Interesantno je da je drugi dio imao dobar otvarajući vikend skočivši direktno na mjesto br. 3 Američke Box Office liste i to u izuzetno jakoj konkurenciji, što samo govori u prilog činjenici da će publika blockbuster ostvarenja uvijek dočekati s velikim entuzijazmom bez obzira na glas koji ih prati. 
Iako su dijalozi i dalje veoma loši i potrebno im je jedno dobro peglanje (u vorholovskom stilu), ovoga puta film doista ima priču, budući da je prvi nastavak izgledao kao jeftina serija koje su se prikazivale u Srbiji početkom devedesetih. Stoga, dobivši fabulu, ni činjenica da ni jedan od likova još uvijek nije dobio karakterizaciju, ne upada toliko u oči!
MOĆNI NEPRIJATELJ: Kao što i sam naslov kaže, priča se vrti oko Srebrnog Letača, najvećeg i najmoćnijeg neprijatelja s kojim se Fantastična četvorka do sada susrela. Kako to već biva, Srebrni Letač je pripadnik mnogo moćnije i razvijenije vrste i došao je pripremiti zemlju za uništenje, a tom je prigodom uspio pokvariti svadbeno slavlje dvoje od četvero glavnih protagonista filma – Reeda Richardsa alias Gospodina Fantastica (Ioan Gruffudd) i Sue Storm alias Nevidljive Žene (Jessica Alba). Njihovo vjenčanje je u globalnim medijima okarakterizirano kao »događaj stoljeća«, dok njih dvoje pokušavaju voditi »normalan život«. Oduvijek sam se pitao kako ih nitko ne prepozna kad su u »civilu«, kad i nema neke razlike u odijevanju i frizuri. Supermen se bar potrudio staviti naočale. 
Inače, Srebrni Letač je ujedno najrazvijeniji lik u filmu, i kao takav već je stekao brojne fanove među klincima koji ga ranije nisu susretali u stripu. S druge strane, Johnny Storm alias Čovjek Baklja (Chris Evans)i Ben Grimm alias Stvar (Michael Chiklis) u ovom su djelu malo smaknuti po strani, ali kada uspiju doći na svjetlo pozornice svi ostali ostaju u tami, jer su najbolje scene akcije upravo u sukobu ova dva lika sa Srebrnim Letačem. 
Na kraju treba dodati kako film traje samo 90 minuta, što čini da svatko može podnijeti njegove nedostatke, istodobno uživajući u jeftinoj zabavi bez mnogo opterećenja.                                       g

Najava događaja

28.09.2024 - Tavankutski festival voća

XIV. Tavankutski festival voća i autohtonih rukotvorina bit će održan u subotu, 28. rujna, na Etnosalašu Balažević, s početkom u 10 sati.

Manifestacija je posvećena predstavljanju privrednih potencijala i proizvoda, autentičnih rukotvorina, kao i proizvoda starih zanata. Ovom manifestacijom organizatori žele afirmirati privredni i stvaralački potencijal Tavankuta.

29.09.2024 - Festival bunjevački pisama u Subotici

Festival bunjevački pisama, 24. po redu, bit će održan u nedjelju, 29. rujna, u Subotici, u Sportskoj dvorani Tehničke škole Ivan Sarić. Vokalne soliste pratit će Festivalski tamburaški orkestar HGU Festival bunjevački pisama, koja je i organizator te glazbene manifestacije. Početak je u 19 sati.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika